Kaikki lähti Apupojan
isän huokaisusta, että tekisi mieli vanhanaikaista maalaissalaattia. Seuraavaksi
tongittiin reseptikätköjä ja sitten syötiinkin viikko putkeen samaa salaattia. Kesän
salaattihitti on syntynyt.
Simppelit asiat ovat yleensä
niitä parhaimpia, tämä salaatti sen taas kerran todisti. Salaatti toimii
loistavasti grilliruokien kumppanina. Ei vie huomiota grillin antimilta, mutta
toisaalta sopii paremmin kuin mainiosti niiden kumppaniksi.
Kuvissa esiintyy
Hakaniemen torilta napattu jäävuorisalaatti. Sitä paremmin hittisalaatissa toimii
kuitenkin perinteinen lehtisalaatti. Väriä salaattiin saa lisäämällä joukkoon
tummalehtistä tammenlehtisalaattia.
KERMANSEKAINEN LEHTISALAATTI (annos neljälle)
- kaksi isoa kerää lehtisalaattia (voit laittaa myös muutamaa eri lajiketta)
- 2 munaa
- ½ tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl sinappia (jos käytät dijonia, niin hieman vähempikin riittää)
- 2 rkl laimennettua etikkaa (muutkin vaaleat etikat, kuten omena- tai siideriviinietikka käyvät)
- 2 dl kuohu- tai vispikermaa
Keitä kananmunat koviksi (munat kattilaan kylmään veteen ja kattila tulille, kahden minuutin kellotus, kun vesi kiehuu, virta pois liedeltä ja kymmenen minuutin kellotus kuumassa vedessä -taktiikka toimii mielestäni
hyvin). Jäähdytä munat.
Vatkaa kerma löysäksi
vaahdoksi. (Sellainen hieman piimää paksumpi koostumus on sopiva.)
Revi puhtaat ja kuivat salaatinlehdet isoon kulhoon.
Erottele munista keltuaiset
ja valkuaiset. Hiero keltuaiset sokerin suolan ja sinapin kanssa tahnamaiseksi
seokseksi. Lisää etikka ja kerma. Sekoita.
Sekoita kastike
salaatinlehtien sekaan juuri ennen tarjoilua. Koristele salaatti
munanvalkuaissilpulla.
***
Jos kastiketta jää yli, säilyy se jääkaapissa mainiosti seuraavaan päivään. Toki salaattiin sopisivat mainiosti myös paahdettu ilmakuivattu kinkku, uunikuivatut tomaatit, yrttiöljyssä paistetut krutongit... Mutta silloin se ei kyllä olisi enää niin täydellisen simppeli salaatti.
Tämä on meidän iskän lempisalaatti :D
VastaaPoistaIskälläsi taitaa siis olla mainio maku. Taitaa olla minunkin uusi lempparisalaatti. :)
PoistaOnpas kauniit kuvat ja ihanan tuoreet raaka-aineet.
VastaaPoistaKiitos Jonna! Ihanaa kun voi käydä torilla ostoksilla. Tai no ihanampaa tietty jos raaka-aineet voisi käydä hakemassa omalta ryytimaalta (kuten sinulla onnekkaalla).
PoistaLapsuuden salaattisoosi. Meillä oli aina salaatissa lehtisalaatin ja soosin lisäksi tomaattia, kurkkua ja keitettyjä munia.
VastaaPoistaRuokamuistot ovat kyllä ihan parhautta. Sun täytyy ottaa sitten aikamatka lapsuuteen ja tehdä tuota salaattia. Salaatitkin tomaateista puhumattakaan ovat nyt parhaillaan.
PoistaVanha kunnon mummonsalaatti!
VastaaPoistaMummonsalaattihan tälle salaatille onkin mitä mainioin nimike! Menee jatkokäyttöön oitis! :)
VastaaPoistaOi, tuo kastike kuulostaa ihanalta :) ei ihme että tästä tuli teidän suosikkisalaatti!
VastaaPoistaJa takaan, että tuhannesti helpompaa kuin heinänteko. En kyllä uskoisi selviäväni heinätöistä.
PoistaJuurikin mummonsalaatti, ainakin mun mummulassa tämä salaatti oli aina kesäisin tarjolla. Ihanaa! ja ihanat kuvat taas kerran.
VastaaPoistaKiitos! Kiva jos yksi sun toinen pääsee aikamatkailemaan mummosalaatin ansiosta!
PoistaTuota täytyy koklata. Puutarha puskee salaattia minkä ehtii ja sitä onkin tullut syötyä joka päivä...ihan parasta kesäruokaa!
VastaaPoistaMinä polonen joudun raahaamaan salaattini torilta tai kaupasta. Nauti siis ryytimaastasi täysin salattikipposin! Aurinkoa!
Poista