Focaccia - tuo littana leipä, jota jo muinaiset
roomalaiset mutustelivat.
Focaccia on italialaistyyppinen littana leipä, joka yksinkertaisimmillaan päällystetään oliiviöljyllä ja karkealla suolalla. Leivän päällysteissä kuitenkin vain taivas on rajana. Perinteisten yrttien ja oliivien lisäksi on bloggaajakollegoideni pöydissä nähty muun muassa mansikoilla ja viikunoilla ryyditettyjä leipäsiä. Jonkinlainen maltti kuorrutteiden määrässä on kuitenkin hyvä säilyttää, jotta lopputuotos muistuttaa ennemmin leipää kuin pitsaa.
Focaccia sopii mainiosti
niin soppakulhon tai salaatin kylkeen kuin illanistujaisiinkin. Miksei myös
brunssipöytään tai piknikkoriin.
Tästä satsista saa
uunipellin kokoisen tuhdin leivän, tai mikäli haluat hieman ohuempaa focacciaa,
voit taputella taikinan kahdelle uunipellille hieman pienemmiksi leiviksi.
FOCACCIA
- 4 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 7½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- ½ dl oliiviöljyä
+oliiviöljyä
PÄÄLLYSTEET
- nokare voita
- 1 iso punasipuli (tai kaksi pientä)
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl hunajaa
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 1 rkl tuoretta timjamia
- isohko kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (tai vajaa litra tuoreita sieniä)
- suolaa
- mustapippuria
- nokare voita
- sormisuolaa
Sekoita hiiva veden
joukkoon. (Vesi voi olla kädenlämpöä viileämpää, jottei hiiva kohoa turhan
nopeasti.) Lisää hunaja ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita.
Lisää loput jauhot ja
oliiviöljy. Vaivaa taikinaa yleiskoneella kymmenen minuuttia (tai käsin hieman
pidempi aika). Lisää suola ja jatka taikinan vaivaamista vielä muutama
minuutti. Taikinan tulee jäädä tahmaiseksi.
Peitä kulho
leivinliinalla ja anna taikinan kohota 30 minuuttia.
Laita sienet likoamaan
lämpimään veteen. Pyöräytä myllystä sienten päälle suolaa ja pippuria.
Kuori ja leikkaa sipulit
puolikuun muotoisiksi ohuiksi sirpeiksi. Silppua valkosipulinkynsi. Sulata
voinokare pannulla, lisää pannulle sipulisirpit, valkosipulisilppu, timjami, hunaja ja
punaviinietikka. Kypsennä miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia tai kunnes
sipulit ovat pehmeitä ja makeita.
Suojaa uunipelti leivinpaperilla
ja roiski paperille öljyä. Kumoa taikina leivinpaperille (tai jaa taikina
halutessasi kahteen osaan) ja roiski öljyä myös taikinan päälle. Taputtele ja
levitä taikina öljyisin käsin uunipellille.
Peitä uunipelti kelmulla
(jottei leivinliinasta tarvitse raaputella tarttunutta taikinaa) ja anna
taikinan kohota puolisen tuntia.
Purista sienistä ylimääräinen
neste pois ja paista niitä hetki voissa kuumalla pannulla.
Ripottele kohonneen
focaccian päälle sieniä ja sipulia. Voit painella täytteitä osittain taikinan
sisään. Viimeistele leipä sormisuolalla. Paista 220-asteisessa uunissa 25
minuuttia.
Tätä täytyy tehdä tänä viikonloppuna, kiitos reseptistä :). Suppisten tilalle varmaan sopivat myös kuivatut mustatorvisienet.
VastaaPoistaOle hyvä! :) Mustatorvisienet sopivat varmasti mainiosti. Ihanaa viikonloppua teille!
PoistaOlen jo jonkin aikaa suunnitellut tekeväni focacciaa perinteisellä suola-rosmariini-oliivikombolla, mutta jostain syystä en ole saanut aikaiseksi - leivän leipomisen aloittaminen on ollut jotenkin liian hankalaa. Sienet ja sipuli kuulostavat hyvältä yhdistelmältä tuohon päälle!
VastaaPoistaOnko sinulla Sini yleiskonetta? Sellainen alentaa kummasti vaivaamisen kynnystä. Käsipelillä se on aika rankkaa ja työlästä hommaa. :)
PoistaTässäpä ratkesi suppilovahvero-ongelmani. Olen nimittäin tuskaillut, mihin saan käytettyä kaikkia kuivatut suppilovahveroni, kun sienikastetikkeet, -keitot ja -piirakat eivät pidemmän päälle kuulosta enää niin jännittäviltä. Tiedän siis mitä leivon seuraavaksi:)
VastaaPoistaMikä ihana ongelma! :) Meilläkin on suppiksia melkoisesti, mutta onneksi ne säilyvät hyvin, kuivattuina kuulemma jopa viisi vuotta. Mä tykkään laittaa suppiksia myös lihapullataikinan sekaan tai ihan perus jauhelihakastikkeeseen. :)
PoistaMutta hyvä tavaton miten hieno sienivietsi! Mistä noita saa? Tämä focaccia menis varmaan kivasti posölee nuvoon kanssa.
VastaaPoistaNiitä saa Decanterista tai sitten itse askartelemalla. Arvaas mitä!! Tätä syötiin eilen nimenomaan pösölee nuvoon kanssa!!
PoistaKaunokainen! Monitoimikone on ihmisen paras ystävä. Kynnys parinkymmenen minuutin vaivaamiseen käsin on todella korkea. Kerran kokeilin, en erehdy toiste!
VastaaPoistaTotta! Musta ei olisi vaivaamaan käsin yhtä kauaa, vaikka sen voiskin tietty ottaa treeninä.
Poista