Kirsikkahillon valmistaminen vaatii
hieman vaivannäköä, mutta palkitsee pitkäpinnaisen keittäjänsä. Loistavan
makuparin hillo saa hyvin kypsyneestä brie-juustosta.
Kesäpaikkamme kirsikkapuu tuotti mukavasti satoa, ja onnekseni ennätin puuhun
ennen rastasparvea. Marjat ovat hieman turhan happamia sellaisinaan syötäviksi,
mutta taipuvat oikein makoisaksi hilloksi. Kirsikoiden keräämisessä on oma
vaivansa, sillä kaikista suurimmat ja mehukkaimmat yksilöt tuntuvat kypsyvän
korkealle latvustoon. Keräämisen lisäksi myös kivien poistaminen marjoista
vaatii vaivannäköä, mutta lopputulos on vaivan veroinen.
Puntaroin aluksi kahden eri hillovaihtoehdon välillä. Mielessäni pyöri Soul Kitchenin Annan taannoin keittelemä herkullisen kuuloinen
vaniljainen kirsikkahillo. Toisaalta tätini kertoi tehneensä valtavan hyvää
kirsikkahilloa, jonka salaisuus piili manteliliköörissä. Useamman tunnin kestäneen kirsikankivien putsausoperaation jälkeen (voitte vain kuvitella, miltä
keittiömme näytti kaikkine vereltä näyttävine roiskeineen) kirsikoita oli
yhteensä kaksi kiloa, joten päätin tehdä hilloa molemmin konstein.
Kirsikankivissä oli sen verran sattumia jäljellä, että päätin keittää
niistä ensin mehumaisen pohjan hilloille. Laitoin kivet ja muutaman desilitran
vettä kattilaan ja annoin seoksen porista kymmenkunta minuuttia, minkä jälkeen
siivilöin kivet pois. Sokeria lisäämällä siitä olisi saanut kyllä makoisat
mehut tai, jälkiviisaana ajatellen, kiviä olisi voinut liottaa muutaman vuorokauden alkoholissa, jolloin olisi saanut
aikaiseksi kirsikkalikööriä.
HILLO NUMERO UNO: VANILJAINEN KIRSIKKAHILLO
(Valmista hilloa noin 1 litra)
- 1 kg kirsikoita kivet poistettuna (n. 2 litraa perkaamattomia kirsikoita)
- ½ dl kirsikkamehua (keitelty kirsikankivistä) tai vettä
- 1 (pieni) vaniljatanko
- 500 g hillosokeria
- ½ dl Galliano-vaniljalikööriä
HILLO NUMERO DOS: KIRSIKKAHILLO AMARETOLLA
(Valmista hilloa noin 1 litra)
- 1 kg kirsikoita kivet poistettuna (n. 2 litraa perkaamattomia kirsikoita)
- ½ dl kirsikkamehua (keitelty kirsikankivistä) tai vettä
- 500 g hillosokeria
- ½ dl Amaretto-mantelilikööriä
Poista kirsikoista kivet. Tämä tapahtuu helpoiten peukalonkynsiä apuna
käyttäen. Suosittelen perkaamisen suorittamista ulkotiloissa, mikäli
mahdollista.
Keitä halutessasi mehua kirsikankivistä: laita kattilaan kivet sekä 2–3
desilitraa vettä. Keitä 5–10 minuuttia. Siivilöi mehu talteen.
Mittaa kirsikat ja mehutilkka kattilaan. Vaniljaista hilloa tehdessäsi
halkaise lisäksi vaniljatanko, rapsuta siemenet veitsenterällä kirsikoiden joukkoon ja nakkaa myös tanko kattilaan.
Kuumenna seos höyryäväksi, lisää hillosokeri samalla sekoitellen ja anna
keitoksen kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Lisää lopuksi likööri. Mikäli
haluat lapsiystävällisempää hilloa, voit lisätä liköörin jo keittämisen
alkuvaiheessa, jolloin kaikki alkoholi ehtii varmasti haihtua pois.
Purkita hillo puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin ja sulje purnukat
huolellisesti. Tarkemmat ohjeet purkkien käsittelystä löydät täältä.
Säilytä jäähtyneet purkit kylmässä.
Ostin Hakaniemen hallin Lentävästä lehmästä taivaallista brie-juustoa.
Lentävän lehmän myyjä antoi juustosta maistiaispalan, ja juusto oli todellakin viedä
minulta jalat alta! Juusto pysyi kääreessään juuri ja juuri ratikkamatkan ajan.
Käy kurkkaamassa myös muut blogista löytyvät ajankohtaiset säilöntäreseptit:
- Ovatko mustaherukkapuskat vielä täynnä marjoja? Kokeile rommilla maustettua mustaherukkahilloa. Maistuu takuulla myös merimiehille.
- Vieläkö riittää mustikoita? Miten olisi taivaallinen mustikkahillo?
- Puskeeko minttupuskat satoa? Pursuavatko mojitot jo korvista ulos? Keittele minttuhyytelö valmiiksi pääsiäistä varten.
- Oletko liian vanha kutituspulverileikkeihin? Ei hätiä mitiä, ruusunmarjoista voi tehdä ihanaa hilloa omenan kanssa.
- Syötkö C-vitamiinit purkista? Miten olisi purkillinen omena–aroniahilloa?
Jaha taas baarikaapin kautta hillojen tekoon. Ja kuvat on suoraan kuin Pariisista!
VastaaPoistaKirsikkahillo ja brie on kyllä kertakaikkisen ihana makupari ja mä olen tainnut myös ostaa tuota polvet notkauttavaa juustoa Lentävästä lehmästä, muistan tunteen kun sitä maistoin...
Kysyin kahdesti juuston nimeä, mutta unohdin sen silti samantien. Nyt ei kyllä hillo ihan esitä pääosaa kuvien perusteella, mutta eipäs se nyt niin fotogeenistä ollutkaan.
PoistaNyt kyllä paljastit itsesi tuossa huikeassa loppuyhteenvedossa säilykeuraasi koskien. Siis sinähän olet varsinainen kaupunkiMartta, etten sanoisi.
VastaaPoistaVetoan liian pieneen pakastuskapasiteettiin! Pakko säilöä kesä talteen muilla konstein, kun ei pakastimeen mahdu!
PoistaKivistön pienestä kirsikkapuusta oli ne muutamat hassut marjat jo menneet parempiin suihin, mutta tätä on ehdottomasti tehtävä jahka satoa saadaan! Onko tuo croissantti muuten niitä Stokkan jyvä-sellaisia? Ne on ihan taivaallisen hyviä nekin. Ja ihanat kuvat taas!
VastaaPoistaMeidän kirsikkapuussa olivat ampparit käyneet eniten apajilla. Ja croissantti on lähi-Alepan antimia. :)
PoistaIhanat värit kuvissa, tuli mukava syksy fiilis - ja sehän kuuluu hilloamiseen.
VastaaPoistaKiitos! Kuvasin nämä asuntomme pimeimmässä nurkassa mustaa seinää vasten, mutta onneksi jalusta on näppärä keksintö. Syksyntulossa on kyllä se harmittava piirre, että valokuvaaminen muuttuu taas miljoona kertaa vaikeammaksi valon vähentyessä.
PoistaIhanan herkullisen näköistä, siinä setti minun makuuni. Tunnustan kuola rupesi valumaan...
VastaaPoistaKiitos Minna! Sulla on hyvä maku siis!
PoistaMuutimme tähän asuntoon viime vuonna. Viime kesänä pihamme kirsikkapuusta ei tullut hedelmiä, mutta tänä vuonna näyttäisi tulevan ja paljon :) Kirsikkahilloa ainakin teen ja tämä näytti aivan taivaallisen hyvältä ohjeelta! Nam nam
VastaaPoistagoogle 1835
VastaaPoistagoogle 1836
google 1837
google 1838
google 1839