Sisällön tarjoaa Blogger.

HEILLE, JOTKA PITÄVÄT VAALEAVERIKÖISTÄ


Tämä on syntinen herkku herrasmiehille sekä kaikille heille, jotka pitävät vaaleaveriköistä.

Suklainen brownie on jättänyt varjoonsa pikkusiskonsa blondien. Nyt viimeistään on isosiskon aika ottaa askel sivummalle ja antaa pikkusisaren loistaa hetken parrasvaloissa. Siinä missä brownie hurmaa suklaisuudellaan, piilee blondien syntinen salaisuus maapähkinävoissa sekä makean ja suolaisen vastustamattomassa liitossa.  


Tämä resepti lienee blondinvarma, sillä se on Pipsa Hurmerinnan käsialaa. Pipsa oli leiponut blondie-leivonnaisia taannoisiin ruokakuvausiltamiin, ja nämä vaaleaveriköt sulattivat tämänkin blondin sydämen, vaikken aiemmin ole ollutkaan maapähkinävoin ylin ystävä.

Pipsa pakkasi mukaani kuvauksista ylijääneet leivonnaiset. Itsehillintäyrityksistäni huolimatta ne katosivat niin nopeasti, että minun oli makeanhimoissani lähdettävä maapähkinävoiostoksille ja laitettava hihani heilumaan keittiössä.

MAAPÄHKINÄ–VADELMABLONDIE á la Pipsa Hurmerinta

  • 100 g voita 
  • 1 dl maapähkinävoita 
  • 2 ½ dl fariinisokeria (korvasin osan tummalla muscovadolla)
  • 1 kananmuna 
  • 1 tl vaniljauutetta (korvasin vaniljajauheella)
  • 3 dl vehnäjauhoja 
  • ripaus suolaa

Päälle:
  • 1 dl maapähkinävoita 
  • 1 dl vadelmahilloa
  • valkosuklaahippuja tai suolapähkinöitä

  • tuoreita vadelmia tarjoiluun

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sulata voi kattilassa. Sekoita kattilaan maapähkinävoi ja käännä liesi pois päältä. Lisää fariinisokeri ja sekoita kunnes sokeri on sekoittunut hyvin ja hieman sulanut voin sekaan. (Fariinisokerini on sen verran kovettunutta, että lisäsin sokerin ja maapähkinävoin käänteisessä järjestyksessä.)

Anna seoksen jäähtyä hetki, jottei se kypsennä kananmunaa. Lisää kananmuna ja vanilja. Sekoita. Lisää jauhot sekä suola ja sekoita nopeasti. Liika sekoitus tekee blondiesta liian jämäkän.

Voitele uunivuoka (n. 20cm*20cm) tai vuoraa se leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan ja tasoita sen pinta lastalla tai lusikalla.  Tiputtele taikinan päälle maapähkinävoi- ja hillolusikallisia ja tasoita pinta lastalla. (Jos maapähkinävoi tuntuu kovin jämäkältä, voit pehmentää sitä lämmittämällä mikrossa tai kattilassa.) Marmoroi päällinen pyörittelemällä kuvioita lusikalla tai lastalla. Koristele blondie suklaahipuilla tai pähkinöillä.

Paista 175-asteisessa uunissa 22-25 minuuttia. 

Jäähdytä kunnolla ennen leikkaamista. Tarjoile tuoreiden vadelmien kera.


18 kommenttia

  1. Vähän toistan itseäni, mutta tätä on ihan PAKKO tehdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika tuhteja kyllä ovat. En ehkä enää kykene syömään kolmatta palaa, vaikka mieli tekisi ;)

      Poista
  2. Tätä täytyy tehä Ukolle kun se tykkää vaaleista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti sitten vain hihat heilumaan! Varo vain, ettei se ihastu ikihyviksi! ;)

      Poista
  3. Oijoi, näyttääpä ihanilta! Minäkin teen näitä heti kun lähiviikonloppujen leivontavelvollisuudet on selvitetty. Jääkaapissa taitaa jopa olla maapähkinävoita valmiina odottamassa. Voi nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat kyllä tosi hyviä, omistani ei vain tullut ihan yhtä nättejä kuin Pipsalla!

      Poista
  4. Mistä nämä kaikki uudet mahtavat fontit ovat? Erityisesti edellisen postauksen fontit olivat tosi hienoja (ja tietenkin tämäkin).

    VastaaPoista
  5. Tällaista blondia voisi miehellekin suositella ihan hyvillä mielin ;-)

    VastaaPoista
  6. Meillä oli kotona aina vähän tää tilanne, isosisko, brownie, jätti pikkusiskon, blodien varjoonsa:) Ja ihan syystä, olin melkoinen harmaahiiri, taidan kyllä olla vieläkin. Mutta ohjeesi on mainio, pitänee kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosielämän leivonnaisdraamaa siis, parempaa kuin tosi-tv!

      Poista
  7. Ihanat blondiet ja nätti kuva:) Tykkään muuten enemmän blondieista kuin brownieista muutenkin;en ole tehnyt mutta olen syönyt.Tuo ohje on vähän erilainen ja kuulostaa tosi herkulliselta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Browniet ovat usein makuuni vähän liian tuhteja ja suklaisia, vaikka ei siis näistäkään tuhtiutta puuttunut. :) Musta ainakin tuli blondie-fani ihan kertaheitolla.

      Poista
  8. En ole suuri maapähkinävoin ystävä, mutta nämä saattaisivat meilläkin kadota hetkessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin suhtauduin kriittisesti maapähkinävoihin, mutta näihin rakastuin. :)

      Poista
  9. Näitä oli kokeiltava, jo pelkän nimen vuoksi. Ja kun en ole erikoisemmin suklaaihminen, tai en ainakaan kovin tumman suklaan perään, niin blondie kuulosti nappivalinnalta. Ei tällä kertaa ollut kuitenkaan ihan minun lempileivonnaiseni, mutta oli kiva kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapähkinävoin maku on sen verran jäskä, että se varmasti jakaa ihmisiä. Kiva kun kuitenkin kokeilit avoimin mielin :)

      Poista