Pohjoisten
soidemme kullankeltaisella herkulla maustettu vaniljavanukas maistuisi takuulla
myös Italian entiselle pääministerille.
Napapiirin ja saapasmaan kohtaamisia on
aikaisemmin todistettu ainakin Kotipizzassa, jonka listalle Italian entinen
pääministeri sai jokunen vuosi sitten oman nimikkoannoksensa. Uskoisin tämän hillasoiden herkun
maistuvan myös suomalaisruokia sättineelle italialaispoliitikolle. Tosin
miekkosen aikaansaamien sotkujen perusteella ei herran arvostelukykyyn
ole oikein luottaminen.
Luottakaa sen sijaan minun sanaani, lakoilla
maustettu italialaisjälkiruoka pannacotta oli hurjan hyvää. Hillasoiden herkkua myytiin Kauppatorilla
käypään hintaan, enkä voinut vastustaa kullankeltaisten marjojen ostamista, vaikka
pakastin on ennestäänkin ylitsepursuavan täynnä. Talven mittaan lakat tulevat päätymään ainakin jäädykkeeseen sekä juhlistamaan lettukestejä.
HILLASUON
VANILJAVANUKAS (4 annosta)
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl maitoa
- ½ dl sokeria
- 1 vaniljatanko
- 2 liivatelehteä
- 2 dl turkkilaista jukurttia
- 1 dl lakkoja
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin
kymmeneksi minuutiksi.
Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise
vaniljatanko pitkittäin ja raaputa siemenet nesteen sekaan. Kiehauta seos ja
nouki vaniljatanko pois.
Purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne kuumaan kerma–maitoseokseen. Sekoita hyvin.
Jäähdytä seos. (Jäähtymisen nopeuttamiseksi voit laskea
tiskialtaaseen kylmää vettä ja laittaa kuuman kattila veteen.)
Sekoita lakkojen sekaan sokeria, mikäli niitä ei
ole valmiiksi sokeroitu. Murskaa marjat lusikalla hieman pienemmäksi. Jätä
muutama kokonainen marja koristelua varten.
Sekoita jukurtti ja lakat jäähtyneeseen seokseen. Jaa
seos annosvuokiin tai laseihin ja laita ne jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi
tunniksi. Koristele hyytyneet annokset kokonaisilla marjoilla.
Silvion mielipiteellä ei onneksi ole juurikaan painoarvoa. Tämä näyttää nimittäin i-h-a-n-a-l-t-a ja jogurtin yhdistäminen raikastaa varmasti pannacotan.
VastaaPoistaMinullekin on ensi viikolla tulossa lakkalähetys. Voiko sitä ihminen enempää toivoa?
Tämä oli aika i-h-a-n-a-a-! Onneksi vielä puolet satsista odottaa jääkaapissa syöjäänsä... Oo lakkalähetys kuulostaa kyllä ihanalta! Sitten vain kuin raaskisi talven mittaan käyttää niitä johonkin :)
PoistaAh, tän täytyy olla taivaallista!
VastaaPoistaTää oli! :)
PoistaHEI, IHANA BLOGI, OLEN IHAN FIILIKSISSÄ, KIITOS!!
VastaaPoistaTäällä ollaan fiiliksissä tuollaisesta kommentista! Kiitos Päivi! :)
PoistaLuulis maistuvan silviollekin, tosiaalta oisko se tuon herkun ansainnut on sitten toinen juttu.. Mulle ainakin maistuis!
VastaaPoistaNo ei ansaitse, sen takia söinkin tuon herkun itse! :)
PoistaIhana versio! Ja sinäkin löysit kauniit purkit:) Jugurtti sopiikin tosi kivasti tuollaiseen jälkkäriin:)
VastaaPoistaKiitos Yaelian, näistä purkeista kannet falskasivat, joten eivät sopineet hillopurkeiksi. Kaikki muut purkit ovatkin täynnä hilloa :)
PoistaLakat, me love! Pakkasessa vielä pussi jonka käytän kyllä jouluna lakkakakkuun.
VastaaPoistaTuoreita en raaskinut ostaa, kotoa (=pohjosesta) olisin saanut kun olisi ehtinyt käydä...vaan ei tänä kesänä.
Ja ihana kuva!
Lakat ovat kyllä tajuttoman hienoaromisia, ja maku on sen verran voimakas, ettei marjaa tarvitse laittaa edes älyttömän paljon. Kauppatorilla hinta oli mielestäni ihan ok, joten raaskin ostaa. Aiemmin meidän lähellä yksi marjamyyjä myi niitä 88 euron kilohintaan...
PoistaTätä pitää kokeilla! Etelän ihmiset vierastavat lakan ja vadelman kiviä,joten heille tämä pitäisi tehdä siivilöidystä tavarasta:).
VastaaPoistaTarkoitatko Etelän immeisillä ulkomaalaisia vai meitä täällä Suomenlahden kupeessa asuvia? Ne kivethän kuuluvat niihin marjoihin! Ja eikös niissä nimenomaan piile vaikka kuinka paljon kaikkia terveysaineita? :)
PoistaVoi että! Tämä on varmasti kaunein ruokablogi, johon olen törmännyt! :) Kivet tuovat syömiseen vain oman vivahteensa. ;)
VastaaPoistaVoi kiitos Maija! Sulla on myös tosi kiva blogi!
PoistaMä oon samaa mieltä noista kivistä. :)
Ihana jälkkäri! Lakkojen kanssa on aina se ongelma, että mihin niitä raaskii käyttää. Tähän ehdottomasti.
VastaaPoistaTotta! Mutta tähän voi kyllä laittaa lakkoja vähän vähemmänkin, silti niiden maku tulee hyvin esiin. Ajattelin tehdä ainakin lakkajäädykettä, se on ihan älyttömän hyvää. :)
PoistaVarmasti isoa herkkua!
VastaaPoistaMinäkin olen lukenut jostain, että ulkolaisille ei "saa" syöttää kivellisiä marjoja. Kaikki, joille olemme tätä kertoneet (useimmiten niiden marjojen syönnin yhteydessä) ovat kovasti ihmetelleet. Missäköhän ei esimerkiksi syödä vattuja???
Great recipe! Thank you, I featured it on today's recipe roundup :) http://www.colorfulcanary.com/2015/07/13-dreamy-cloudberry-recipes-bakeapple.html
VastaaPoista