Tällä kertaa jääkaapin vihanneslokerossa
majailivat jo hieman surkeannäköinen purjosipuli sekä pussillinen perunoita.
Sulassa sovussa ne pääsivät keittokattilaan. Sopan keittämiseen ei kulu varttia
kauempaa. Ainakaan jos käyttää isoja ja nopeasti kuorittavia rosamunda-perunoita,
jotka vielä pienii useampaan osaan ennen kypsentämistä.
Peruna–purjosipulikeitto on sosekeittojen
klassikko. Lusikoidessani toista lautasellista, ihmettelin äänen, miksei meillä
tehdä tätä soppaa useamminkin. Keitto valmistuu nopeasti, on valtavan hyvää,
eivätkä tarveaineet maksa muutamaa roposta enempää.
Soppa sai lisämakua ja -väriä yrttiöljystä. Mikään
pakollinen lisä yrttiöljy ei ole, sillä keitto maistuu mainiolta ilman sitäkin.
Muutenkin sopan maustamisessa kannattaa nuukailla, jotta perunan ja
purjosipulin hennot maut pääsevät oikeuksiinsa.
PERUNA–PURJOSIPULIKEITTO
(annos neljälle)
- noin 700 g jauhoisia perunoita (esim. rosamundia tai puikuloita)
- 1 purjosipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- loraus öljyä
- ½ litraa kasvislientä
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl (täys)maitoa
- suolaa (mikäli kasvisliemi on suolatonta)
Kuori ja pilko perunat. Leikkaa purjosipuli
pituussuunnassa halki, huuhtele ja leikkaa se parisenttisiksi paloiksi.
Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota ne öljytilkassa kattilassa. Lisää
perunat ja purjosipuli kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi ja keitä kasvikset
kypsiksi.
Kaada kypsät kasvikset tehosekoittimeen, lisää
myös keitinliemi sekä kerma. Aja seos samettisen hienoksi. Lisää tarvittaessa
maitoa, jotta saat keitosta tarpeeksi löysää. Kaada seos takaisin kattilaan ja
kuumenna kiehuvaksi. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa. (Voit toki soseuttaa
keiton myös suoraan kattilassa sauvasekoittimella. Varo kuitenkin soseuttamasta
liikaa, jottei keitosta tule liisterimäistä.)
YRTTIÖLJY
- 1 valkosipulinkynsi
- puolikas puska basilikaa
- puolikas puska lehtipersiljaa
- ½ tl sitruunankuoriraastetta
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ dl oliiviöljyä
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Silppua valkosipulinkynsi. Nypi yrteistä lehdet ja
laita kaikki ainekset korkeaan ja kapeaan kulhoon. Aja seos tasaiseksi
sauvasekoittimella.
Nopeaa, edullista ja helppoa. Arjen pikaruokaa.
Avainsanat: peruna-purjososekeitto, halpa ruoka, perunapurjokeitto, edullinen ruoka, edullinen soppa peruna purjo soppa
Avainsanat: peruna-purjososekeitto, halpa ruoka, perunapurjokeitto, edullinen ruoka, edullinen soppa peruna purjo soppa
Vichyssoise...mm,ihana keitto! Ja hieno kuva!
VastaaPoistaKiitos! Otsikko hämää, kyllä tätä kehtaisi tarjoilla illallisillakin alkuruokana!
PoistaNams, miten tämäkin herkku on tyystin multa unohtunut, varmaan ravintolakoulussa on tullut viimeksi tehtyä! Täytyypä ottaakin toteutukseen! :)
VastaaPoistaAivan ihania muuten nämä sun kuvat <3
Ihan sama täällä, joskus kauan sitten tein useinkin tätä soppaa, mutta sittemmin oli kokonaan unohtunut. Onni on vihanneslootaan unohtunut purjosipuli. :)
PoistaJa kiitos kuvakehusta! :) Meillä alkoi juuri julkisivuremontti, jota olen pelonsekaisin tuntein odotellut. Kuvittelin, että hupun alla on mahdotonta kuvata, mutta nyt parin päivän kokemuksella valo suodattuukin tosi kauniisti muovien läpi. :)
Enemmän kuin sopasta, innostuin yrttiöljystä! Kauankos se säilyy ja minkä muun kanssa sitä suosittelisit?
VastaaPoista-Mari
Luulen sen säilyvän jääkaapissa ihan hyvin, en nyt uskalla tarkkaa aikaa kyllä sanoa, mutta ehkä viikon? Tai sitten vaihtoehtoisesti jämät voi lirutella jääpalamuottiin ja pakastaa, jolloin saa käteviä yrttikuutioita. Mä tein jämistä just pestoa lisäämällä sekaan auringonkukansiemeniä ja parmesania.
PoistaNiin ja taitaa olla vain taivas rajana, mihin se sopii. Sellaisenaan esimerkiksi vaalean kalan päälle, ja sit tietty sosekeittoihin. Toki sillä voisi voidella vaikkapa grillattavia tai paahdettavia kasviksia. Ja noi pakastettavat kuutiot sopii siis ihan pannulle rasvaksi.
PoistaNyt Riikka kyllä et usko, mutta mulla odottaa tuolla viime viikon purjo-perunakeitto päivitykseen pääsyä!-
VastaaPoistaIihhana keitto!
Mutta oikiasti mun on vähän erilainen kuin sun, rumemmilla kuvillakin vielä ;) joten postaan sen kyllä. Mutta aatokset oli samanmoiset, miksi tätä en tee useammin?
Mahtavuutta Nanna! Tää mun versio oli kyllä niin simppeli kuin vain olla voi, en siis ees maustanut sitä millään muulla kuin kasvisliemellä ja valkosipulilla. Mutta kun maistoin sitä, niin se oli niin hyvää, ettei kaivannut edes mitään. Taidan tehdä seuraavan satsin heti ensi viikolla. :)
PoistaOlen parantanut tapojani tuon kauppakurvailun kanssa. Yritän kokata jääkaapin lähes tyhjäksi, ennen täydennystä. Monta hienoa ruokaa on syntynyt siinä sivutuotteena. Tähän keittoon saattaisi löytyä tarvikkeet meiltäkin. Listoille siis, vaikka tämä oli yksi kouluruokainhokeistani.
VastaaPoistaMeillä ei jostain syystä ollut koulussa ollenkaan sosekeittoja, mitä en ymmärtänyt ollenkaan, sillä ne olisivat olleet omia suosikkejani. (No eivät ehkä olisi olleet ala-asteella, mutta viimeistään lukiossa...) Tämän keiton onnistuu kyllä takuuvarmasti pilaamaan käyttämällä jotakin liisteröityvää perunasorttia, rosamundilla tuli ihanan silkkistä.
PoistaJa hei, iloitsen kovin puolestasi tuosta valoasiasta!
VastaaPoistaNyt menin kyllä nuolaisemaan ennen tipahtamista! Ikkunaan on asetettu joku järkyttävä PUNAINEN suoja... ;)
PoistaJuu, purjo-perunakeitto on ihanaa ! Meillä oli tänään myös kaappien tyhjennysoperaatio, mutta purjon isäntä ehti nappaamaan omaan reseptiinsä ennen minua. Minulle jäivät vain perunat.(ja jauheliha - lapset tykkäävät jauhelihakeitosta, joten sitä sitten tällä kertaa)
VastaaPoistaJauhelihakeittokin on kyllä hyvää – sitäkään en ole tehnyt aikoihin. Ylipäätään pitäisi tehdä useammin keittoja. Jossain vaiheessa yritin tsempata ja tehdä arkenakin pienen kasviskeiton alkupalaksi, siten kasvisten syöminen lisääntyy kuin varkain, eikä (lihallista) pääruokaa tarvitse syödä niin paljoa.
PoistaIhanan näköinen keitto! Minä olen myös intoillut yrttiöljyistä, niillä kun saa tosi helposti makua ja näköä keittoihin ja miksei muihinkin tarjottaviin. Tuo valo näyttää kyllä tosi kauniilta! Olisi ajatellut, että huputus hankaloittaisi kuvaamista, mutta valo näyttää ihanan pehmeältä!
VastaaPoistaYrttiöljy sopii kyllä melkein mihin vain. Kuten Jonnalle mainitsin, on tuo eilinen kaunis kuvausvalo nyt muisto vain... :)
PoistaMielettömän hyvännäköistä, ja onpa taas kaunis kuva! Mietin ihan samaa - usein tulee kurvattua kaupan kautta kotiin ja ostettua aina jotain uutta vaikka kaappien sisällöstä saisi tehtyä vaikka mitä. Taitaa olla ruoanystävän ainainen ongelma! :) Tein eilen kukkakaalikeittoa vähän samalla idiksellä. Aina kun keittoa lusikoi niin miettii, miksei tätä tule tehtyä useammin!
VastaaPoistaKiitos Tiina! Kävinkin juuri ihastelemassa kukkakaalikeittoasi. (Sekä sitruunatorttuasi.) Pitäisi ehdottomasti alkaa tehdä useammin näitä simppeleitä kasviskeittoja.
PoistaPerussafkaa. Harmi vaan, että sitä tehdään liian harvoin, niinpä!
VastaaPoistaNiinpä! :)
PoistaTosiaan, mikseihän tätä tule tehtyä useammin..
VastaaPoistaNo ehkä tähänkin kyllästyy jos sitä liian usein tekee. Mutta harvakseltaan nautittuna niin hyvää. :)
PoistaAivan mahtava kuva! Yksinkertainen on usein hyvää ja usein myös tosissaan edullista.
VastaaPoistaKiitos Minna! Jos arkena aina malttaisi syödä tällaisia edullisia ruokia, niin sitten voisi viikonloppuna aina herkutella hyvällä omallatunnolla. :) Ei kyllä ehkä meillä onnistu.
Poista