Sisällön tarjoaa Blogger.

KARITSAA KUUDELLA TAVALLA


Kokonainen viulu, kruunukyljyksiä vai kenties potkia padassa? Listasin blogista löytyviä lammas- ja karitsareseptejä – valitse suosikkisi pääsiäispöytään.Paisti taitaa olla se perinteisin tapa valmistaa lampaanlihaa pääsiäispöytään. Kokonainen luullinen paisti eli viulu on näyttävä ja siitä syö suurempikin komppania. Itse olen valmistanut kokonaisen viulun vain kerran. Valmistin paistin legendaarisen lihakaupan, Reinin Lihan, ohjetta mukaillen ja sen parempaa karitsanpaistia en ole syönytkään. Hieman työläästä ja moniosaisesta valmistustavasta huolimatta suosittelen reseptiä lämpimästi. 

Reinin lammasohjeen mukaan paistia suolataan ensin kolmen vuorokauden ajan. Tämän jälkeen paistin annetaan marinoitua vuorokausi. Kartisanpaistin valmistelut voi siis hyvin aloittaa jo nyt viikkoa ennen pääsiäispyhiä. Erityisesti pakastettu paisti kannattaa ottaa sulamaan hyvissä ajoin.
Pääsiäispöydän herkkujen valmistamista ei tosiaankaan ole pakko aloittaa viikkoa etukäteen. Jos paistin valmistamiseen voi kuluttaa kokonaisen viikon, valmistuvat karitsankareet eli kruunukyljykset hetkessä. Dijonsinapilla, yrteillä sekä Västerbottensost- tai parmesaanijuustolla ryyditetyt kartsankareet on helppo valmistaa niin intiimiin illanviettoon kuin koko suvun kokoontumisajoihinkin.
Vaikka kevät tuntuu ottaneen hieman takapakkia, kaivaa moni pääsiäisenä grillin talviteloilta. Itsekin tekisi mieli testata kokonaisen viulun valmistamista Weberin lämmössä. Viulua helpommalla valmistuvat grillissä kuitenkin karitsankareet. Yksinkertaisimmillaan karitsankareiden maustamiseen riittävät suola ja pippuri.
Jos haluat päästä pääsiäispyhinä vieläkin helpommalla, nakkaa pataan karitsanpotkia sekä nippu yrttejä ja suuntaa itse ulos nauttimaan kevätauringosta. Potkat hautuvat padassa lähestulkoon itsestään.

 >> Linkki reseptiin.

5–6. Lammasruokia jauhelihastaMikäli lampaanliha tuntuu vaikeasti lähestyttävältä, voit kokata pääsiäispöytään kokolihan sijaan myös karitsan- tai lampaanjauhelihasta. Lehtipersiljalla maustetut koftatyyppiset kepakot tai välimerisävytteiset, karitsanjauhelihasta valmistetut lihapullat maistuvat takuulla myös niille krantuille, jotka väittävät lampaanlihan maun muistuttavan lähinnä villasukkaa. 


Ja hei, lammasruokien kaveriksi pääsiäispöytään sopii tietystikin minttuhyytelö. Senkin voi tehdä itse!4 kommenttia

 1. Munkin pitäis varmaan tehdä tälläinen pääsiäisen koontipostaus, tämä on kiva kun löytää hyviä ehdotuksia saman katon alta. Paitsi että mulla on aina se sama nyhtölammas ja nyhtölammas ja nyhtölammas, samoilla granaattimenansiemenillä ja mintuilla....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta toisaalta nyhtölammas granaattiomenalla ja mintulla on niin hyvää, että tartteeko sitä muuta tehdäkään...

   Poista
 2. Olipa hyvä postaus ja käteviä vinkkejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Hyvää ja herkullista pääsiäistä sinulle!

   Poista