Sisällön tarjoaa Blogger.

IHAN KAHVILLA OSA 1: ESPRESSOVEHKEET


Ihan kahvilla -juttusarjan ensimmäisessä osassa pureudutaan kahvi-intoilijan kahvinvalmistusvälineisiin ja siihen, mitä kotibaristaksi halajavan tulee ottaa huomioon konetta ostaessaan.


Lupasin aloittaa juttusarjan pakottamalla Apupojan julistamaan espressoteesinsä, mutta hetken pohdittuani lienee kohteliasta esitellä ensin oma kahvinvalmistusvälineistömme ja kirjoittaa muutama sananen espressokoneen hankinnasta.

Espressokoneet ovat yhä yleisempi näky monessa kotikeittiössä. Ensimmäisen kotikoneen hankintaa vaikeuttaa koneiden monenkirjava tarjonta. Ennen ostamista pitäisi jaksaa nähdä paljon vaivaa ja perehtyä eri koneisiin. Ottaa selvää, mitä ominaisuuksia koneessa tulisi olla, ja mitä ne eri ominaisuudet ylipäätään tarkoittavat.  Lämmönvaihdin, rotaatiopumppu, gruppolämpömittari, häh? Kahviaiheisten keskustelupastojen tietotulva voi hämmentää kahvista kiinnostuneen, vaikka foorumit ovatkin korvaamaton tietopankki. Kotimaisen Ristretton lisäksi kannattaa tutustua Home Barista sekä  CoffeeGeek –foorumeihin. 

Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että Apupoika on selvittänyt kaikki kahvikoneisiin liittyvät yksityiskohdat puolestani. Minun ei ole tarvinnut viettää tuntitolkulla aikaa keskustelupalstoilla sekä kahvisivustoilla ja selvittää kahvinvalmistuksen jippoja.

Luulen, että kotibaristaksi halajavan kannattaisi kuitenkin ensin miettiä, millaista kahvia haluaa, eikä ajatella asiaa pelkästään laitelähtöisesti. Jos haluaa juoda espressojen lisäksi hyvin valmistettuja maitojuomia, ja haluaa espresson ensiluokkaisena, on sanomattakin selvää, ettei kannata ostaa markkinoiden halvinta ja heppoisinta laitetta. Jos ei ole kahvin suhteen erityisen tarkka, eikä löydy kiinnostusta tai jaksamista perehtyä kahvinvalmistukseen perinpohjin, voi jokin automaattikone,  tai viimeaikoina markkinoille tulvineet kapselikoneet, hyvinkin olla oivia vaihtoehtoja. Kallista manuaalikonetta on ihan turha ostaa viemään pöytätilaa, mikäli ei ole rahkeita perehtyä koneen toimintaan tai jos ei ole valmis panostamaan myös hyviin ja tuoreisiin kahvipapuihin.

Espressokone tarvitsee vierelleen myllyn. Mylly on melkeinpä jopa kahvikonetta tärkeämpi varuste, sillä jos mylly on surkea, on jauhetuista pavuista mahdotonta valmistaa hyvää espressoa. Millainen sitten on hyvä mylly, sekin on asia erikseen.

Kahvista innostuneelle suosittelen ruuhka-aikojen ulkopuolista visiittiä Kahvila Sävyyn, Päiväkahvibaariin tai Good Life Coffee -kahvilaan. Juomalla hyvää kahvia, oppii erottamaan kuran hyvästä tavarasta. Kahviloiden, sydämensä kahville menettäneet, yrittäjät myös mielellään juttelevat kahvista ja jakavat oppejaan. Olemmekin oppineet Kahvila Sävyn Mikolta paljon korvaamattomia kahvivinkkejä. 

Hyvän kahvin ei myöskään tarvitse olla espressoa. Hyvän suodatinkahvin valmistukseen tarvittavat välineet tulevat tuntuvasti espressokonetta edullisemmaksi.

ESPRESSOKONE

Tarkoitukseni on kuitenkin kertoa omista kahvivehkeistämme. Pääsääntöisesti valmistamme kahvit espressokoneellamme, Quick Mill Andreja Premiumilla, joka meillä tunnetaan myös erinäisillä lempi- (vai hellittely-?) nimillä, kuten Antsu tai Antsukka. Espressokoneemme ei ole mikään superhifistelykone, mutta olemme olleet siihen verrattain tyytyväisiä, ja mielelläni jaan käyttökokemuksemme siitä muillekin.

Andreja lämpenee meillä kahdesta kolmeen kertaan päivässä. Kone vaatii vähintään puolisen tuntia aikaa lämmetä kunnolla, joten aamuisin Apupoika napsauttaa koneen päälle heti ensitöikseen herättyään. Sähköä kone kuluttaa Apupojan mukaan hehkulampun verran, joten kahvikoneen ei pitäisi näkyä ihan hirmuisina lukuina sähkölaskussa, vaikka yleensä kone onkin päällä usean tunnin päivästä.

Andreja on varsin suosittu kotikone ja yksi paljon myydyistä lämmönvaihdinkoneista (eli HX-koneista, HX tulee sanoista heat exchanger ja mahdollistaa muun muassa sen, että koneella voi vaahdottaa maitoa ja uuttaa espressoa samaan aikaan). Kone on ostettu muinoin käytettynä ja vuosien saatossa siihen on vaihdettu muutamia varaosia ja se on ollut kerran huollossa. Ikää Andrejalla on kuutisen vuotta, ja ennen meidän huushollia, on kone ollut kahdella muulla kahviharrastajalla päivittäisessä käytössä. Kone on kuitenkin edelleen hyvässä kunnossa. Andrejaan on asennettu lisävarusteena gruppolämpömittari, joka onkin ihan ehdoton varuste. Lämpömittarilla varmistetaan tasalaatuinen lopputulos ja uuttoveden optimaalinen lämpötila.

Mikäli espressokone on hankintalistalla, suosittelen lämpimästi Andrejaa. Tässä muutamia hyväksi havaitsemiamme ominaisuuksia:

+ Mikäli konetta osaa käyttää, saa sillä helposti suhteellisen tasalaatuista kahvia.

+ Kone on varmatoiminen, eikä siihen tule helposti vikoja. Ja jos tulee, on varaosia helposti saatavilla. Vaikeissa tapauksissa koneen voi toimittaa myös kotimaassa huoltoon.

+ Kone on sen verran yleinen, että netistä löytyy paljon tee–se–itse -ohjeita eri osien vaihtamiseen.

+ Koneen voi liittää myös vesi- ja viemäriverkkoon, jolloin vesisäiliötä ei tarvitse täytellä ja tippa-allasta tyhjennellä.

Positiivisten huomioiden lisäksi myös muutama negatiivinen huomio:

– Koneen pumppu pitää varsin kovaa ääntä.

– Kone on sen verran korkea, ettei sitä kannata käyttömukavuuden takia sijoittaa keittiössä yläkaappien alle.

+/– Hinta. Kone maksaa uutena noin 1400 euroa, tosin käytettyjäkin koneita liikkuu ihan mukavasti. Hinta voi tuntua ensimmäisen koneen ostajalle suurelta. Toisaalta on järkevämpää panostaa kerralla hyvään koneeseen ja nauttia koneen tuotoksista, kuin ostaa halpa ja huonohko kone, jolla hyvän kahvin valmistaminen on vaikeaa ellei jopa mahdotonta, ja jolloin koko kiinnostus kahvinvalmistusta kohtaan saattaa lopahtaa.

Vaikka olemmekin olleet Andrejaan tyytyväisiä, on Apupojalla koko ajan uusi kahvikone kiikarissa. Joku miesten juttu ilmeisesti. Seuraava koneemme tulee olemaan rotaatiopumpulla varustettu, mahdollisesti PIDattu tuplaboilerikone, jolloin uuttolämpötilat pysyisivät vakaampina ja joka pitäisi pienempää ääntä. Saa vinkata, jos jollakin lojuu sellainen käyttämättömänä.


Ainakin seuraavat koneet seikkailevat Apupojan päiväunissa:
 • Izzo Alex III Duetto
 • Rocket R58
 • La Marzocco GS/3
 • Salvatore Double Boiler PID

KAHVIMYLLY 

Espressomyllynä meillä on Mahlkönig Vario. Minua on kuskattu monta kertaa myllykauppoihin katselemaan uutta myllyä, mutta kaikissa on tuntunut olevan jokin vika, joten Vario on pysynyt uskollisesti Andrejan vierellä. Ruusuja: 

+ Kompakti koko.

+ Tarkka ajastin. (Tämä on tosi tärkeää ja helpottaa niiiin paljon, kun kahvipapuja ei tarvitse punnita erikseen jokaiseen shottiin.)

+ Hyvä jauhatuslaatu. Mylly paakuttaa vähän ja paakut hajoavat helposti.

+ Ääni. Mylly ei pidä valtavaa meteliä.

+ Hukkaa vain vähän kahvia, eli myllyn sisään ei jää lähestulkoon yhtään kahvia. (Myllystä ei siis tarvitse päästää vanhoja puruja pois ennen jauhamista.)

Ja risuja:

– Mylly on aika kevytrakenteinen, ja jotkut ovat valittaneet, ettei mylly pysy hyvin säädöissään.

Apupojan mukaan Vario on hyvä kompromissi, sillä vielä ei ole löytynyt uutta myllyä, johon voisi  olla täysin tyytyväinen. Tiedän hänen kuitenkin haaveilevan myllystä, jossa olisi isot kartioterät. Käytännössä vaihtoehtoina voisi olla:
 • Elektra Nino (Apupojan kuuma päiväuni, jos olisi puolet pienempi), 
 • Mazzer Super Jolly E (mylly on aika kookas ja paakuttaa Mazzereille tyypilliseen tapaan),
 • Mahlkönig Pro-M (joillain on ollut ongelmia myllyn kanssa, kun kone on jumittunut, eikä konetta voi avata putsaamista ja fiksaamista varten),
 • Mahlkönig K30 Vario (tämän myllyn Apupoika haluaisi, mutta minä olen tyrmännyt sen täysin, sillä se on valtavan ruma ja iso) sekä
 • Anfim Super Caimano (Tämä mylly taas on Apupojan mielestä liian ruma ja kotikäyttöä ajatellen myllyn sisään jää turhan paljon jauhettua kahvia). 
 • Mazzer Majorin hylkäsimme Apupojan kanssa yhteistuumin. 

Eli jos joku suunnittelisi kahvimyllyn, joka olisi ominaisuuksiltaan hyvä ja ulkokuoreltaan tyylikäs, eikä kooltaan valtavan iso,  löytyisi kysyntää ainakin yhden helsinkiläispariskunnan verran. 


Lähteet: ApupoikaIhan kahvilla -juttusarjassa kahvi-intoilija yrittää levittää 
kahvin ilosanomaa, jotta lukijat eivät olisi ihan kahvilla.


31 kommenttia

 1. GS/3 - unelmia olla pitää :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... Suattais olla, että pitäis ekana hommata vähän isompi keittiö...

   Poista
 2. Tutunkuuloista, samat merkit pyöriin sitten-joskus-listalla :) Pitää kurkata mikä se meidän toinen myllymme on, se on tällä erää töissä. Kammenpyörittäjä palasi vuorotteluvapaalta töihin ja otti "pikkukoneet" mukaan. K pääsee aina tauolle, kun vain haluaa, tarjokkaita tauottajia riittää, jotka sanovat, että tee samalla minullekin sellainen hyvä kahvi:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii tuohan on ihan loistava systeemi! Jokaisessa työpaikassa pitäisi olla oma barista :)

   Poista
 3. Ai tässäkään asiassa ei saisi ajatella laitelähtöisesti ;-)
  Kun näin tuon ensimmäisen kuvan, melkein aloin juomaan kahvia. Riikka, olet mahtavan taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi on mun uusi lempisana! ;) Mä oon tässä miettinyt uutta kameraa ja päädyin valitsemaan sen pelkästään laitelähtöisesti... :)

   Poista
 4. Tässä peruspressopannussa valmistetun aamukahvin ääressä oli mahtava lukea tätä. Pavut jauhoin ihan käsimyllyllä! Aika paljon uusia sanoja minulle... :) Mutta kahvi on mielenkiintoinen aihe, ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pressopannussa ei ole mitään vikaa! Vastajauhetuista pavuista tehtynähän se on ihan loistavaa. Mun piti lisätä juttuun myös muut kahvinvalmistusvermeemme, mutta postauksesta olisi tullut auttamattomasti liian pitkä. :)

   Poista
 5. Olen paljon pohtinut tätä kahvijuttua. Nyt tulee ruokabloggarin tunnustus: minä juon lähes minkälaista kuraa tahansa, kunhan siinä on kofeiinia (tällä viikolla jopa mikrotin töissä kupillisen kylmää kahvia. Se oli kamalaa, älkää tehkö niin. ), mutta arvostan valtavasti hyvää kahvia ja saan siitä kiksejä.

  Haluaisin kotiin kerralla kunnollisen (ja kauniin) laitteen, mutta toisaalta keittiöstäni puuttuu paljon muitakin laitteita ja (kupari)pannuja, joihin saisi menemään tuhatlappusia. Olisi melkoisen paljon helpompaa, jos mieheni olisi laitteista ja hifistelystä innostuva, niin se menisi ja ostaisi kaiken tarvittavan ja mä voisin vain nauttia ja tilailla kahveja. Mutta ei.

  Tämä aihe on siis erittäin kiinnostava, odotan jatkoa. Saas nähdä, miten mun tässä käy: tämä on sellainen bubbling under -himotus ollut jo vuosia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä kahvinjuontikin voi olla välineurheilua ja siihen kätkeytyy monia eri tasoja. :) Itse en ole onneksi kahvinmakuun vielä oppinut! Tee sentään maistuu, vaikka esimerkiksi sukulaisten luona kaadan kahvipöydässä lasiini mieluiten mehua. :)

   Poista
  2. Mari, Kiitos vinkistä, ettei kahvin mikrottaminen kannata ;)

   Mun onni on Apupoika, joka tutkii, hankkii ja opettaa mulle kädestä pitäen kaikki niksit ja jutut. Muuten varmaan itse priorisoisin kuparipannuihin. Yrität nyt jotenkin vaivihkaisesti tartuttaa kahvi-innostuksen ranskikseesi. Miehet tykkäävät välineurheilusta. :)

   Poista
  3. Maija, todellakin välineurheilua!

   Poista
  4. Hyvä että varoituksestani oli hyötyä! Olisi kamalaa jos kofeiininhimoissasi tekisit saman virheen! I aim to serve.

   Poista
  5. Välitän ehdottomasti tämän neuvon myös Apupojalle, ettei se vain tee vahingossa tota virhettä. ;)

   Poista
 6. Mä en nyt osaa sanoa muuta kun KIINNOSTAVAA... Minä olen sellainen pelkkä erikoiskahvinjuoja, eli kotona en kahvia juo. Kyllä himoittais alkaa sellaiseksi hifistelijä-kaffittelijaksi, mutta taitaa olla liian kallis harrastus satunnaiselle käyttäjälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satunnaisella käytöllä pavutkin ehtitisivät auttamatta vanhentua, sillä pavut ovat parhaimmillaan noin viikon kuluttua paahtamisesta ja kuukauden ikäisinä jo auttamatta vanhentuneita. Onko siellä lakeuksilla kivoja kahviloita, joista saa hyvät sumpit?

   Poista
 7. Hei,

  oletko tietoinen, että blogin fontti on macilla luettaessa aika epäselvä. Saa selvää, mutta sen verran häiritsevä, että ei viitsi jäädä lueskelemaan muuten kivaa blogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minun kaikilla kolmella ompulla (iMac, läppäri ja iLuuri) näkyy hyvin. Annie, kannattaa varmaan tarkistaa selaimessa tai koneessa ole jotain erikoisasetuksia päällä.

   Poista
  2. Minunkin Macillani näkyy ihan samanlaisena kuin PC-läppärillä.

   Poista
  3. Heippa Annie,
   Fonttina on Didot, ja ainakin omasta mielestäni sitä on helppo lukea, vaikken ihan täysin tyytyväinen siihen kaikin puolin olekaan. Itselläni myös mäkki, joten en kyllä osaa oikein mitään sanoa. Kannattaa varmaan tsekata omat asetukset noilla Luimupupun ohjeilla. Tietty tekstiä voi suurentaa omassa ikkunassa jospa se auttaisi. Tosi harmi jos fontti karsii lukijoita, täytyykin miettiä, josko fontin vaihtaisi. Kiitos palautteesta joka tapauksessa! :)

   Poista
  4. Täälläkin iOmpuilla näkyy ihan hyvin blogin fontti:

   Poista
 8. Hieno postaus kahvin valmistuksesta.En itse omista espressovehjettä,ja käyn muutenkin aika monta kertaa viikossa aikaisin aamulla kahvilla lempparikahvilassani,jossa on hurjan hyvää kahvia. Ystävälläni Helsingissä on Juran ihana espressolaite,jota olen monta kertaa saanut taivaallisen hyvät espressot:) Pidän hyvästä espressosta tai lattesta;suodatinkahvista en erityisemmin tykkää....

  VastaaPoista
 9. Ai niin ,unohdin mainita että onhan mulla jonkinlainen kahvivehje eli French press;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvilla käymisessä lempparikahvilassa on kyllä aivan omanlaisensa fiilis. :) Meillä on kanssa lähellä useampi tosi kiva ja hyvä kahvila. :)

   Poista
 10. Hyvä kirjoitus! Mulla kanssa on ollut Andreja viitisen vuotta ja olen kyllä ollut tyytyväinen.

  Laitelähtöisesti olin äskettäin ostamassa uutta myllyä, jotta saisin helpommin myös suodatinjauhatusta. Asiantuntijan kanssa päädyin lopulta hankkimaan suodatinjauhatukseen oman käsikäyttöisen myllyn, joka maksoi 5% varatusta budjetista. Tylsä mutta järkevä päätös ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Käsimyllyllä saa kahvinkeittelyyn vähän lisää tekemisen meininkiä. :) Meillä käsimylly on vähän harmillisesti hautautunut johonkin kaapin perälle. Se saattaisi kyllä olla ratkaisu siihen, että tulisi tehtyä useammin kahvia myös muilla vempeleillä, kuten Aeropressillä. Nyt muut härvelit ovat jääneet tosi vähäiselle käytölle, kun ei myllyä oikein viitsi alkaa säädellä suodatinkarkeuksille. Mikä mylly teillä muuten on Andrejan kaverina?

   Poista
  2. Minimoka, joka on ostettu joskus markka-aikaan! Nimestään huolimatta ajanut asiansa tähän asti ihan kohtuullisesti. Nuo hyvät myllyt ovat aina harmittavasti aika turkasen isoja.

   Poista
  3. Joo iso koko on yksi syy, miksi ollaan pysytelty vielä Variossa.

   Poista
  4. Itse hankin Varion juuri siksi, että vaihdokset espresson ja suodatinjauhatuksen välissä ovat suhteellisen kivuttomat kiitos kahden säätöhanikan. Pari grammaa menee tietysti kahvia hukkaan jos papusäiliössä on papuja vaihdon hetkellä, mutta erityisesti suodatinkahvit teen muutenkin tyhjällä säiliöllä, pavut esipunniten ja myllyn tyhjäksi jauhaen.

   Poista
 11. Painavaa asiaa! Aika paljon uutta näin mutteripannun käyttäjälle joka ei sen kummemin ole asiaan perehtynyt.. Mutta mielenkiintoista on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että jaksoit ilmeisesti kumminkin lukasta läpi. :) Meillä mutteri on harmittavan vähäisellä käytöllä.

   Poista