Kuinka moni myöntää edes joskus ostavansa viinipullon pelkän etiketin perusteella? Niin on käynyt ainakin minulle, vaikka puhelin ja kalenteri ovat täynnä erinäisiä viinimerkintöjä.
Ostin alkuvuodesta Avaruusasema-blogin innoittamana Moleskinen viinimuistion. Vakaana aikomuksenani oli kirjata mustaan muistioon korkkaamamme viinipullot, tai vähintään ne viinivalinnoista onnistuneimmat. Jostain syystä muistio ei ole täyttynyt pelkän ajatuksen voimalla, ja pikaselailulla kirjasta löytyykin vain yksi merkintä. Tammikuun 29. päivänä korkkasimme eteläafrikkalaisen Roodebergin neljä tuntia hautuneiden karitsanpotkien kyytipojaksi. Sen verran monta (hyvää) pulloa on tullut avattua tammikuun lopun jälkeenkin, että melkeinpä harmittaa, ettei niistä ole tullut tihrustettua pienintäkään merkintää tuohon mustakantiseen kirjaan.
Keväällä löysin kilpailijan Moleskinen viinimuistiolle. Tai Apupoika löysi ja latasin iMuruunsa ilmaisen Viiniopas–sovelluksen, joka on osoittautunut varsin näppäräksi. Kätevän oppaasta tekee se, että sovellus tunnistaa viinin lukemalla pullon viivakoodin kameran avulla. Viini kuvauksineen ja tietoineen löytyy siis näppärästi ilman näppäilyjä. Jos löytyy. Sovelluksessa pitäisi olla lähes kaikki Alkon valikoimassa olevat viinit, mutta opas ei tunnistanut ainakaan parin viikonlopun takaista Alkosta ostettua pulloamme. Alkon viinien lisäksi oppaasta pitäisi löytyä myös osa ravintoloiden, laivayhtiöiden ja Finnairin valikoimassa olevista viineistä.
Viinit pisteyttäviin oppaisiin kannattaa kuitenkin suhtautua tietyllä kritiikillä. Itsellämme on viinien valitsemisen ja arvioinnin tukena aktiivisesti käytössä Berglundin ja Rinta-Huumon Viinistä Viiniin –opukset sekä Viinilehden nettisivusto. Viinioppaan taustalla olevan Pekka Suorsan viiniarvioinnit ovat sen sijaan tulleet itselleni tutuiksi muun muassa Glorian Ruoka & Viini –lehden sivuilta. Kaikilla asiantuntijoilla on kuitenkin oma tapansa arvioida ja kuvailla viinejä, eikä arviointeja kannata aina ottaa absoluuttisena totena. Ja onhan viininjuonti myös psykologiaa. Maailman parhaassa seurassa, tammikuun 29. päivänä, nauttimani karitsanpotkat olisivat saattaneet maistua aivan yhtä taivaallisilta jonkun kurjemmankin viinin kanssa, sillä takana oli onnistunut aurinkoinen ulkoilupäivä ja kyytipoikana kiljuva nälkä.
Viinit pisteyttäviin oppaisiin kannattaa kuitenkin suhtautua tietyllä kritiikillä. Itsellämme on viinien valitsemisen ja arvioinnin tukena aktiivisesti käytössä Berglundin ja Rinta-Huumon Viinistä Viiniin –opukset sekä Viinilehden nettisivusto. Viinioppaan taustalla olevan Pekka Suorsan viiniarvioinnit ovat sen sijaan tulleet itselleni tutuiksi muun muassa Glorian Ruoka & Viini –lehden sivuilta. Kaikilla asiantuntijoilla on kuitenkin oma tapansa arvioida ja kuvailla viinejä, eikä arviointeja kannata aina ottaa absoluuttisena totena. Ja onhan viininjuonti myös psykologiaa. Maailman parhaassa seurassa, tammikuun 29. päivänä, nauttimani karitsanpotkat olisivat saattaneet maistua aivan yhtä taivaallisilta jonkun kurjemmankin viinin kanssa, sillä takana oli onnistunut aurinkoinen ulkoilupäivä ja kyytipoikana kiljuva nälkä.
Mutta kätevän Viiniopas–sovelluksesta tekevät sen käyttömahdollisuudet. Oppaan voi ladata myös älypuhelimeen, jolloin niinä Alkossa vietettyinä hetkinä, jolloin pää lyö tyhjää, eikä millään osaa valita sopivaa pulloa – eikä oikein myyjältäkään viitsi kysyä, kun ei oikein itsekään tiedä mitä haluaisi – niin silloin, voisi olla ihan kätevä tarkastaa oppaasta Suorsan suositukset. Toisaalta oppaasta voi olla myös apua ravintolassa, vaikka viiniopasta ei varmastikaan ole tarkoitettu sommelierin korvaajaksi.
Oppaan käyttömukavuutta lisää myös se, että viinien tietoihin voi lisätä omia muistiinpanoja ja kommentteja. Lisätä tiedon, minkä ruoan kanssa viini juotiin tai mikä voisi erityisen hyvin sopia korkatun viinin kaveriksi. Niillä tiedoilla voi käydä Alkossa ilman ylimääräisiä ihmettelyjä, ostaa mieleisensä pullon ja siirtyä vaikkapa vasta sen jälkeen ruokaostoksille.
Kas, kiitos vinkistä! Pitääpä ladata jahka pääsen kotiin!
VastaaPoistaOlkaas hyvä! Mä en ole itse kyllä päässyt ihan perille vielä noista viinioppaan pisteytyksistä, kun musta viinistä viiniin -opuksen tähdet ja hinta–laatusuhde on helpompi ymmärtää.
PoistaKätevä tuollainen virtuaalinen viiniopas :) Asun maassa,jossa valmistetaan mielestäni todella hyviä viinejä,ja tietoa yleensä saan joko viinimessuilta tai lehdistä ja viiniklubin newsletteristä.
VastaaPoistaMäkin pääsääntöisesti bongaan uutuudeet ja suositukset lehdistä ja sitten kalenteri pursuilee post it -lappusia, mutta monesti käy niin, että Alkossa ei niitä lappusia sitten löydy enää mistään... :) Alkossa taitaa olla harmillisen vähän israelilaisia viinejä.
PoistaMinulla on myös tuo puhelimessa, mutta harvemmin sitä tulee käytettyä. Useammin netissä on tullut vastaan joku kiinnostava viini, jota sitten kokeilen. Välillä selailen myös muutamaa hyllystä löytyvää viinikirjaa, mutta niissä ärsyttää se, että joka vuosi pitäisi ostaa uusi, jotta pysyy kartalla. Nettiä siis suositaan täällä! Pitää kyllä muistaa taas testata tuotakin sovellusta :)
VastaaPoistaMulla on se ongelma, että vaikka bongailen lehdistä viinejä, niin sitten Alkossa en enää muistakaan, että mikä se kiinnostava pullo olikaan. :)
PoistaLatasin tuon kanssa padiini, mutta en ole käyttänyt koskaan... Mulle uppoaa parhaiten nuo kirjat ja lehdet. Nettikin on ihan kätsy. Viinistä Viiniin totta kai ja samoin Hugh Johnsonin Pocket Wine Book, joka on kätevä reissussa.
VastaaPoistaJoku ulkomainen viinisovellus vois olla kyl tosi kätsä reissussa, jos on ihan pihalla, että mitä viinejä kandeis ostaa. Täytyykin perehtyä tohon mainitsemaasi Pocket Wine Bookiin.
PoistaiMuru - mikä ihana nimi!
VastaaPoistaEtikettitouhut on niin tuttuja, että parempi systeemi viininvalintaan täytyy ladata höpelimeen. Kiitos vinkistä!
Olepas hyvä! :)
PoistaKiva on lukea noita vinkkejä, mutta valitettavan usein tulee pettymyksiäkin, kun lehtien suositusten mukaan menee ostoksille. Tokihan kaikkia viinejä ei voi testata itse, ja se voi olla se ongelma jonkun viinioppaankin kanssa, kun ainakin mainostavat itse maistaneensa kaikki vaikkapa Alkon viinit; eiköhän siinä ole kiire tullut...
VastaaPoistaKieltämättä monta hyväksi kokemaansa viiniä etsii aina etiketin perusteella, kun tuo nimimuisti on niin lyhyt. Voisihan niistä suosikeistaan ottaa tietysti kuvan puhelimeensa :)
Totta, etiketit, varsinkin persoonalliset, on paljon helpompi muistaa kuin pelkkä nimi. Tosi hyvä idea kyllä napata kuva puhelimella. Mä itse olen sellainen post it -lappuihminen, että unohdan aina toisinaan teknologian hyödyntämisen. :) Etiketit sinällään voivat kyllä olla tosi harhaanjohtavia. Varmasti on paljon sellaisia bulkkiviinejä, joita ostetaan paljon ihan vain kivan etiketin tai pullon perusteella.
PoistaTämä on ihan loistava juttu! Kiitos Riikka tietopaketista. Ja mulla on muuten tuo ihan sama Moleskinen viinivihko... vielä melko tyhjä täälläkin :)
VastaaPoistaKiitos ihana! Nyt otetaan siis molemmat itsejämme niskasta kiinni ja alamme täytellä mustakantisia kirjojamme. :)
PoistaEhdin jo deletoida Viiniopas-appsin, mutta tämän jälkeen mun on pakko ottaa se takaisin. En selvästikään tajunnut sen mahdollisuuksia ollenkaan! :-D
VastaaPoistaVielä kerran onnea kauneimman blogin tittelistä! Se tuli kyllä aivan oikeaan osoitteeseen! :-*
Voi kiitos Henna!
PoistaMun on kyllä vähän hankala ymmärtää tota Viinioppaan pisteytyssysteemiä, mutta kyllä siitä silti saa jotakin infoa irti! :)
Viinistä viiniin 2012 on ollut käytössä kovastikin, samoin Viiniopas-sovellus :) Alkossa tutkailen suosikkimaiden (Etelä-Afrikka, Chile) viinejä ja tarkistan sitten kännykästä, miten sitä on arvosteltu. Kotona selailen ajoittain Viinistä viiniin-kirjaa ja merkkaan muistiin suosikkeja. Mutta tulee myös mentyä ihan etiketin perusteella joskus :)
VastaaPoistaAika samoilla linjoilla mennään! :) Olis kyllä kiva jos viinistä viiniin -palvelunkin sais kännykkään. Oon tykännyt enemmän niitten tähti-/hinta–laatusuhde -luokituksista kuin viinioppaan pelkistä pisteytyksistä.
PoistaJoo samoin! Viinistä viiniin-arvostelut on vähän monipuolisempia :)
PoistaLueskeltiin tuota Viinistä Viiniin kirjaa viime viikonloppuna. Hieno kirja. Huvittavaa oli, kun suunnilleen kaikki meidän suosikkiviinit haukuttiin ihan maanrakoon :-) Onneksi nyt on tuo opas, niin osataan mekin!
VastaaPoistaAuts! :)
PoistaNooh eiköhän ole kuitenkin tärkeintä, että viini maistuu omassa suussa hyvältä.
Onneksi en ole nuuka punaviinin suhteen, opiskelijalle kun pullon hinta on yksi tärkeimmistä kriteereistä viinihyllyllä... Harvemmin kuitenkaan halppis-viinejä oppaista löytyy, vaikka ihan hyviä nekin on :)
VastaaPoistaViinistä Viiniin -kirjasta pitäisi kyllä löytyä arvostelu kaikista Alkon valikoimassa olevista viineistä, myös niistä halppiksista. Ja samat tiedot löytyvät myös viinilehti.fi-nettisivulta, kannattaa kurkata. :) Kyllähän edullisemmistakin hintaluokista voi löytyä hyviä viinejä. :)
Poista