perjantai 8. maaliskuuta 2013

IHAN KAHVILLA OSA 4: SUOSIKKISUMPPILANI


Helsingin itäisessä kantakaupungissa kahvinystävää hellitään. Kuin varkain, ovat alueelle keskittyneet pääkaupunkiseudun parhaimmat kahvilat.


Kahvin laadussa ja maussa mitattuna saa mielestäni Helsingin parasta kahvia itäisestä kantakaupungista. Omissa suosikkikahviloissani ovat ykkösasioina kahvi sekä kahviin intohimoisesti suhtautuva henkilökunta.

Suomessa on perinteisesti käyty kahvilla ja kutsuttu vieraita kahville. Kahvilla on merkittävä rooli erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Kahvikupposen äärellä vaihdetaan kuulumisia ja parannetaan maailmaa. Työpaikkojen kahvipausseilla parannetaan tutkitusti myös työvireyttä. Näissä kohtaamisissa kahvikupin äärellä jää itse kahvi kuitenkin vähälle huomiolle. Kahvi kokoaa ihmiset yhteen, mutta oikeastaan ei tunnu olevan sen kummemmin väliä, kuinka kitkerää tai kauan seisonutta juoma on.

Mitä tulee kahvikulttuuriin, hiihtää Helsinki vuosia Kööpenhaminan ja Tukholman jäljessä. Parhaat kahvikupposet eivät nimittäin löydy italialaisesta pikkukuppilasta tai pariisilaisesta kahvihuoneesta, vaan muun muassa edellä mainittujen pohjoismaiden pääkaupungeista. Pohjoismaat (Suomea lukuun ottamatta) olivat koko 2000-luvun alun erittäin vahvoja World Barista Championship -kilpailuissa. Viime vuosina baristojen mm -kilpailujen palkintopallille on kivunnut yhä useammin kahvintaitaja Euroopan ulkopuolelta. Viime vuonna Wienissä käydyissä kilpailuissa kolmen parhaan pystit menivät Guatemalaan, Meksikoon sekä Irlantiin.

Viime vuosien aikana on kotimaisella kahvirintamalla kuitenkin tapahtunut paljon. Helsingin massiivisten kahvipaahtimoiden – Pauligin ja Meiran – rinnalle on putkahdellut pieniä paahtimoita sekä kahviloita, jotka suhtautuvat suurella intohimolla kahviin ja haluavat tarjota kuluttajalle kahvikupinkokoisia elämyksiä. Pienpaahtimot nimensä mukaisesti paahtavat papuja pieniä eriä, jolloin he voivat myös ostaa papuja pieniä määriä ja myös pieniltä tiloilta. Tällaisten pienten ja persoonallisten erien paahtaminen ja myyminen ei luonnistu isoilta paahtimoilta niiden laajan kuluttajakunnan takia. Suuret paahtimot joutuvat väistämättä tekemään kompromisseja taatessaan tuotteelle tasaisen laadun ja maun vuodesta toiseen. Kahvia voinee tässä asiassa verrata viiniin. Pienpaahtimo on kuin pieni viinitalo, jolla on mahdollisuus tuottaa pieniä eriä erilaisia (vuosikerta)viinejä. Isot paahtimot toimivat taas kuin valtava viinitalo, joka pyrkii tekemään vuodesta toiseen tasalaatuista ja samanmakuista juomaa. Samaten kuin rypäleet, vaihtelevat kahvipapujen ominaisuudet sadosta toiseen.

Suosikkikahviloideni yhdistävät tekijät ovat niissä myytävän kahvin ensiluokkaisuus, viihtyisä ympäristö, mukava henkilökunta ja se, että niistä saa ostettua papuja kotiin. Kaikki kolme sijaitsevat myös lyhyen kävelymatkan päässä kotioveltamme. Aiemmin tapanamme oli tilata pavut ulkomaisilta pienpaahtimoilta, mutta nyttemmin olemme siirtyneet käyttämään ainoastaan lähikahviloissamme myytäviä papuja. Omalta osaltamme tuemme suomalaista kahvikulttuuria kuppi kerrallaan.


Aleksis Kiven katu 12 (ma–to 7.30–18 / pe 7.30–17 / la 10–16)
Takaan, ettei Kahvila Sävyssä edes latte ole lattea. Sävy on kalliolaistuneen pariskunnan perheyritys, jossa kahviin suhtaudutaan suurella intohimolla. Vajaan vuodentakainen muutto uusiin liiketiloihin taisi vähintäänkin tuplata asiakaskunnan. Asiakkaiden täyttämässä kiireisessä kahvilassa ei kerkiä vanhaan malliin vaihtaa kuulumisia kahviloitsijoiden kanssa, ja tiskin takaa saattaa bongata aivan uusia kasvoja. Oikeastihan on valtavan hienoa, että asiakkaita löytyy ja kahvilabisnes myös ydinkeskustan ulkopuolella on saatu kannattamaan.

Pavut Sävyyn matkaavat pääosin Aurajoen rannalta Turun Kahvipaahtimosta. Kahvin lisäksi tarjolla on simppeleitä aamiaisia, jumalaisia täytettyjä leipiä, croissanteja, konvehteja sekä pientä makeaa päivästä riippuen.


Päijänteentie 29 (ke–pe 7.30–17 / la 10–16)
Päiväkahvibaari toimii puuvallilalaisessa autotallissa kahvipaahtimon yhteydessä. Miljöö pienine yksityiskohtineen saa väistämättä hymyn huulille. Päiväkahvibaarin ja paahtimon taustalla vaikuttavat pitkän linjan kahviammattilaiset Benjamin Andberg ja Ulrika Hannula. Päiväkahvibaarista voi ostaa kotiinviemiseksi Helsingin Kahvipaahtimon papuja, jotka on hinnoiteltu hyvinkin maltillisesti. Sokerihampaan kolottaessa kahvikupin kylkeen saa pientä makeaa.


Kolmas Linja 17 (ma 7.45–16 / ti–pe 7.45–18 / la 10–16)Good Life Coffee on useissa kahvimittelöissä hyvin pärjänneen Lauri Pipisen kahvila. Talon espresson hondurasilaiset pavut matkaavat Kallioon Aurajoen rannan kautta. Kahvilan myllyistä voi usein bongailla myös vierailevia tähtiä.  Kahvin lisäksi tarjolla on täytettyjä leipiä sekä muuta pientä purtavaa. Kahvilassa on myynnissä myös Helsingin kenties laajin laatupapujen valikoima. 

Ps. Pahoittelut kännykkäräpsyistäni!

Ihan kahvilla -juttusarjassa kahvi-intoilija yrittää levittää 
kahvin ilosanomaa, jotta lukijat eivät olisi ihan kahvilla.


Juttusarjan aiemmin ilmestyneet osat:


18 kommenttia:

 1. Voih,tämä kirjoitus sai mieleni palaamaan vuoteen 95 jolloin työpaikkani järjesti meille kolme kahvikurssia(paulig,meira ja Roberts coffee).Roberts oli ehdottomasti mielenkiintoisin,koska itse Herra Robert Paulig piti sen meille.Muistan käyneeni ostamassa erikoiskahvini juurikin nokalta koska muualta ei saanut.Siihen aikaan Roberteja ei ollutkaan kuin stokkan tuulikaapissa ja Katajanokalla.Myöhemmin olen katsonut ilolla sen leviämistä ympäri suomen.Maksankin ilolla kahvistani vaikka enemmän kunhan ei tarvi litkiä huoltamokahvia.Kotona juon aina pannukahvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa näissä kuppiloissa kahvi on hinnoiteltu maltillisesti ja maksaa vähemmän kuin esimerkiksi monissa ydinkeskustan peruskahviloissa, joissa ei välttämättä aina osata valmistaa erikoiskahveja kaikkien sääntöjen mukaisesti.

   Poista
 2. Espoosta käsin Helsinkiin on joskus pitkä matka ;) Onneksi meillä on Sellossa Caffi ja Lohjalla Cafetoria Roastery (heillä on myös Helsingissä kahvila-myymälä). Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tähän juttuun olin ihan tietoisesti koonnut vain nämä lähikahvilamme, joissa tulee pääsääntöisesti käytyä. Onhan Helsingissä (ja pääkaupunkiseudulla) onneksemme muitakin intohimoisesti kahviin suhtautuvia paikkoja. :)

   Poista
 3. Kiitokset uusista kahvilavinkeistä. En ole Sävyynkään ehtinyt Helsingin reissuilla, muista en tiennytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat kyllä pikaisesti Helsingissä poikkeavalle vähän hankalalla sijainnilla, vaikka ratikalla pääseekin lähelle jokaista. :)

   Poista
 4. Kahvikehitys Kalliossa on kyllä ollut huimaavaa! Ennen piti vääntäytyä työhuoneelle Punavuoreen asti ihan vain siksi, että saisi kunnon kahvia, nyt voi kerrassaan valita kahvilan kotikulmilta, mikä on kyllä vähän vaikuttanut työpaikallelähtömotivaatioon. Valinta osuu yleensä Sävyyn, koska se on ihana ja alakerrassa, mutta kaikki muutkin mainitut ovat loistokkaita paikkoja kofeiininkäyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tulee olemaan vaikea paikka, jos joskus täytyy vaihtaa kotikulmia. Ja täytyy myös pitää peukut pystyssä, jotta nämä ihanat kahvipaikat pysyvät paikoillaan. :)

   Poista
 5. Nämä kahvipostauksesi ovat tosi mukavia:) Kiva tietää että kun tulen taas Helsinkiin voin löytää hyvän kahvikupposen;minusta on nimittäin kahvin suhteen tullut aika vaativa täällä asuessani;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kännykästä kommenttia lukiessani en nähnyt tuttua profiilikuvaasi ja ihmettelin, että kukahan tämä Jael on, ja missä asustelee. :)

   Poista
 6. Minäkin olen pitänyt kovasti kahvi postauksistasi. Kiitoksia siis!
  Nämä ovat meidän(kin) alueen ns lähikahviloita.
  Tuonne Vallilaan en ole vielä ehtinytkään käväisemään, vaikka ohi olenkin kulkenut. Olin hieman hämilläni miten mahtaa olla auki, mutta tässäpä ne taisi tullakkin ne aukiolot.
  Sävy on mukava, ja hyvin suosittu. Monesti on ollut melko täyttä.

  Kolmannella linjalla käyn lähes päivittäin, kun sijainti ja kaffe on niiin hyvää. Mun suosikki Helsingissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, minä kun aluksi mietin, että mahtavatkohan nämä kahvipostaukset kiinnostaa ketään. Kannattaa ehdottomasti poiketa päiväkahvibaarissa, nykyään se on auki siis myös lauantaisin.

   Poista
 7. Kuppiloista tuli mieleen, että jos joskus käyt Tampereella, kannattaa käydä Tampereen Paahtimon kahvilassa (Kahvila Taikapapu), jos et ole vielä vieraillut. Itse pidän kovastikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampereesta olen kuullut viime aikoina niin paljon hyvää, että jossain vaiheessa täytyy kyllä tehdä visiitti. Laitan ehdottomasti tuon Paahtimon kahvilan muistiin, kiitos vinkistä!

   Poista
 8. En ehtinyt viime kesänä tuonne Sävyyn, vaikka kaverit suosittele. Meidän seuraavat treffit täytyy olla siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkä saanut viimeksi meiltäkään kahvia! Surkeaa! :)

   Poista
 9. Ihania kahviloita, osa tuttuja ja yksi tuntematonkin. Uskon oman elämänlaatuni (ja kahvin juontini) lisääntyvän pian huomattavasti, kun muutan samaan kortteliin Sävyn kanssa. Hyvää kahvia! Niin lähellä! Haaveilen vielä Sävyn olevan auki sunnuntaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten viimeistään sun täytyy tehdä tuttavuutta sen tuntemattomankin kuppilan kanssa. :) Me asutaan Sävyn viereisessä korttelissa. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...