Lapsuudenkodissani ei syöty koskaan
makaronilaatikkoa. Ensimmäisen kerran teinkin tätä perinteistä arkiruokaa vasta aikuisiällä.
Lapsena muistan
syöneeni perinteistä lihamakaronilaatikkoa lähinnä koulussa. Ylikypsät makaronit ja ruoan yleinen
lievä mauttomuus eivät ketsuppivuoresta huolimatta onnistuneet tekemään minuun
sen suurempaa vaikutusta.
Edelleen meillä tehdään
makaronilaatikkoa verraten harvoin. Mutta silloin kuin tehdään, valitsen hyvät
raaka-aineet ja pidän huolen, ettei lopputuloksena ole ylikypsää
makaronimössöä. Ja täytyy myöntää, että koukussa ollaan.
MAKARONILAATIKKO (kuudelle)
- 400 g tummia makaroneja
- 400 g (luomu)naudan jauhelihaa
- öljyä paistamiseen
- 1-2 sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- (tuoreita yrttejä, kuten oreganoa)
- savupaprikajauhetta
- 1 dl aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
- suolaa
- mustapippuria
Munamaito:
- 1 litra kevyt- tai täys(luomu)maitoa
- 2 isoa (luomu)kananmunaa
- ripaus suolaa ja pippuria
- päälle 1 dl juustoraastetta
Laita uuni kuumenemaan
200 asteeseen.
Silppua sipuli sekä
valkosipulinkynnet ja kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja
paista kypsäksi. Mausta halutessasi tuoreilla yrteillä (esimerkiksi oreganolla
ja timjamilla), suolalla, pippurilla ja savupaprikajauheella.
Kaada raa’at makaronit
sekä paistettu jauhelihaseos uunivuokaan. Lisää silputtu aurinkokuivattu
tomaatti ja sekoita.
Vatkaa sekoituskulhossa kananmunien rakenne rikki ja lisää maito. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munamaito uunivuokaan ja sekoita. Ripottele päälle juustoraaste.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, minkä jälkeen anna makaronilaatikon vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.
Ja hyvin onnistuit sitten tässäkin kuvauksessa :)
VastaaPoistaJa hyvin onnistuit sitten tässäkin kuvauksessa :)
VastaaPoistaTäytyy tunnustaa että makaroonilaatikko oli mun lapsuuden lempiruoka ja vieläkin teen sitä aika usein. Se on myös niitä ruokia joita alan ikävöidä pidemmillä ulkomaanreissuilla. Ja ainoa ruoka johon kuuluu kepsutti :)
VastaaPoistaSamaa mieltä kepsutista. Tosin unohdan sen joka kerta kauppaan ja sit pitää erikseen kipasta hakemassa makaronilaatikon kypsyessä uunissa. Tai no jos ihan rehellisiä ollaan, niin käytetään meillä kepsuttia myös bbq-soosiin.
PoistaKepsutti - varmaan aika moni sanoi lapsena niin ;).
PoistaMeilläkin sitä syödään vain makaronilaatikon kanssa. Heinz-pullon kaapissalojumisen estämiseksi mies sekoitti kerran tomaattipureeseen etikkaa, sokeria ja varmaan jotain maustetta, toimii!
Ketsuppipullojen kylkivertailun tuloksena meillä makaronilaatikon kylkeen truutataan Felixin vähemmän suolaa ja sokeria sisältävää versiota, jossa ei ole makeutus- tai säilöntäaineita ja tomaattisoseen osuus on 90 %. Jossakin purnukassa tomaatin osuudeksi ilmoitettiin vain 45 %...
PoistaMIKSI teillä ei syöty makaroonilootaa?
VastaaPoistaNo NIINPÄ! Syytän äitiäni, joka ilmeisesti jostain syystä ei ko. sapuskasta pidä.
PoistaMeillä syötiin makaronilaatikko usein ja nytkin mummi tekee sitä meidän pojille aina kun mennään sinne (poikien pyynnöstä siis). Minä en siis koskaan ole itse tehnyt tavallista makaronilaatikko...
VastaaPoistaSe on pojille sitten mummin bravuuri, josta kehkeytyy varmasti rakkaita ruokamuistoja.
PoistaMinä teen makaronilaatikon aina tummista "roonikoista" (kuten mummuni makaronia kutsui), niistä ei tule löllölaatikkoa.
VastaaPoistaJoo, samoin minä, enkä keitä roonikoita etukäteen. Hih, hilpeä sana!
PoistaMeilläkin makaroonilaatikkoa tehtiin lapsuudenkodissa usein. Se oli hyvää! Äitee teki sen aina lihaliemeen. Munamaito on ollut minulle aina vähän outo juttu.
VastaaPoistaEn nyt muista olenko koskaan itse tehnyt makaroonilaatikkoa. Aika harvassa taitaa olla kerrat jos niitä on. Jotenkin se ruoka kuuluu vieläkin sinne lapsuudenkotiin ja sitä syödään vierailessa. Muualla makaroonilaatikko ei vaan maistu samalta.
Totta, tuo, että jokin nostalgiaruoka maistuu väärältä muiden tai itsetekemänä on kyllä kinkkinen juttu. Mun mummini teki muutes jouluisin lihatonta makaronilaatikkoa, se oli musta aina ihan hurjan hyvää.
PoistaLihaton makaronilaatikkohan on se ehta makaronilaatikko ja muihin laitetaan sitten etuliitteellä tieto siitä mitä muuta niissä on eli tässä tapauksessa liha-makaronilaatikko ja minulla juuri uunissa papu-makaronilaatikko. Makaronilaatikkohan on hyvin tyypillinen jouluruokalaji ja myös ilmeisesti Pohjois-Karjalassa sitä tarjoiltiin myös karjalanpaistin kanssa. Mokoma tuppaa hämmästyttämään tällaista kannaksenkarjalaiseen ruokakulttuuriin kasvanutta. Tähänkin turhaan faktaan joskus törmäsin kun tutkin perinneruokia aikani kuluksi :)
PoistaLihamakaronilaatikko kuulostaa vain niin kauhean pitkältä sanalta, että varmaan sen takiakin meinaa unohtua se etuliite pois. Nimenomaan karjalanpaistin kera sitä makaronilaatikkoa jouluna syötiin. Ilokseni olen törmännyt makaronilaatikkoon (lihattomaan siis) joulupöydässä myös Apupojan kotikonnuilla Pohojanmaalla.
PoistaMeillä oli useinkin makaroonilaatikkoa ja tykättiin siitä paljonkin,ja tein sitä pojallekin usein,mutta sitten kun asuin Atlantin takana niin ihastuin italialaisamerikkalaiseen makaroonilaatikkoon
VastaaPoistaBaked zitiin
Kiitos linkistä! Luulen, että tuo todellakin olisi makaronilaatikko minun makuuni! Vaikka siis tykkään kovin myös kotimaisesta versiosta.
PoistaSinä olet kyllä ehkä ainoa (ja sitten en sinun mahdolliset sisaruksesi) suomalainen, joka ei ole syönyt makaronilaatikkoa kotona. Tuolla voittaisi ihan varmasti en ole koskaan -kisan.
VastaaPoistaTsemppiä loppuviikkoon, jos ei olla yhteyksissä!
Tähän asti olen varsin hyvin pärjännyt siinä pelissä sillä, etten oo koskaan syönyt bic macia. Tsemppiä tarvitaankin, kiitti ;)
PoistaSain aikoinani ala-asteella opettajalta vapautuksen olla syömättä koulun makaronilaatikkoa. Äiti joutui soittamaan tästä opettajalle, koska en missään nimessä suostunut syömään sitä :)
VastaaPoistaTätä nykyä itse tehty, laadukas makaronilaatikko uppoaa erittäin hyvin - hyviä raaka-aineita käyttäen!
Kyllä mä koulussa makaronilaatikkoa söin, mutta ei se hirmuista herkkua ollut. Vasta myöhemmin hiffasin, että siitähän saa tosi hyvääkin. :) Toivottavsti nykyään kouluruoissa käytetään sentään mausteita. :)
PoistaLasten asuessa vielä kotona, makaronilaatikkoa tehtiin aika ajoin. Sitten kun nuorinkin muutti omilleen, löimme ylävitoset mieheni kanssa: " jes! Ei makaronia enää! " :)
VastaaPoistaNo, onpahan sitä tullut sen jälkeen aika ajoin ikävä - ja käyhän ne nuoretkin kotona vierailulla ja silloin tulee toisinaan tuota perinneruokaa tehtyä. Mutta teen sen terveellisemmin eli käytän TÄYSmakaronia. En enää tummaa, johon sen aikaisemmin tein. On hieman parempi omatunto tuosta hiilarimätkystä sillä tavalla valmistettuna :)
t. vakkarivieras
Hei! Kiva, että vakkarilukija ilmoittautui, kiva aina saada tietää, ketä siellä ruudun toisella puolen oikein onkaan. :) Totta tosiaan, tumman makaronin nimi on vähän harhaanjohtava, sillä sehän ei tosiaan ole täysviljasta tehtyä.
PoistaKiva blogi sulla. Pakko liittyä lukijaksi :)
VastaaPoistaOih, kiitos paljon! Tervetuloa mukaan! :)
PoistaSäännöllinen vieras meidän suurperheen pöydässä ja meillä savupaprika on luottomausteen asemassa :)
VastaaPoistaSavupaprika on kyllä huippumauste :)
PoistaMeillä ei kotona tehty ikinä makaronilaatikkoa, se ei äidin mielestä ollut oikeaa ruokaa. Koulussa sain makaronivelliä, joka oli pahaa ja josta taisi jäädä pieniä traumoja koska olen vasta reilusti päälle kaksikymmpisenä tutustunut ko. ruokalajiin uudestaan. Pastana käytän yleensä vehnänalkiopastaa jos kaupasta löytyy, koska se on tosi maukasta. Kerran heitin joukkoon savulampaan jämät sekä paprikaa ja tuli niin hyvää että koko vuoka tyhjeni yhdellä istumalla :)
VastaaPoista