Nyt on mitä parahin aika säilöä kesää purnukkaan tai puteliin.
Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä kokemukseni perusteella talvi tulee olemaan
pitkä ja pimeä.
Vietin viikonlopun Kehä kolmosen ulkopuolella poimien kesän
viimeisiä marjoja. Samalla nappasin talteen isoäitini mustaherukkahillon
ohjeen. Hillon salaisuus piilee tilkassa rommia ja se sopii mitä mainioimmin
linturuokien (kuten kashmirinkanan) kylkeen, mutta maistuu hyvältä myös korpun päällä.
Vaikka monesti laitankin keittiössä mutkia suoriksi, olen oppinut olemaan
hillonkeittopuuhissa tarkka. Alkajaisiksi pesen ja kuivaan purkit huolellisesti
ja kokeilen, että kannet varmasti sopivat purkkeihin. Kietaisen purkit
sanomalehteen ja laitan ne sata-asteiseen uuniin ja vasta sitten aloitan itse
hillon valmistamisen.
Valmiin hillon purkitan kuumana kuumiin purkkeihin, aivan piripintaan.
Suljen purkit tiiviisti korkeilla, joita olen keittänyt muutaman minuutin ajan
kiehuvassa vedessä. Välillä olen huuhdellut purkit ennen täyttämistä myös
Atamon-säilönta-aineen ja veden seoksella, mutta ilman sitäkin hilloni ovat
säilyneet hyvinä kylmässä säilytettyinä.
Hillosuppilo ja sanomalehdestä leikatut suikaleet ovat mainio apu hillojen
purkittamisessa. Itselläni on tapana kauhoa hilloa ensin metalliseen
maidonvaahdotuskannuun, josta hillo on helppo kaataa siististi purkkiin.
Kirsikkapuun saalis odottaa vielä perkaajaansa. Iltapuhteena siis luvassa lisää hillonkeittoa.
ROMMILLA MAUSTETTU MUSTAHERUKKAHILLO
(Valmista hilloa noin 2 litraa)
- 2 litraa mustaherukoita
- 9 dl hillosokeria
- 2 tl sitruunamehua
- 1 dl rommia (käytin tummaa kuubalaista, mutta kuulemma vaaleakin käy)
Perkaa mustaherukat ja kaada marjat kattilaan kerroksittain sokerin kanssa.
Anna herukoiden ja sokerin mehustua viileässä yön yli.
Käsittele purkit yllä mainituiden ohjeiden mukaisesti ja laita ne uuniin.
Lisää marjojen joukkoon sitruunamehu sekä rommi. Kuumenna seos kiehuvaksi
ja anna hillon kiehua hiljalleen kymmenkunta minuuttia tai kunnes marjat ovat
pehmenneet.
Purkita hillo kuumiin purkkeihin ja sulje ne huolellisesti. Jäähdytä
huoneenlämmössä ja nosta jäähtyneet purkit viileään.
Aivan sairaan herkullisien näköisiä nuo! :)
VastaaPoistawithasilverlining.blogspot.com
Kiitos! Ja olipas hauska löytää teidänkin blogiin!
PoistaIhana kuva :) ja mielettömän herkullisen kuuloinen hillo :P
VastaaPoistaKiitti! Mun piti itseasiassa vielä eilen tehdä tuota mainitsemaani kashmirinkanaa, jotta hillo pääsi tositoimiin. :)
PoistaNo siis nyt puhutaan hillonkeitosta! Rommia, yes!
VastaaPoistaNANNA! Mä kävin eilen kolme (!!) kertaa viinakaapilla keitellessäni hilloja. Rommi lisäksi hilloihin pääsi myös amarettoa ja calvadosta, mutta niistä toivottavsti kuulemme myöhemmin. Mutta tekemisen meininki.
PoistaNo toDELLA! ;D
PoistaTää olis tosiaan taivaallista ankan tai ihan tavisbroilerin kaverina, voin kuvitella maun. :-)
VastaaPoistaNiin on! Eilen piti jo päästä testaamaan nimittäin -ja hyvää oli! Ja monesti siipiveikkoruoat ovat vähän valjun värisiä, joten senkin kannalta tämä tuo kivan värilisän.
PoistaRommia ja mustaherukkaa! Ou jees! Tuotahan voi syödä vaikka ennaltaehkäisevästi syksyn flunssakautta vastaan...
VastaaPoistaTotta! Taidankin tästä käväistä jääkaapilla...
PoistaMulla olisikin pullon pohjalla rommilirut, voisin heittää ne hillon joukkoon, sitä tuskin voi kutsua alkoholin väärinkäytöksi vaikka prosentit häviääkin. Ja hyvä kun muistutit tuosta kanaohjeesta, sen haluan kyllä testata.
VastaaPoistaEi ole alkoholin väärinkäyttöä jos hengittelee alkoholihöyryt. :)
PoistaNo onneksi ei sentään pullo. Ihana kuva! Tuosta sinun veitsestä tuli mieleeni, että oletko pistänyt merkille ensi viikonlopun keittiökirppiksen teurastamolla? Jos olet menossa, niin pakko ehtiä ennen sinua, sinulla on tunnetusti ollut taipumusta hamstraamiseen ;-)
VastaaPoistaMuistan luulleeni joskus (nuorena ja tyhmänä), että se on hiiohoi rommi ja pulla ja ihmettelin, että eihän ne sovi ollenkaan yhteen...Tai, että kuka nyt merimiehille pullia laivalla leipoo...
PoistaKiitos muistutuksesta tuon viikonlopun suhteen, olisin varmaan unohtanut koko jutun. Apupoika on sopivasti sunnuntaina ajamassa Tour de Helsinkiä, joten minun ei tarvitse edes keksiä mitään tekosyytä käydäkseni "asioilla"... ;)
google 1840
VastaaPoistagoogle 1841
google 1842
google 1843
google 1844