Sisällön tarjoaa Blogger.

LAMMASTA PÄHKINÄNKUORESSA


Monessa perheessä syödään lampaanlihaa tasan kerran vuodessa: pääsiäisenä. Kokosin muutaman vinkin, jotka kannattaa huomioida lampaanlihaa valitessa.


Nyt on käsillä se aika vuodesta, kun kauppojen lihatiskeillä ja pakastealtailla käy kuhina, sillä ostoskärryihin mätetään kilokaupalla lampaanlihaa. Vaikka suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppineet syömään lammasta myös muulloin kuin pääsiäisenä, on lampaanlihan kulutus suurinta juuri pääsiäisen aikaan. 

Mitä eroa on karitsalla ja lampaalla? 

Lampaanlihaa saa myydä karitsana, mikäli eläin on teurastettu alle vuoden ikäisenä. Suurin osa kotimaisista, keväällä syntyneistä karitsoista teurastetaan syksyllä, 4–7 kuukauden iässä. 

Karitsan lihaskudos on pienisyistä, ja liha on muutenkin vähärasvaista ja mureaa. Yli vuoden ikäisen eläimen lihassa on puolestaan enemmän rasvakudosta ja lihassyyt karkeampia. 

Vältä villasukkainen maku, valitse karitsa

Jos et ole voimakasmakuisen lampaanlihan suurin ystävä tai lampaan maku muistuttaa mielikuvissasi lähinnä märkää villasukkaa, kannattaa pääsiäispöytään valita ennemmin miedomman makuista karitsanlihaa. Kauppiaalta tai lampurilta kannattaa tiedustella, missä iässä eläin on teurastettu. Mikäli karitsa on ehtinyt varttua jo lähemmäs vuoden ikää, on liha voimakkaamman makuista kuin esimerkiksi puolivuotiaana teurastetun karitsan liha. 

Suosi kotimaista 

Markettien pakastealtaat ja lihatiskit tuppaavat pursuilemaan uusiseelantilaista lammasta ja karitsaa. Kotimaisen karitsanlihan paras sesonki on syksyllä, minkä takia myös kotimainen karitsa myydään usein tähän aikaan vuodesta pakastettuna. Uusiseelantilaisen lampaanlihan ostaminen saattaa houkuttaa, etenkin mikäli kotimainen lihakimpale maksaa tuplasti ulkomaista enemmän. Silti haastan ostamaan kotimaista lihaa, etenkin jos kokkaat karitsasta tai lampaasta tasan kerran vuodessa. Vuodentakaisen Suomen Gallup Elintarviketiedon tutkimuksen mukaan lampaanlihan kotimaisuusaste vuonna 2014 oli 25 prosenttia, mikä pitää sisällään Suomessa kulutetun lampaan- ja karitsanlihan.

Mikäli mielit kotimaista lihaa pääsiäispöytään, kannattaa lihat hakea esimerkiksi kauppahallista tai lihakaupasta. Ainakin Helsingissä tuoretta kotimaista karitsaa ja lammasta saa sopuhintaan myös halal-lihaa myyvistä lihakaupoista. 

Sulata liha maltilla

Jos ostat pakastettua lampaanlihaa, anna sen sulaa rauhassa jääkaapissa. Pienemmät lihakimpaleet sulavat usein yön aikana, mutta esimerkiksi suurehkon paistin sulattamiseen kannattaa varata aikaa 1–2 vuorokautta. Liha kannattaa sulattaa rauhassa, sillä siten lihasnesteet pysyvät lihan sisällä eivätkä valu ulos. Näin liha säilyy mehukkaampana. 

Älä osta karitsaa säkissä

Voisiko pääsiäispöydässä ollakin jotain muuta perinteisen paistin sijaan? Tästä pääset vanhaan postaukseen, jossa on eritelty, millaiseen valmistukseen eri karitsan osat sopivat. Saman postauksen loppuun olen myös listannut kotimaisia lampoloita. 

Mikäli pääsiäismenu on vielä lyömättä lukkoon, kannatta pysyä kuulolla. Lähipäivinä on luvassa kunnon pläjäys pääsiäiseen sopivia ruokavinkkejä. 

2 kommenttia

  1. Käydessäni Irlannissa, jossa käytetään karitsan ja lampaanlihaa reilusti enemmän kuin Suomessa, minulle kerrottiin, että yli 1 vuoden ikäisen lampaan lihaa ei saa myydä lihatiskillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaatko sanoa, mihin tuo säännös perustui? Myytiinkö sitä sitten "tiskin ali" vai miten?

      Poista