Käytin yhden kokonaisen aamupäivän mausteisesta
kurpitsakeitosta haaveilemiseen. Iltapäivällä oli pakko marssia
kurpitsaostoksille, ja seuraavana päivänä ostin muutaman kurpitsan lisää.
Olen vähän myöhäisherännäinen kurpitsojen suhteen. Olen kyllä vuosien saatossa törmännyt moneen kurpitsaa ylistävään ohjeeseen, mutta syytän ainakin osittain kurpitsapikkelssiteollisuutta ja etikkapohattoja siitä, etteivät ihastuttavat oranssimaltoiset kurpitsat ole aiemmin päätyneet ostoskoriini. Kurpitsat ovat kuitenkin valtavan monikäyttöisiä. Uunissa paahtamalla niiden hienostunut makeus pääsee parhaiten oikeuteensa.
Suurimmassa
hurahduksessani paahdoin uunissa kerralla ison satsin kurpitsapaloja ja
jemmasin ne soseena pakastimeen. Soseesta onkin syntynyt soppien lisäksi yhtä
sun toista, kuten aamiaispannukakkuja ja kurpitsahummusta.
KURPITSAHUMMUS (Kurpitsalevite)
- 2 dl kurpitsasosetta (ohje alla)
- 1 rkl tahinia
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä
- ½ tl juustokuminaa
- suolaa
- (mietoa savupaprikajauhetta ja lehtipersiljaa koristeluun)
Valmista ensin
kurpitsasose (ohje alla). Sekoita jäähtyneen soseen sekaan tahini,
sitruunamehu, hienoksi silputtu valkosipulinkynsi, jauhettu juustokumina,
loraus oliiviöljyä sekä ripaus suolaa.
Levitä tahna vadille ja
koristele hummuslevite savupaprikajauheella, lehtipersiljalla sekä
öljytilkalla.
Tarjoa tuoreen leivän kaveriksi. Maistuu hyvältä myös näkkileivällä.
KURPITSASOSE
- myski- eli butternut-kurpitsa (tai samalla vaivalla useampi)
- muskottipähkinää tai muskotinkukkaa
- oliiviöljyä
Halkaise kurpitsa
pituussuunnassa kahtia. Koverra siemenet ja siemenrihmasto pois. Leikkaa
kurpitsa lohkoiksi. Halutessasi voit myös kuoria kurpitsan, mutta se on hieman
työläämpää.
Asettele kurpitsalohkot
uunipellille, raasta (tai ripottele) päälle muskottipähkinää tai murskattua
muskotinkukkaa ja pirskottele oliiviöljyä.
Paahda 220-asteisessa
uunissa 40 minuuttia.
Irrota hieman
jäähtyneistä kurpitsalohkoista hedelmäliha lusikalla kaivertamalla. Soseuta
haarukalla.
VINKKI: Kurpitsaa voi paahtaa samalla kerralla
isommankin satsin. Soseen voi myös pakastaa. Maustamalla paahdetut kurpitsat
neutraalisti, voi sosetta käyttää sekä makeaan että suolaiseen ruoanlaittoon.
Tätä on pakko kokeilla, mahtava idea!
VastaaPoistaJa aika kivan väristäkin, vai mitä. :)
PoistaHienoa idis, oli varmaan hyvää!
VastaaPoistaMä oon kans myöhäisherännyt kurpitsoihin, tai oikeastaan vasta heräilemässä.. mutta sehän kokkailussa on kivaa, aina löytyy jotain itselle uutta kokeiltavaa.
Totta turiset! Mä olen kyllä ihan koukussa. Mutta on kyl aika kätsä laittaa sitä sosetta pakastimeen, niin kurpitsahimo on nopeampi sitten täyttää. Mietin, että kurpitsa-bataattilaatikko vois olla aika hyvää.
PoistaTätä täytyykin kokeilla.Kurpitsaa on tullut käytettyä paljonkin;eri tavoin,mutta ei tällaisena;kiva idea:)
VastaaPoistaOnko sulla jotakin suosikkireseptiä kurpitsalle?
PoistaTällä tavoin usein teen ja on mielestäni tosi hyvää:)
Poistahttp://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/search/label/kurpitsa
Kiitos! Täytyykin tutkia huolella :)
PoistaAlan epäillä, että puolet teidän kämpästä on pelkkää pakastinta, sinne on upotettu niin paljon kaikkea herkullista ja aina vaan löytyy uusia yllätyksiä...
VastaaPoistaSun täytyy tulla visiitille todistamaan, että ei todellakaan ole. :) Mutta saimme kyllä helpotusta pakastinongelmaamme, kun Apupojan vanhemmat ostivat "kesämökin" meidän lähihuudeilta. Ostettiin niiden pakastin jo täyteen Lidlin halpoja ankankoipia...
PoistaLoistava idea että olet jemmannut soseena kurpitsaa pakastimeen, täytyypä jemmata omatkin sinne :)
VastaaPoistaJoo, samalla vaivalla kun paahtaa kurpitsaa isommankin satsin. Pakastetusta soseesta saa helposti vaikkapa hätävarasopat aikaan nopsaan. :)
PoistaMeillä syödään kurpitsaa tosi monessa muodossa, mutta tätä ei vielä ole kokeiltu. Hummus on suurta herkkuani, joten eiköhän tämäkin vielä pöytään jossain kohtaa ilmesty :-)
VastaaPoistaOnko sulla jokin suosikkikurpitsaohje? Mun on pitänyt kokeilla kurpitsaravioleja, kun niihin niin monessa paikassa olen törmännyt. :)
PoistaKiitos Riikka tästä! Mulla pyöriikin yksi ylijäänyt myskikurpitsa tuossa keittiöpöydällä ja taidan tehdä siitä viikonloppuna hummustasi. Sopii hyvin voita terveellisemmäksi leivänpäälliseksi. nim. jouluksi pari kiloa pois vyötäröltä kuljeksimasta :)
VastaaPoista