Helsingin
itäisessä kantakaupungissa kahvinystävää hellitään. Kuin varkain, ovat alueelle
keskittyneet pääkaupunkiseudun parhaimmat kahvilat.
Kahvin laadussa ja maussa mitattuna saa mielestäni
Helsingin parasta kahvia itäisestä kantakaupungista. Omissa
suosikkikahviloissani ovat ykkösasioina kahvi sekä kahviin intohimoisesti
suhtautuva henkilökunta.
Suomessa on perinteisesti käyty kahvilla ja kutsuttu
vieraita kahville. Kahvilla on
merkittävä rooli erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Kahvikupposen äärellä
vaihdetaan kuulumisia ja parannetaan maailmaa. Työpaikkojen kahvipausseilla
parannetaan tutkitusti myös työvireyttä. Näissä
kohtaamisissa kahvikupin äärellä jää itse kahvi kuitenkin vähälle huomiolle.
Kahvi kokoaa ihmiset yhteen, mutta oikeastaan ei tunnu olevan sen kummemmin
väliä, kuinka kitkerää tai kauan seisonutta juoma on.
Mitä tulee kahvikulttuuriin, hiihtää Helsinki
vuosia Kööpenhaminan ja Tukholman jäljessä. Parhaat kahvikupposet eivät
nimittäin löydy italialaisesta pikkukuppilasta tai pariisilaisesta
kahvihuoneesta, vaan muun muassa edellä mainittujen pohjoismaiden
pääkaupungeista. Pohjoismaat (Suomea lukuun ottamatta) olivat koko 2000-luvun
alun erittäin vahvoja World Barista Championship -kilpailuissa. Viime vuosina
baristojen mm -kilpailujen palkintopallille on kivunnut yhä useammin kahvintaitaja
Euroopan ulkopuolelta. Viime vuonna Wienissä käydyissä kilpailuissa kolmen
parhaan pystit menivät Guatemalaan, Meksikoon sekä Irlantiin.
Viime vuosien aikana on kotimaisella
kahvirintamalla kuitenkin tapahtunut paljon. Helsingin massiivisten
kahvipaahtimoiden – Pauligin ja Meiran – rinnalle on putkahdellut pieniä
paahtimoita sekä kahviloita, jotka suhtautuvat suurella intohimolla kahviin ja
haluavat tarjota kuluttajalle kahvikupinkokoisia elämyksiä. Pienpaahtimot
nimensä mukaisesti paahtavat papuja pieniä eriä, jolloin he voivat myös ostaa
papuja pieniä määriä ja myös pieniltä tiloilta. Tällaisten pienten ja
persoonallisten erien paahtaminen ja myyminen ei luonnistu isoilta paahtimoilta
niiden laajan kuluttajakunnan takia. Suuret paahtimot joutuvat väistämättä
tekemään kompromisseja taatessaan tuotteelle tasaisen laadun ja maun vuodesta
toiseen. Kahvia voinee tässä asiassa verrata viiniin. Pienpaahtimo on kuin pieni
viinitalo, jolla on mahdollisuus tuottaa pieniä eriä erilaisia
(vuosikerta)viinejä. Isot paahtimot toimivat taas kuin valtava viinitalo, joka
pyrkii tekemään vuodesta toiseen tasalaatuista ja samanmakuista juomaa. Samaten
kuin rypäleet, vaihtelevat kahvipapujen ominaisuudet sadosta toiseen.
Suosikkikahviloideni yhdistävät tekijät ovat
niissä myytävän kahvin ensiluokkaisuus, viihtyisä ympäristö, mukava
henkilökunta ja se, että niistä saa ostettua papuja kotiin. Kaikki kolme
sijaitsevat myös lyhyen kävelymatkan päässä kotioveltamme. Aiemmin tapanamme
oli tilata pavut ulkomaisilta pienpaahtimoilta, mutta nyttemmin olemme
siirtyneet käyttämään ainoastaan lähikahviloissamme myytäviä papuja. Omalta
osaltamme tuemme suomalaista kahvikulttuuria kuppi kerrallaan.
Aleksis Kiven katu 12 (ma–to 7.30–18 / pe 7.30–17 / la 10–16)
Takaan, ettei Kahvila Sävyssä edes latte ole
lattea. Sävy on kalliolaistuneen pariskunnan perheyritys, jossa kahviin
suhtaudutaan suurella intohimolla. Vajaan vuodentakainen muutto uusiin
liiketiloihin taisi vähintäänkin tuplata asiakaskunnan. Asiakkaiden täyttämässä
kiireisessä kahvilassa ei kerkiä vanhaan malliin vaihtaa kuulumisia
kahviloitsijoiden kanssa, ja tiskin takaa saattaa bongata aivan uusia kasvoja.
Oikeastihan on valtavan hienoa, että asiakkaita löytyy ja kahvilabisnes myös
ydinkeskustan ulkopuolella on saatu kannattamaan.
Pavut Sävyyn matkaavat pääosin Aurajoen rannalta
Turun Kahvipaahtimosta. Kahvin lisäksi tarjolla on simppeleitä aamiaisia,
jumalaisia täytettyjä leipiä, croissanteja, konvehteja sekä pientä makeaa
päivästä riippuen.
Päijänteentie 29 (ke–pe 7.30–17 / la 10–16)
Päiväkahvibaari toimii puuvallilalaisessa
autotallissa kahvipaahtimon yhteydessä. Miljöö pienine yksityiskohtineen saa
väistämättä hymyn huulille. Päiväkahvibaarin ja paahtimon taustalla vaikuttavat
pitkän linjan kahviammattilaiset Benjamin
Andberg ja Ulrika Hannula. Päiväkahvibaarista
voi ostaa kotiinviemiseksi Helsingin Kahvipaahtimon papuja, jotka on
hinnoiteltu hyvinkin maltillisesti. Sokerihampaan kolottaessa kahvikupin
kylkeen saa pientä makeaa.
Kolmas Linja 17 (ma 7.45–16 / ti–pe 7.45–18 / la
10–16)
Good Life Coffee on useissa kahvimittelöissä hyvin
pärjänneen Lauri Pipisen kahvila. Talon
espresson hondurasilaiset pavut matkaavat Kallioon Aurajoen rannan kautta. Kahvilan
myllyistä voi usein bongailla myös vierailevia tähtiä. Kahvin lisäksi tarjolla on täytettyjä
leipiä sekä muuta pientä purtavaa. Kahvilassa on myynnissä myös Helsingin
kenties laajin laatupapujen valikoima.
Ps. Pahoittelut kännykkäräpsyistäni!
Ihan kahvilla -juttusarjassa kahvi-intoilija yrittää levittää
kahvin ilosanomaa, jotta lukijat eivät olisi ihan kahvilla.
Juttusarjan aiemmin ilmestyneet osat:
Voih,tämä kirjoitus sai mieleni palaamaan vuoteen 95 jolloin työpaikkani järjesti meille kolme kahvikurssia(paulig,meira ja Roberts coffee).Roberts oli ehdottomasti mielenkiintoisin,koska itse Herra Robert Paulig piti sen meille.Muistan käyneeni ostamassa erikoiskahvini juurikin nokalta koska muualta ei saanut.Siihen aikaan Roberteja ei ollutkaan kuin stokkan tuulikaapissa ja Katajanokalla.Myöhemmin olen katsonut ilolla sen leviämistä ympäri suomen.Maksankin ilolla kahvistani vaikka enemmän kunhan ei tarvi litkiä huoltamokahvia.Kotona juon aina pannukahvia.
VastaaPoistaItseasiassa näissä kuppiloissa kahvi on hinnoiteltu maltillisesti ja maksaa vähemmän kuin esimerkiksi monissa ydinkeskustan peruskahviloissa, joissa ei välttämättä aina osata valmistaa erikoiskahveja kaikkien sääntöjen mukaisesti.
PoistaEspoosta käsin Helsinkiin on joskus pitkä matka ;) Onneksi meillä on Sellossa Caffi ja Lohjalla Cafetoria Roastery (heillä on myös Helsingissä kahvila-myymälä). Nam!
VastaaPoistaTotta! Tähän juttuun olin ihan tietoisesti koonnut vain nämä lähikahvilamme, joissa tulee pääsääntöisesti käytyä. Onhan Helsingissä (ja pääkaupunkiseudulla) onneksemme muitakin intohimoisesti kahviin suhtautuvia paikkoja. :)
PoistaKiitokset uusista kahvilavinkeistä. En ole Sävyynkään ehtinyt Helsingin reissuilla, muista en tiennytkään.
VastaaPoistaNämä ovat kyllä pikaisesti Helsingissä poikkeavalle vähän hankalalla sijainnilla, vaikka ratikalla pääseekin lähelle jokaista. :)
PoistaKahvikehitys Kalliossa on kyllä ollut huimaavaa! Ennen piti vääntäytyä työhuoneelle Punavuoreen asti ihan vain siksi, että saisi kunnon kahvia, nyt voi kerrassaan valita kahvilan kotikulmilta, mikä on kyllä vähän vaikuttanut työpaikallelähtömotivaatioon. Valinta osuu yleensä Sävyyn, koska se on ihana ja alakerrassa, mutta kaikki muutkin mainitut ovat loistokkaita paikkoja kofeiininkäyttöön!
VastaaPoistaTotta! Tulee olemaan vaikea paikka, jos joskus täytyy vaihtaa kotikulmia. Ja täytyy myös pitää peukut pystyssä, jotta nämä ihanat kahvipaikat pysyvät paikoillaan. :)
PoistaNämä kahvipostauksesi ovat tosi mukavia:) Kiva tietää että kun tulen taas Helsinkiin voin löytää hyvän kahvikupposen;minusta on nimittäin kahvin suhteen tullut aika vaativa täällä asuessani;D
VastaaPoistaKiva kuulla! Kännykästä kommenttia lukiessani en nähnyt tuttua profiilikuvaasi ja ihmettelin, että kukahan tämä Jael on, ja missä asustelee. :)
PoistaMinäkin olen pitänyt kovasti kahvi postauksistasi. Kiitoksia siis!
VastaaPoistaNämä ovat meidän(kin) alueen ns lähikahviloita.
Tuonne Vallilaan en ole vielä ehtinytkään käväisemään, vaikka ohi olenkin kulkenut. Olin hieman hämilläni miten mahtaa olla auki, mutta tässäpä ne taisi tullakkin ne aukiolot.
Sävy on mukava, ja hyvin suosittu. Monesti on ollut melko täyttä.
Kolmannella linjalla käyn lähes päivittäin, kun sijainti ja kaffe on niiin hyvää. Mun suosikki Helsingissä.
Ihana kuulla, minä kun aluksi mietin, että mahtavatkohan nämä kahvipostaukset kiinnostaa ketään. Kannattaa ehdottomasti poiketa päiväkahvibaarissa, nykyään se on auki siis myös lauantaisin.
PoistaKuppiloista tuli mieleen, että jos joskus käyt Tampereella, kannattaa käydä Tampereen Paahtimon kahvilassa (Kahvila Taikapapu), jos et ole vielä vieraillut. Itse pidän kovastikin.
VastaaPoistaTampereesta olen kuullut viime aikoina niin paljon hyvää, että jossain vaiheessa täytyy kyllä tehdä visiitti. Laitan ehdottomasti tuon Paahtimon kahvilan muistiin, kiitos vinkistä!
PoistaEn ehtinyt viime kesänä tuonne Sävyyn, vaikka kaverit suosittele. Meidän seuraavat treffit täytyy olla siellä!
VastaaPoistaEtkä saanut viimeksi meiltäkään kahvia! Surkeaa! :)
PoistaIhania kahviloita, osa tuttuja ja yksi tuntematonkin. Uskon oman elämänlaatuni (ja kahvin juontini) lisääntyvän pian huomattavasti, kun muutan samaan kortteliin Sävyn kanssa. Hyvää kahvia! Niin lähellä! Haaveilen vielä Sävyn olevan auki sunnuntaisin.
VastaaPoistaNo sitten viimeistään sun täytyy tehdä tuttavuutta sen tuntemattomankin kuppilan kanssa. :) Me asutaan Sävyn viereisessä korttelissa. :)
Poista