Mää miettisi, et mihi helkkari mää oikkee meinnan mennä, hä?
Noo sit mää
menisi Pinella ja söisi hyvi.
Viimeisen mutkan kesälomareissuumme teimme hurauttamalla aurinkoisen
Porissa vietetyn jazz-sunnuntain jälkeen Turkuun. Olimme Apupojan kanssa
ehtineet haaveilla jo pienen ikuisuuden ajan illallisesta turkulaisravintola
Mamissa. Edellisvisiitilläni kyseisessä ravintolassa oli illallinen
kertakaikkisen täydellinen, joten tälläkin kerralla odotukset olivat korkealla.
Tosin odotukset ammuttiin kertaheitolla alas, sillä huolettomana
kesälomalaisena olin kyllä varannut Turusta hotellihuoneen, mutta mieleeni ei
ollut tullut lainkaan tarkistaa ravintolan aukioloaikoja.
Sateisessa Turussa yritimme keksiä suunnitelma B:tä maanantaisin ovet
kiinni pitävän Mamin tilalle. Aurajoen rannalla on muutama muukin kiva ja
kehuttu paikka, kuten ravintola Smör, mutta harmiksemme myös sen ovet olivat
maanantaipäivänä visusti lukossa. Samoin oli Martissa sijaitsevan viihtyisän
bistron, Le Porcin, laita.
Onneksi lopulta sentään välähti. Tuomiokirkon kupeeseen jokivarteen, täl pual jokke, on lopultakin avattu
uudelleen Pinella. Tarkemmin ottaen
avaamisesta on aikaa jo reilu vuosi. Paikka ehti ränsistyä tyhjillään aivan
liian kauan, koko sen ajan, kun itse asuin Turussa. Nyt yksi Suomen
vanhimmista ravintoloista, yhdellä kaupungin parhaimmista ja kauneimmista
paikoista sijaitseva pylväikköravintola, on taas kunnostettu ja avattu. Sinnepä
siis.
Jostain oli tosin kantautunut korviini, ettei uusi ravintola ole alkuunkaan
vanhan Pinellan veroinen. Ehkä tästä syystä eivät odotukseni olleet illallisen suhteen kovinkaan
korkealla. Minä tosin en ollut koskaan käynyt vanhassa Pinellassa, vaikka
konjakkilasimme ovatkin peräisin
ravintolan lopetusmyynnistä.
Alkuun otimme lasilliset samppanjaa, listalla ollutta Moët & Chandon
Ice Imperialia, eli näin kavereiden kesken möttöstä. Juoma kuulosti varsin
epäilyttävältä, sillä tarjoilija kertoi samppanjan tarjottavan jääpalojen ja
mintunlehden kanssa. Että sillä lailla pilataan hyvä juoma, ajattelin, mutta
epäluuloistani huolimatta samppanja maistui oikein mainiolta aperitiivina.
Valitsimme Apupojan kanssa kumpainenkin tarjolla olleen Rose Menun sekä
menuuseen kuuluvan viinipaketin. Alkuruoka-annos, sokerisuolattua lohta, uuden
sadon perunaa ja tillikreemiä, tarjoiltiin kuohuvan roseviinin kanssa. (Tässä vaiheessa tajusimme, että alkusamppanja oli vähän hassu valinta.) Annos oli kaunis ja lohi täydellisen kimmoisaa. Näin jälkikäteen hatarilla loma-aivoilla muisteltuna annos oli ehdottomasti
menun parhain.
Pääruokana nautimme paistettua siikaa, rapukastiketta ja kukkakaalipyretta.
Lasiin kaadettiin saksalaista Toni Jost Spätburgunder -roseta. Loma-aivojen
muistikapasiteettiin vedoten annoksesta mainittakoon ainoastaan ihanan
rapsakaksi paistettu nahka. Muut muistikuvat ovat jo painuneet unholaan.
Pääruoan jälkeen eteemme kannettiin kauniit jälkiruoka-annokset:
valkosuklaa-ganachea ja mansikkasorbettia. Lasit täytettiin Piero Gatti
Bracettolla. En muista aiemmin nauttineeni jälkiruokaroseta. Jälkiruoka mukaili
kivasti menun keveähköä linjaa, vaikka pöydästä nousikin kaikkea muuta kuin
kevyesti illastanut pariskunta, sillä annoskoot olivat varsin suuria.
Kaiken kaikkiaan ruoat olivat huolella tehtyjä, maukkaita ja kauniita.
Ainokaiset risut tulevat siitä, että annokset kannettiin pöytään vähän turhan
rivakkaan tahtiin; uusi lautanen kiikutettiin pöytään, vaikka edellisestä
viinilasillisesta oli vielä puolet
juomatta.
Yleisesti valitsen mielelläni ravintolassa valmiin menun sekä siihen
suunnitellun viinipaketin. Sillä oletuksella, että molemmat on harkitusti
valittu tukemaan toisiaan. Pinellan menu oli mielenkiintoisesti rakennettu roseviinien ympärille, tosin en
ollut täysin varma, oliko sittenkin ensin keksitty ruoka-annokset ja vasta
sitten alettu miettiä viinejä ja keksitty ajatus rosemenusta. Ja kuinka hyvin siinäkään oli lopulta
onnistuttu. Ainakaan mitään riskejä ei keittiössä oltu uskallettu ottaa, vaan viinit oli yhdistetty kepeähköihin kalamakuihin.
Myös ravintolan sisustus oli minusta kiva, tosin ei mitenkään erityisen persoonallinen. Tietysti turkulaisten mielestä paikka on remontilla täysin
pilattu. Terassia emme päässeet testaamaan, sillä vettä tuli taivaalta lähes
kaatamalla. Muutenkin tuntui, että ihmiset olivat kaikonneet koko kaupungista.
Ehkäpä se selittääkin sen, miksi turkulaisravintoloitsijat pitävät
pääsääntöisesti maanantaina lepopäivänsä. (Myöhemmin illalla selvisi, että kaikki
olivatkin Tintåssa.)
Loppulasku kahdelta alkusamppanjoineen ja viineineen oli kohtuulliset 144 euroa (menu 38 euroa + viinipaketti 24 euroa). Rosemenuta
tarjoillaan Pinellassa 1.9. asti.
Pinella, Vanha Suurtori 2, Turku
Maanantai on ihan surkea ravintolapäivä, mekin olemme kokeneet sen karvaasti.
VastaaPoistaKävimme Pinellassa viime kesänä, Turussa vain turistina käyvän mielestä on hienoa, että rakennus on pelastettu rapistumiselta. Ruoasta ei jäänyt suurempia mielikuvia.
Aika harvoin maanantaisin taitaa tulla käytyä ravintoloissa, ja viikonloppujen jälkeen suotaneen vapaapäivä ravintolahenkilökunnalle, mutta kesälomalaisen suunnitelmia tuollainen kyllä sotkee. Mamiin päästiin onneksi seuraavana päivänä lounaalle.
PoistaAlkusamppis on aina hyvä valinta! :)
VastaaPoistaJa jos joskus tuntuu siltä, että viinipaketit on mitoitettu vähän turhan runsaiksi, niin tilaa sen puolikkaana. Toimii hyvin varsinkin, jos on pidempi menu ja kaikille ruoille "täydet kaadot".
Joo, viimeksi mietin tuossa viime viikolla Mange Sudissa, että olisi varmaan pitänyt ottaa vain puolikkaat kaadot, kun tuntui, että juomia sai kiskoa kaksin käsin. Tarjoilijattarella oli kyllä sen verran runsaat kaadot, että 12 senttiä taisi muuttua melkein 20 senttilitraksi...
PoistaHuh, aika "mielenkiintoisen" kuuloinen alkudrinkki tosiaan, mutta toisaalta kivaa, ettei shampanjaan suhtauduta turhan ryppyotsaisesti.
VastaaPoistaMunkin pitäisi opetella tilaamaan puolikas viinipaketti, menee vähän maut ja ruokalajit ohi, jos kiskoo aina lasinpohjat kerralla huiviin ennen seuraavaa satsia... ;-)
Alkudrinksu oli kyllä yllättävän hyvä, mutta en kyllä oikein tykännyt tuosta muovikassissa, josta se tarjoiltiin.
PoistaOh nouu ennakoiva tekstinsyöttö! Onneksi ei muovipussista sentään tarvinut samppanjaa juoda!
Poista