Sisällön tarjoaa Blogger.

ARKISOPPAA VARTISSA – PERUNA-PURJOSIPULIKEITTO


Olen yrittänyt ottaa itseäni niskasta kiinni, jotten automaattisesti aina kurvaisi kotiin kaupan kautta. Keittiökaapit pursuilevat yhtä sun toista, joten ennen kaupassakäyntiä olisi hyvä pysähtyä miettimään, mitä keittiökaappien antimista saisikaan loihdittua.

Tällä kertaa jääkaapin vihanneslokerossa majailivat jo hieman surkeannäköinen purjosipuli sekä pussillinen perunoita. Sulassa sovussa ne pääsivät keittokattilaan. Sopan keittämiseen ei kulu varttia kauempaa. Ainakaan jos käyttää isoja ja nopeasti kuorittavia rosamunda-perunoita, jotka vielä pienii useampaan osaan ennen kypsentämistä.



Peruna–purjosipulikeitto on sosekeittojen klassikko. Lusikoidessani toista lautasellista, ihmettelin äänen, miksei meillä tehdä tätä soppaa useamminkin. Keitto valmistuu nopeasti, on valtavan hyvää, eivätkä tarveaineet maksa muutamaa roposta enempää.

Soppa sai lisämakua ja -väriä yrttiöljystä. Mikään pakollinen lisä yrttiöljy ei ole, sillä keitto maistuu mainiolta ilman sitäkin. Muutenkin sopan maustamisessa kannattaa nuukailla, jotta perunan ja purjosipulin hennot maut pääsevät oikeuksiinsa.

PERUNA–PURJOSIPULIKEITTO (annos neljälle)
  • noin 700 g jauhoisia perunoita (esim. rosamundia tai puikuloita) 
  • 1 purjosipuli 
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • loraus öljyä 
  • ½ litraa kasvislientä 
  • 2 dl kuohukermaa 
  • 1 dl (täys)maitoa 
  • suolaa (mikäli kasvisliemi on suolatonta)

Kuori ja pilko perunat. Leikkaa purjosipuli pituussuunnassa halki, huuhtele ja leikkaa se parisenttisiksi paloiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota ne öljytilkassa kattilassa. Lisää perunat ja purjosipuli kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi ja keitä kasvikset kypsiksi.

Kaada kypsät kasvikset tehosekoittimeen, lisää myös keitinliemi sekä kerma. Aja seos samettisen hienoksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jotta saat keitosta tarpeeksi löysää. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa. (Voit toki soseuttaa keiton myös suoraan kattilassa sauvasekoittimella. Varo kuitenkin soseuttamasta liikaa, jottei keitosta tule liisterimäistä.)

YRTTIÖLJY
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • puolikas puska basilikaa 
  • puolikas puska lehtipersiljaa 
  • ½ tl sitruunankuoriraastetta 
  • 1 rkl sitruunamehua 
  • ½ dl oliiviöljyä 
  • ripaus suolaa 
  • ripaus mustapippuria

Silppua valkosipulinkynsi. Nypi yrteistä lehdet ja laita kaikki ainekset korkeaan ja kapeaan kulhoon. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

Lusikoi yrttiöljyä sosekeiton päälle. Tarjoa keitto voilla sivellyn, paahdetun ruisleivän kera. 


Nopeaa, edullista ja helppoa. Arjen pikaruokaa.

Avainsanat: peruna-purjososekeitto, halpa ruoka, perunapurjokeitto, edullinen ruoka, edullinen soppa peruna purjo soppa

25 kommenttia

  1. Vichyssoise...mm,ihana keitto! Ja hieno kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Otsikko hämää, kyllä tätä kehtaisi tarjoilla illallisillakin alkuruokana!

      Poista
  2. Nams, miten tämäkin herkku on tyystin multa unohtunut, varmaan ravintolakoulussa on tullut viimeksi tehtyä! Täytyypä ottaakin toteutukseen! :)
    Aivan ihania muuten nämä sun kuvat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama täällä, joskus kauan sitten tein useinkin tätä soppaa, mutta sittemmin oli kokonaan unohtunut. Onni on vihanneslootaan unohtunut purjosipuli. :)

      Ja kiitos kuvakehusta! :) Meillä alkoi juuri julkisivuremontti, jota olen pelonsekaisin tuntein odotellut. Kuvittelin, että hupun alla on mahdotonta kuvata, mutta nyt parin päivän kokemuksella valo suodattuukin tosi kauniisti muovien läpi. :)

      Poista
  3. Enemmän kuin sopasta, innostuin yrttiöljystä! Kauankos se säilyy ja minkä muun kanssa sitä suosittelisit?
    -Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen sen säilyvän jääkaapissa ihan hyvin, en nyt uskalla tarkkaa aikaa kyllä sanoa, mutta ehkä viikon? Tai sitten vaihtoehtoisesti jämät voi lirutella jääpalamuottiin ja pakastaa, jolloin saa käteviä yrttikuutioita. Mä tein jämistä just pestoa lisäämällä sekaan auringonkukansiemeniä ja parmesania.

      Poista
    2. Niin ja taitaa olla vain taivas rajana, mihin se sopii. Sellaisenaan esimerkiksi vaalean kalan päälle, ja sit tietty sosekeittoihin. Toki sillä voisi voidella vaikkapa grillattavia tai paahdettavia kasviksia. Ja noi pakastettavat kuutiot sopii siis ihan pannulle rasvaksi.

      Poista
  4. Nyt Riikka kyllä et usko, mutta mulla odottaa tuolla viime viikon purjo-perunakeitto päivitykseen pääsyä!-

    Iihhana keitto!

    Mutta oikiasti mun on vähän erilainen kuin sun, rumemmilla kuvillakin vielä ;) joten postaan sen kyllä. Mutta aatokset oli samanmoiset, miksi tätä en tee useammin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavuutta Nanna! Tää mun versio oli kyllä niin simppeli kuin vain olla voi, en siis ees maustanut sitä millään muulla kuin kasvisliemellä ja valkosipulilla. Mutta kun maistoin sitä, niin se oli niin hyvää, ettei kaivannut edes mitään. Taidan tehdä seuraavan satsin heti ensi viikolla. :)

      Poista
  5. Olen parantanut tapojani tuon kauppakurvailun kanssa. Yritän kokata jääkaapin lähes tyhjäksi, ennen täydennystä. Monta hienoa ruokaa on syntynyt siinä sivutuotteena. Tähän keittoon saattaisi löytyä tarvikkeet meiltäkin. Listoille siis, vaikka tämä oli yksi kouluruokainhokeistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei jostain syystä ollut koulussa ollenkaan sosekeittoja, mitä en ymmärtänyt ollenkaan, sillä ne olisivat olleet omia suosikkejani. (No eivät ehkä olisi olleet ala-asteella, mutta viimeistään lukiossa...) Tämän keiton onnistuu kyllä takuuvarmasti pilaamaan käyttämällä jotakin liisteröityvää perunasorttia, rosamundilla tuli ihanan silkkistä.

      Poista
  6. Ja hei, iloitsen kovin puolestasi tuosta valoasiasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt menin kyllä nuolaisemaan ennen tipahtamista! Ikkunaan on asetettu joku järkyttävä PUNAINEN suoja... ;)

      Poista
  7. Juu, purjo-perunakeitto on ihanaa ! Meillä oli tänään myös kaappien tyhjennysoperaatio, mutta purjon isäntä ehti nappaamaan omaan reseptiinsä ennen minua. Minulle jäivät vain perunat.(ja jauheliha - lapset tykkäävät jauhelihakeitosta, joten sitä sitten tällä kertaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhelihakeittokin on kyllä hyvää – sitäkään en ole tehnyt aikoihin. Ylipäätään pitäisi tehdä useammin keittoja. Jossain vaiheessa yritin tsempata ja tehdä arkenakin pienen kasviskeiton alkupalaksi, siten kasvisten syöminen lisääntyy kuin varkain, eikä (lihallista) pääruokaa tarvitse syödä niin paljoa.

      Poista
  8. Ihanan näköinen keitto! Minä olen myös intoillut yrttiöljyistä, niillä kun saa tosi helposti makua ja näköä keittoihin ja miksei muihinkin tarjottaviin. Tuo valo näyttää kyllä tosi kauniilta! Olisi ajatellut, että huputus hankaloittaisi kuvaamista, mutta valo näyttää ihanan pehmeältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrttiöljy sopii kyllä melkein mihin vain. Kuten Jonnalle mainitsin, on tuo eilinen kaunis kuvausvalo nyt muisto vain... :)

      Poista
  9. Mielettömän hyvännäköistä, ja onpa taas kaunis kuva! Mietin ihan samaa - usein tulee kurvattua kaupan kautta kotiin ja ostettua aina jotain uutta vaikka kaappien sisällöstä saisi tehtyä vaikka mitä. Taitaa olla ruoanystävän ainainen ongelma! :) Tein eilen kukkakaalikeittoa vähän samalla idiksellä. Aina kun keittoa lusikoi niin miettii, miksei tätä tule tehtyä useammin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Kävinkin juuri ihastelemassa kukkakaalikeittoasi. (Sekä sitruunatorttuasi.) Pitäisi ehdottomasti alkaa tehdä useammin näitä simppeleitä kasviskeittoja.

      Poista
  10. Perussafkaa. Harmi vaan, että sitä tehdään liian harvoin, niinpä!

    VastaaPoista
  11. Tosiaan, mikseihän tätä tule tehtyä useammin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä tähänkin kyllästyy jos sitä liian usein tekee. Mutta harvakseltaan nautittuna niin hyvää. :)

      Poista
  12. Aivan mahtava kuva! Yksinkertainen on usein hyvää ja usein myös tosissaan edullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Jos arkena aina malttaisi syödä tällaisia edullisia ruokia, niin sitten voisi viikonloppuna aina herkutella hyvällä omallatunnolla. :) Ei kyllä ehkä meillä onnistu.

      Poista