Auringonkeltaisilla aprikooseilla koristeltu rahkakakku sopii mainiosti pääsiäiseen. Kakku kannattaa valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä ja tarjota kahvipöydässä jääkaappikylmänä.
Säilykehedelmät ovat jotenkin ihanan ysäriä. Jostain syystä niistä tulee leivottua lähinnä vain pääsiäisaikaan, vaikka salainen paheeni onkin ostaa silloin tällöin säilykepersikoita ja pyöräyttää niistä iltapalarahka.
Äidilläni oli 90-luvulla tapana leipoa varsin usein rahkakakkua, joka sai täytteeksi joko omenalohkoja tai persikanpuolikkaita. Tarinan mukaan hän oli aikoinaan hurmannut isäni kyseisellä leivonnaisella, ja muistelen, että jossain vaiheessa kakkua kutsuttiinkin kotoisasti hurmauskakuksi. Leivoin pitkäperjantain kahvipöytään pääsiäisen väreihin hyvin sointuvan rahkakakun, tosin persikat vaihtuivat matkan varrella aprikooseihin.
Kakku kannattaa leipoa mieluiten tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii jäähtyä ja maustua kunnolla. Tarjoa kakku jääkaappikylmänä. Halutessasi voit toki vaihtaa aprikoosinpuolikkaat persikoihin.
APRIKOOSI-RAHKAKAKKU (Tulosta resepti tästä)
Pohja:
- 50 g voita
- 50 g (n. 0,5 dl) rypsiöljyä
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 1 dl kaurahiutaleita
- 2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
- 500 g (2 purkkia) maitorahkaa
- 2 kananmunaa
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 1 dl sokeria
- puolikas sitruuna (mehu + kuori)
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 prk (noin 240 g) aprikoosinpuolikkaita
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (∅= 20–24 cm) pohja leivinpaperilla.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi, öljy ja sokeri. Lisää muna sekä kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.
Raasta puolikkaasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Sekoita täytteen ainekset aprikooseja lukuun ottamatta sekaisin. (Voit säästää tiskiä käyttämällä samoja välineitä, joilla teit pohjataikinan.) Kaada täyte pohjan päälle.
Asettele aprikoosinpuolikkaat kakun pinnalle.
Paista uunin alatasossa 180 asteessa noin 60 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla jos se uhkaa tummua paiston aikana liikaa.
Jäähdytä ja irrota vuoasta. Tarjoa kakku jääkaappikylmänä, mielellään seuraavana päivänä.
Todella kaunis hurmauskakku. <3
VastaaPoistaKiitos! Myös oma aprikoosikakkusi oli tosi nätti! Ihanaa pääsiäistä teille sinne!
PoistaOnpas nätti. :)
VastaaPoistaKiitos! :D Hyvää pääsiäisaikaa!
Poista