Sisällön tarjoaa Blogger.

Kahden sortin kirsikkahilloa


Kirsikkahillon valmistaminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta palkitsee pitkäpinnaisen keittäjänsä. Loistavan makuparin hillo saa hyvin kypsyneestä brie-juustosta.

Kesäpaikkamme kirsikkapuu tuotti mukavasti satoa, ja onnekseni ennätin puuhun ennen rastasparvea. Marjat ovat hieman turhan happamia sellaisinaan syötäviksi, mutta taipuvat oikein makoisaksi hilloksi. Kirsikoiden keräämisessä on oma vaivansa, sillä kaikista suurimmat ja mehukkaimmat yksilöt tuntuvat kypsyvän korkealle latvustoon. Keräämisen lisäksi myös kivien poistaminen marjoista vaatii vaivannäköä, mutta lopputulos on vaivan veroinen.
Puntaroin aluksi kahden eri hillovaihtoehdon välillä. Mielessäni pyöri Soul Kitchenin Annan taannoin keittelemä herkullisen kuuloinen vaniljainen kirsikkahillo. Toisaalta tätini kertoi tehneensä valtavan hyvää kirsikkahilloa, jonka salaisuus piili manteliliköörissä. Useamman tunnin kestäneen kirsikankivien putsausoperaation jälkeen (voitte vain kuvitella, miltä keittiömme näytti kaikkine vereltä näyttävine roiskeineen) kirsikoita oli yhteensä kaksi kiloa, joten päätin tehdä hilloa molemmin konstein.

Kirsikankivissä oli sen verran sattumia jäljellä, että päätin keittää niistä ensin mehumaisen pohjan hilloille. Laitoin kivet ja muutaman desilitran vettä kattilaan ja annoin seoksen porista kymmenkunta minuuttia, minkä jälkeen siivilöin kivet pois. Sokeria lisäämällä siitä olisi saanut kyllä makoisat mehut tai, jälkiviisaana ajatellen, kiviä olisi voinut liottaa muutaman vuorokauden alkoholissa, jolloin olisi saanut  aikaiseksi kirsikkalikööriä.

HILLO NUMERO UNO: VANILJAINEN KIRSIKKAHILLO
(Valmista hilloa noin 1 litra)

 • 1 kg kirsikoita kivet poistettuna (n. 2 litraa perkaamattomia kirsikoita) 
 • ½ dl kirsikkamehua (keitelty kirsikankivistä) tai vettä 
 • 1 (pieni) vaniljatanko 
 • 500 g hillosokeria 
 • ½ dl Galliano-vaniljalikööriä

HILLO NUMERO DOS: KIRSIKKAHILLO AMARETOLLA 
(Valmista hilloa noin 1 litra)
 • 1 kg kirsikoita kivet poistettuna (n. 2 litraa perkaamattomia kirsikoita) 
 • ½ dl kirsikkamehua (keitelty kirsikankivistä) tai vettä 
 • 500 g hillosokeria 
 • ½ dl Amaretto-mantelilikööriä

Poista kirsikoista kivet. Tämä tapahtuu helpoiten peukalonkynsiä apuna käyttäen. Suosittelen perkaamisen suorittamista ulkotiloissa, mikäli mahdollista.

Keitä halutessasi mehua kirsikankivistä: laita kattilaan kivet sekä 2–3 desilitraa vettä. Keitä 5–10 minuuttia. Siivilöi mehu talteen.

Mittaa kirsikat ja mehutilkka kattilaan. Vaniljaista hilloa tehdessäsi halkaise lisäksi vaniljatanko, rapsuta siemenet veitsenterällä kirsikoiden joukkoon ja nakkaa myös tanko kattilaan.

Kuumenna seos höyryäväksi, lisää hillosokeri samalla sekoitellen ja anna keitoksen kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Lisää lopuksi likööri. Mikäli haluat lapsiystävällisempää hilloa, voit lisätä liköörin jo keittämisen alkuvaiheessa, jolloin kaikki alkoholi ehtii varmasti haihtua pois.

Purkita hillo puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin ja sulje purnukat huolellisesti. Tarkemmat ohjeet purkkien käsittelystä löydät täältä.

Säilytä jäähtyneet purkit kylmässä.Ostin Hakaniemen hallin Lentävästä lehmästä taivaallista brie-juustoa. Lentävän lehmän myyjä antoi juustosta maistiaispalan, ja juusto oli todellakin viedä minulta jalat alta! Juusto pysyi kääreessään juuri ja juuri ratikkamatkan ajan. 

Käy kurkkaamassa myös muut blogista löytyvät ajankohtaiset säilöntäreseptit:

 • Puskeeko minttupuskat satoa? Pursuavatko mojitot jo korvista ulos? Keittele minttuhyytelö valmiiksi pääsiäistä varten.

12 kommenttia

 1. Jaha taas baarikaapin kautta hillojen tekoon. Ja kuvat on suoraan kuin Pariisista!
  Kirsikkahillo ja brie on kyllä kertakaikkisen ihana makupari ja mä olen tainnut myös ostaa tuota polvet notkauttavaa juustoa Lentävästä lehmästä, muistan tunteen kun sitä maistoin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysyin kahdesti juuston nimeä, mutta unohdin sen silti samantien. Nyt ei kyllä hillo ihan esitä pääosaa kuvien perusteella, mutta eipäs se nyt niin fotogeenistä ollutkaan.

   Poista
 2. Nyt kyllä paljastit itsesi tuossa huikeassa loppuyhteenvedossa säilykeuraasi koskien. Siis sinähän olet varsinainen kaupunkiMartta, etten sanoisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetoan liian pieneen pakastuskapasiteettiin! Pakko säilöä kesä talteen muilla konstein, kun ei pakastimeen mahdu!

   Poista
 3. Kivistön pienestä kirsikkapuusta oli ne muutamat hassut marjat jo menneet parempiin suihin, mutta tätä on ehdottomasti tehtävä jahka satoa saadaan! Onko tuo croissantti muuten niitä Stokkan jyvä-sellaisia? Ne on ihan taivaallisen hyviä nekin. Ja ihanat kuvat taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kirsikkapuussa olivat ampparit käyneet eniten apajilla. Ja croissantti on lähi-Alepan antimia. :)

   Poista
 4. Ihanat värit kuvissa, tuli mukava syksy fiilis - ja sehän kuuluu hilloamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvasin nämä asuntomme pimeimmässä nurkassa mustaa seinää vasten, mutta onneksi jalusta on näppärä keksintö. Syksyntulossa on kyllä se harmittava piirre, että valokuvaaminen muuttuu taas miljoona kertaa vaikeammaksi valon vähentyessä.

   Poista
 5. Ihanan herkullisen näköistä, siinä setti minun makuuni. Tunnustan kuola rupesi valumaan...

  VastaaPoista
 6. Muutimme tähän asuntoon viime vuonna. Viime kesänä pihamme kirsikkapuusta ei tullut hedelmiä, mutta tänä vuonna näyttäisi tulevan ja paljon :) Kirsikkahilloa ainakin teen ja tämä näytti aivan taivaallisen hyvältä ohjeelta! Nam nam

  VastaaPoista