Sisällön tarjoaa Blogger.

VISPIPUURO KVINOASTA


Kevään korvalla kannattaa kurkata pakastimeen. Kun oikein mikään kotimainen raaka-aine ei ole sesongissa, on aika turvautua kesällä säilöttyihin aarteisiin. Perinteisten mannasuurimoiden sijaan keittelin vispipuuron kotimaisesta kvinoasta. 




Monessa kodissa survotaan kesäisin pakastin vimmalla täyteen satokauden herkkuja. Ja sitten liki vuosi myöhemmin tuskastellaan pursuilevaa pakastinta ja ihmetellään, miksei pakastimeen säilöttyjä marjoja ja sieniä sittenkään tullut talven aikana syötyä. Kuulostaako tutulta?

Meillä alkaa pakastin olla tässä vaiheessa vuotta jo huolestuttavan tyhjänä. Marjoja on lusikoitu päivittäin niin aamupuuron kuin iltajogurtinkin päälle. Pakastimme viime kesänä marjoja satakunta litraa. Itselleni muistutukseksi, että kuutisenkymmentä mansikkalitraa riittää nippanappa maaliskuun loppuun. Nakkasin pakastimen viimeiset mustikat tänään smoothien sekaan, vaikka saimme jo marja-avustusta vanhemmiltani. Ensi kesänä täytyy siis pakastaa vielä pari laatikollista enemmän mansikoita ja pitää sormet ristissä hyvän mustikkasadon puolesta.


Pakastimen lisäksi kannattaa silloin tällöin kohdistaa tuimia katseita myös kuiva-ainekaappiin. Alun perin tarkoituksenani oli tehdä Liemessä-Jennin innoittamana perinteistä vispipuuroa, mutta kaapista ei löytynytkään mannasuurimoita. Sen sijaan nappasin käteeni purkinpohjan kotimaista kvinoaa, joka oli majaillut kaapissa jo hyvän tovin. Andeilla kasvavasta kvinoasta poiketen suomalainen kvinoa on helposti puuroutuvaa, enkä ole oikein keksinyt sille käyttöä. Nyt kvinoapurkin jämät pääsivät puurokattilaan, ja kaappiin tuli taas yhden purnukan verran lisätilaa.

Kvinoasta keitetty vispipuuro on paitsi gluteenitonta myös roppakaupalla tavallista vispipuuroa ravintorikkaampaa”

Kvinoassa on kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja juuri oikeassa suhteessa, mikä on varsin poikkeuksellista kasvikunnan tuotteelle. Mannaryyneihin verrattuna kvinoasta keitetty vispipuuro on paitsi gluteenitonta myös roppakaupalla tavallista vispipuuroa ravintorikkaampaa.


Kvinoa kannattaa huuhdella huolellisesti lämpimällä vedellä ennen käyttöä, sillä siementen pinnalla on karvaan makuista saponiinia. Kvinoasa valmistettu vispipuuro ei vaahtoudu ihan yhtä pehmeäksi hötöksi kuin mannaryyneistä valmistettu puuro, mutta maku on oivallinen, joskin perinteistä puuroa hieman voimakkaampi.


Kurkkaa myös muut blogista löytyvät vispipuuroreseptit:

Nakkaamalla rasiallinen pakastemansikoita vispipuuron sekaan ennen vatkaamista, tulee puurosta melkein liian hyvää. Tällä kertaa en kuitenkaan raaskinut nakata viimeisiä mansikoita puurokattilaan. 

Sujauta puurokattilaan vaniljatanko ja silppua päälle tuoretta rosmariinia. 

Pursuileeko jääkaappi hillopurkkeja? Vispipuuron voi valmistaa myös hillosta. Itse olen valmistanut vispipuuroa muun muassa omena-marja-aroniahillosta. 

PUOLUKKAVISPIPUURO KVINOASTA
  • 1 litra vettä
  • 0,5 litraa puolukoita
  • 2,5 dl kotimaista kvinoaa*
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
Tarjoiluun
  • sokeria ja maitoa
Huuhdo kvinoa lämpimässä vedessä ja valuta kuivaksi. 

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää puolukat. Keitä 5 minuuttia tai kunnes puolukat pehmenevät. Hienonna puolukat sauvasekoittimella. 

Lisää kvinoa sekä sokeri ja anna hautua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes kvinoa on pehmeää ja kypsää. Lisää lopuksi vaniljasokeri. 

Vatkaa jäähtynyt puuro yleiskoneella kuohkeaksi vaahdoksi.Tarjoa kylmänä sokerin ja maidon kera. 

*Suosittelen valmistamaan puuron kotimaisesta luomukvinoasta, sillä se puuroutuu hyvin. Andeilla kasvanut kvinoa on suomalaista serkkuaan irtonaisempaa. 

12 kommenttia

  1. Nam, houkuttelee kokeilemaan heti!

    VastaaPoista
  2. Minäkin aion kokeilla. Mannaa en voi syödä, joten loistava vinkki. Quinoaakin löytyy kaapista, ja oonkin miettinyt millä sen kaiken saa käytettyä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaiten varmasti onnistuu kotimaisesta kvinoasta, joka puuroutuu Andeilla kasvavia serkkuja paremmin. Voi toki olla, että niistäkin saa oivaa puuroa, jos vaikka vähän pidentää keittoaikaa.

      Poista
  3. Mahtava idea, tätä täytyy testata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli hyvä oivallus, kun jotenkin toi kotimainen, puuroutuva kvinoa on ollut mulle vähän hankala tuote.

      Poista
  4. Aivan hirvittävä vispipuuro himotus iski, kun luin tämän. Kiitos, pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vispipuurohimotus kuulostaa juurikin hyvältä! :) Taidan itsekin käydä kaapimassa satsin vikat puurot jääkaapista.

      Poista
  5. Loistoidea, tätä täytyy päästä kokeilemaan heti! En tiedä kuvittelenko vain, mutta suomalainen kvinoa on mielestäni Andeilla kasvanutta maukkaampaa ja meillä onkin siirrytty käyttämään sitä lisäkkeenä. Mahtavaa, että nykyään sitä saa ihan markettituotteena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin kyllä aluksi vähän pettynyt juuri siihen, että se on niin puuromaista. Tykkään kvinoasta erityisesti ruokaisan salaatin seassa, joten siihen sopii Andeilla kasvanut kotimaista paremmin omasta mielestäni. Sinua ei ilmeisesti se puuromaisuus haittaa lisäkkeenä vai onko sulla joku keittoniksi, jolla siitä saa irtonaisempaa?

      Poista
    2. Salaattiin ja muihin irtonaisuutta vaativiin ruokalajeihin se ei tosiaan sovi, mutta olen käyttänyt sitä sitten puuromaisena lisäkkeenä ja sekoittanut joukkoon esim. fetamuruja, kirsikkatomaatteja ja yrttejä. Toimii! Niinkuin toimi aivan ihanasti myös kvinoa-vispipuurokin, kiitos vielä vinkistä :)

      Poista
  6. Puuro tekeillä. Puolukkaa on vielä pakastimessa ja kvinoapaketti pitäisi saada käytettyä pois. Kiitos kivasta ohjeesta. - Jaana

    VastaaPoista