Ihan kahvilla -juttusarjan toisessa osiossa käy
ilmi, että espressonvalmistus on aikamoista välineurheilua.
Juttusarjan
ensimmäisessä osassa esiteltiin espressokoneemme ja kahvimyllymme. Koneella ja
myllyllä ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, vaan espressonvalmistus vaatii
runsaasti erinäisiä härveleitä ja vempaimia.
Suuri osa tarvittavista
vempaimista liittyy kahvivälineistön puhdistamiseen, mutta moni väline
helpottaa myös espresson valmistamista.
VAAKA
Tarkkuusvaaka on aivan
ehdoton espresson valmistuksessa. Nykyään vaaka ei ole meillä päivittäisessä,
tai edes viikoittaisessa käytössä, mutta varsinkin espressonvalmistuksen opetteluvaiheessa
tuli punnittua jauhetut pavut jokaista kahvishottia varten. Lisäksi punnitsimme
myös 25:ssa sekunnissa uuttuneen kahvin määrän, mikä helpotti oikean
uuttosuhteen opettelua.
Oma vaakamme punnitsee
0,1 gramman tarkkuudella. Tärkeä, käyttömukavuutta lisäävä ominaisuus on se,
että vaaka pysyy koko uuton ajan valmiustilassa, eikä mene lepotilaan ja unohda
samalla taarausasetusta. Tarkkuusvaakaa käyttäessä huomaa myös sen, että
keskenään samanlaisten kahvikuppien välillä on hämmästyttävän suuria
painoeroja.
Täydellisen espresson
tavoittelijat punnitsevat täsmälleen oikean määrän kahvipapuja myllyyn ja jauhavat
myllyn tyhjäksi. Siihenkin tietysti tarvitaan tarkkuusvaakaa. Meillä ei ole
tähän ryhdytty, rajansa kaikella. Myllymme ajastin hoitaa homman riittävän
tarkasti, eivätkä pavutkaan yleensä vanhene hopperissa eli papusäiliössä yli vuorokautta.
AJASTIN
Ajastin
on hyvä olla, jotta shotin saa säädettyä valumaan oikeassa ajassa. Hyvin
lähelle uuttoajan saa kokemuksen kerryttyä pelkällä tuntumallakin, mutta
ajastimen käytöstä ei ole sinänsä mitään ylimääräistä vaivaa.
KAHVAT ELI PORTAFILTTERIT
Kahvoja on hyvä olla
käytössä kaksi: nakukahva sekä kaksikouruinen kahva. Kaksikouruisella kahvalla saa
jaettua shotin kahteen kuppiin. Nakukahvasta puuttuu pohja sekä kouru, joka
ohjaa kahvin kuppiin. Siksi nakukahva saattaa joskus roiskia. Nakukahvalla on
kuitenkin helppo seurata uuton etenemistä, ja se paljastaa esimerkiksi
kanavoinnin tai uuton muun puutteellisuuden.
MAIDONVAAHDOTUSKANNU
Jos
haluaa juoda maitojuomia, kuten cappuccinoa, pitää maito vaahdottaa jossakin
astiassa. Tähän suunniteltu kannu ajaa asian parhaiten. Erilaisille
maitomäärille on hyvä olla erikokoisia kannuja. Jos haluaa tehdä latte artin,
eli maitokuvion kahvin pintaan, on kannun oltava kohtuullisen terävänokkainen.
Meillä on yksi kannu, jolla voi kyllä vaahdottaa, mutta tylpän kärjen takia kunnollinen
latte art on mahdoton tehtävä. Teräksinen maidonvaahdotuskannu on kätevä
myös muissa keittiöaskareissa, sillä saa esimerkiksi kaadettua lettutaikinan
siististi pannulle.
TAMPPERI
Tampperilla
tiivistetään jauhettu kahvi filtteriin. Kunnollinen tampperi on tärkeä.
Espressokoneen mukana tulevilla muovitamppereilla ei saa tampattua kunnolla.
Tamppereita on montaa kokoa ja niiden pohjan muodot vaihtelevat. Meillä on sekä
aivan tavallinen tasapohjainen tampperi että Reg Barberin C-Ripple -pohjainen
malli, joka on sovitettu millin kymmenesosan tarkkuudella käyttämiimme
VST-sihteihin. Jostain syystä Reg Barber on se tampperi, jota aina käytämme.
TAMPPAUSALUSTA
Tamppausalusta
ei ole välttämätön, mutta suurin osa haluaa suojella joko pöytää kahvalta tai
sitten kahvaa pöydältä. Näissäkin hintaerot ovat melkoiset. Meillä on käytössä
edullinen kumiläpyskä, joka toimii myös tampperin paikkana.
SIHTI ELI FILTTERI
Sihti
asetetaan kiinni kahvaan ja siihen jauhetaan ja tampataan kahvi. Meillä on
käytetty pelkästään VST-filttereitä siitä lähtien, kun Kahvila Sävyn Mikko
hommasi kesällä 2011 ensimmäiset
kyseiset sihdit Suomeen. VST-filtterit ovat ensimmäisiä, joiden reiät on
työstetty keskenään täsmälleen samankokoisiksi. Ennen VST-filttereitä käytimme
Synesson jousiurattomia malleja, joiden reiät tuppasivat tukkeutua käytössä.
KNOCKBOX
Knockbox
eli kulho tai astia, johon käytetyt kahvikakut voi nakata, vaikutti aluksi
turhalta, mutta aika pian sellainen tuli hankittua. Kunnollisen Knockboxin
avulla kahvikakun saa helposti sihdistä biojätteeseen ilman, että kahvalla
täytyy hakata roskiksen kylkeen.
VARAOSAT
Varaosia
on hyvä pitää aina jemmassa, jottei tarvitse odottaa viikkoja seuraavaa
kahviaan espressokoneen niskoiteltua. Vähintään grupon tiiviste ja suihkusihti
on hyvä olla aina odottamassa käyttöä. E-61 koneissa on myös pari
vipumekanismin nipukkaa, jotka on hyvä uusia parin vuoden välein. Myös joitain
muita tiivisteitä kuluu harvemmin, ja saatavilla on esimerkiksi
tiiviste–jousipaketteja E-61-gruppoa varten. Muutama päivä sitten huomasin
grupon tiivisteen vuotavan uuttovaiheessa ja oli kiva kaivaa uusi tiiviste ja
asentaa se heti koneen jäähdyttyä. Mekaanisten osien vaihtaminen on helppoa ja
netti on pullollaan ohjeita, joiden avulla ensikertalainenkaan ei yleensä tee
peruuttamattomia virheitä.
PUHDISTUSVÄLINEISTÖ
GRUPPOHARJA
Gruppoharjalla
putsataan grupon tiiviste ja suihkusihti aina kahvinvalmistuksen jälkeen.
Tuleepa gruppoharjalla usein pestyä filttereitäkin.
UMPISIHTI ELI SOKEA SUODATIN
Sokeaa
suodatinta tarvitaan espressokoneen puhdistamiseen. Meillä tehdään pari takaisinhuuhtelua
aina koneen käytön jälkeen ja lisäksi noin viikon välein kone puhdistetaan
puhdistusaineella. Puhdistus on espresson maun kannalta ehdottoman tärkeää,
koska kahvi on melko rasvaista ja pintoihin jäänyt rasva härskiintyy nopeasti.
Toisaalta tuore rasva voi olla hyväksikin. Joidenkin mielestä toinen shotti on
aina ensimmäistä parempi, ja syyksi tarjotaan muun muassa sitä, että
ensimmäisen shotin rasvat ovat voidelleet koneen pinnat otollisiksi toisen
shotin onnistumista ajatellen.
PYYHKEET
Maidonvaahdotuspilli
täytyy puhdistaa jokaisen käytön jälkeen, ja tähän tarkoitukseen Riikka on
ommellut kasan froteisia pikkupyyhkeitä, jotka nakataan pesuun likaannuttuaan.
MYLLYNPUHDISTUSVÄLINEET
Myllyäkin
pitää puhdistaa. Muoviset irtoavat osat kuten hopperi eli papusäiliö pestään
käsin normaalilla astianpesuaineella. Myllyn terät ja sisäosat puhdistetaan
harjan (mikä tahansa pullasudista maalipensseliin käy), hammastikun ja pölynimurin
yhteistyöllä. Meillä mylly puhdistetaan hivenen harvemmin kuin espressokone,
mutta liian pitkäksi puhdistusväli ei saa venyä. Jos puhdistusväli venyy,
jauhaa ainakin Vario normaalia hitaammin ilmeisesti sisään juuttuneiden purujen
takia. Jotkut käyttävät myllyn puhdistukseen siihen erityisesti suunniteltua
ainetta tai pikariisiä, joka yksinkertaisesti jauhetaan läpi kahvipapujen
tapaan. Vario on kuitenkin niin helppo avata ja putsata, että olen kokenut
aineet turhiksi.
Ihan kahvilla -juttusarjassa kahvi-intoilija
yrittää levittää
kahvin ilosanomaa, jotta lukijat eivät olisi
ihan kahvilla.
Juttusarjan aiemmin
ilmestyneet osat:
Hyvä raportti! Näitä meilläkin on pöydillä pitkin poikin. Eikun siististi järjestettynä. EIkun... No olkoon. Tuikitärkeää eniwei:)
VastaaPoista:) Näinköhän kukaan tämän jälkeen enää harkitsee espressokoneen hankkimista, kun selviää kaikkien tarvittavien härveleiden määrä...
PoistaEi perrr...e! Tämä alkaa mennä yli mun hilseen. En tiennyt sen olevan näin monimutkaista.
VastaaPoistaMä taidan olla capsulotyttöjä.... ;D
Mä sain toissapäivänä ison lähetyksen Pauligilta: Cupsolon ja valtavan määrän kahvia... Muistaakseni viime postauksessa vielä salaa toivoit espressokonetta.... ;)
PoistaIhailen moista asiaan paneutumista, todella, vaikka en ymmärtänyt kuin kolmasosan käsitteistä. Sitä vaan, että saako teille tulla kahville?
VastaaPoistaSaa tulla! :)
PoistaHuikee juttu :) Uutta asiaa vaikka ja kuinka.
VastaaPoistaHienot kuvat vielä kaiken lisäks :)
Kiitti! :)
PoistaHIeno kuva postaus; huomaa,miten intohimoinen suhde sinulla on kahviin;D
VastaaPoistaKyllä se on meillä tuo Apupoika, joka enemmän on kahviin hurahtanut. :) Mä olen siinä sivussa yrittänyt opetella. :)
PoistaUhuh... minulla ei taitaisi riittää energia ihan tähän ja isäntäkin on joutunut tyytymään vaan Dolce Guston pieneen masiinaan. Upeaa kuitenkin, että joku jaksaa paneutua !
VastaaPoistaJoo en minäkään tietäisi näistä touhuista yhtään mitään ellei Apupoika olisi aikanaan innostunut. Mutta en valita. :)
PoistaVaikka en kahviasioista paljon mitään ymmärrä, niin oli hauska lukea tämä. Kunnon digivaaka on keittiössä toisinaan muissakin kuin kahvihommissa ihan ehdoton. Ihailin tuota 0,1 gramman tarkkuuta. Oma vaakani ei tuohon pysty. Pitää varmaan kanssa hommata tarkkuusvaaka.
VastaaPoistaTaidat olla enemmän teemiehiä. Meidän vaaka on tilattu DealExtremesta, sieltä saa niitä edullisesti. Ainut hankalaluus siinä on muussa kuin kahvikäytössä se, että suurin sillä punnittava määrä on vain 500 g.
Poista