Sisällön tarjoaa Blogger.

ARKIRUOKAA – MAKARONILAATIKKO


Lapsuudenkodissani ei syöty koskaan makaronilaatikkoa. Ensimmäisen kerran teinkin tätä perinteistä arkiruokaa vasta aikuisiällä.

Lapsena muistan syöneeni perinteistä lihamakaronilaatikkoa lähinnä koulussa.  Ylikypsät makaronit ja ruoan yleinen lievä mauttomuus eivät ketsuppivuoresta huolimatta onnistuneet tekemään minuun sen suurempaa vaikutusta.

Edelleen meillä tehdään makaronilaatikkoa verraten harvoin. Mutta silloin kuin tehdään, valitsen hyvät raaka-aineet ja pidän huolen, ettei lopputuloksena ole ylikypsää makaronimössöä. Ja täytyy myöntää, että koukussa ollaan.


MAKARONILAATIKKO (kuudelle)
  • 400 g tummia makaroneja 
  • 400 g (luomu)naudan jauhelihaa 
  • öljyä paistamiseen 
  • 1-2 sipulia 
  • 3 valkosipulinkynttä 
  • (tuoreita yrttejä, kuten oreganoa) 
  • savupaprikajauhetta 
  • 1 dl aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
  • suolaa
  • mustapippuria
Munamaito:
  • 1 litra kevyt- tai täys(luomu)maitoa 
  • 2 isoa (luomu)kananmunaa 
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • päälle 1 dl juustoraastetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet ja kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta halutessasi tuoreilla yrteillä (esimerkiksi oreganolla ja timjamilla), suolalla, pippurilla ja savupaprikajauheella.

Kaada raa’at makaronit sekä paistettu jauhelihaseos uunivuokaan. Lisää silputtu aurinkokuivattu tomaatti ja sekoita.

Vatkaa sekoituskulhossa kananmunien rakenne rikki ja lisää maito. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munamaito uunivuokaan ja sekoita. Ripottele päälle juustoraaste. 

Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, minkä jälkeen anna makaronilaatikon vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. 


29 kommenttia

  1. Ja hyvin onnistuit sitten tässäkin kuvauksessa :)

    VastaaPoista
  2. Ja hyvin onnistuit sitten tässäkin kuvauksessa :)

    VastaaPoista
  3. Täytyy tunnustaa että makaroonilaatikko oli mun lapsuuden lempiruoka ja vieläkin teen sitä aika usein. Se on myös niitä ruokia joita alan ikävöidä pidemmillä ulkomaanreissuilla. Ja ainoa ruoka johon kuuluu kepsutti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä kepsutista. Tosin unohdan sen joka kerta kauppaan ja sit pitää erikseen kipasta hakemassa makaronilaatikon kypsyessä uunissa. Tai no jos ihan rehellisiä ollaan, niin käytetään meillä kepsuttia myös bbq-soosiin.

      Poista
    2. Kepsutti - varmaan aika moni sanoi lapsena niin ;).
      Meilläkin sitä syödään vain makaronilaatikon kanssa. Heinz-pullon kaapissalojumisen estämiseksi mies sekoitti kerran tomaattipureeseen etikkaa, sokeria ja varmaan jotain maustetta, toimii!

      Poista
    3. Ketsuppipullojen kylkivertailun tuloksena meillä makaronilaatikon kylkeen truutataan Felixin vähemmän suolaa ja sokeria sisältävää versiota, jossa ei ole makeutus- tai säilöntäaineita ja tomaattisoseen osuus on 90 %. Jossakin purnukassa tomaatin osuudeksi ilmoitettiin vain 45 %...

      Poista
  4. MIKSI teillä ei syöty makaroonilootaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No NIINPÄ! Syytän äitiäni, joka ilmeisesti jostain syystä ei ko. sapuskasta pidä.

      Poista
  5. Meillä syötiin makaronilaatikko usein ja nytkin mummi tekee sitä meidän pojille aina kun mennään sinne (poikien pyynnöstä siis). Minä en siis koskaan ole itse tehnyt tavallista makaronilaatikko...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on pojille sitten mummin bravuuri, josta kehkeytyy varmasti rakkaita ruokamuistoja.

      Poista
  6. Minä teen makaronilaatikon aina tummista "roonikoista" (kuten mummuni makaronia kutsui), niistä ei tule löllölaatikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, samoin minä, enkä keitä roonikoita etukäteen. Hih, hilpeä sana!

      Poista
  7. Meilläkin makaroonilaatikkoa tehtiin lapsuudenkodissa usein. Se oli hyvää! Äitee teki sen aina lihaliemeen. Munamaito on ollut minulle aina vähän outo juttu.

    En nyt muista olenko koskaan itse tehnyt makaroonilaatikkoa. Aika harvassa taitaa olla kerrat jos niitä on. Jotenkin se ruoka kuuluu vieläkin sinne lapsuudenkotiin ja sitä syödään vierailessa. Muualla makaroonilaatikko ei vaan maistu samalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuo, että jokin nostalgiaruoka maistuu väärältä muiden tai itsetekemänä on kyllä kinkkinen juttu. Mun mummini teki muutes jouluisin lihatonta makaronilaatikkoa, se oli musta aina ihan hurjan hyvää.

      Poista
    2. Lihaton makaronilaatikkohan on se ehta makaronilaatikko ja muihin laitetaan sitten etuliitteellä tieto siitä mitä muuta niissä on eli tässä tapauksessa liha-makaronilaatikko ja minulla juuri uunissa papu-makaronilaatikko. Makaronilaatikkohan on hyvin tyypillinen jouluruokalaji ja myös ilmeisesti Pohjois-Karjalassa sitä tarjoiltiin myös karjalanpaistin kanssa. Mokoma tuppaa hämmästyttämään tällaista kannaksenkarjalaiseen ruokakulttuuriin kasvanutta. Tähänkin turhaan faktaan joskus törmäsin kun tutkin perinneruokia aikani kuluksi :)

      Poista
    3. Lihamakaronilaatikko kuulostaa vain niin kauhean pitkältä sanalta, että varmaan sen takiakin meinaa unohtua se etuliite pois. Nimenomaan karjalanpaistin kera sitä makaronilaatikkoa jouluna syötiin. Ilokseni olen törmännyt makaronilaatikkoon (lihattomaan siis) joulupöydässä myös Apupojan kotikonnuilla Pohojanmaalla.

      Poista
  8. Meillä oli useinkin makaroonilaatikkoa ja tykättiin siitä paljonkin,ja tein sitä pojallekin usein,mutta sitten kun asuin Atlantin takana niin ihastuin italialaisamerikkalaiseen makaroonilaatikkoon
    Baked zitiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä! Luulen, että tuo todellakin olisi makaronilaatikko minun makuuni! Vaikka siis tykkään kovin myös kotimaisesta versiosta.

      Poista
  9. Sinä olet kyllä ehkä ainoa (ja sitten en sinun mahdolliset sisaruksesi) suomalainen, joka ei ole syönyt makaronilaatikkoa kotona. Tuolla voittaisi ihan varmasti en ole koskaan -kisan.
    Tsemppiä loppuviikkoon, jos ei olla yhteyksissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän asti olen varsin hyvin pärjännyt siinä pelissä sillä, etten oo koskaan syönyt bic macia. Tsemppiä tarvitaankin, kiitti ;)

      Poista
  10. Sain aikoinani ala-asteella opettajalta vapautuksen olla syömättä koulun makaronilaatikkoa. Äiti joutui soittamaan tästä opettajalle, koska en missään nimessä suostunut syömään sitä :)

    Tätä nykyä itse tehty, laadukas makaronilaatikko uppoaa erittäin hyvin - hyviä raaka-aineita käyttäen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä koulussa makaronilaatikkoa söin, mutta ei se hirmuista herkkua ollut. Vasta myöhemmin hiffasin, että siitähän saa tosi hyvääkin. :) Toivottavsti nykyään kouluruoissa käytetään sentään mausteita. :)

      Poista
  11. Lasten asuessa vielä kotona, makaronilaatikkoa tehtiin aika ajoin. Sitten kun nuorinkin muutti omilleen, löimme ylävitoset mieheni kanssa: " jes! Ei makaronia enää! " :)
    No, onpahan sitä tullut sen jälkeen aika ajoin ikävä - ja käyhän ne nuoretkin kotona vierailulla ja silloin tulee toisinaan tuota perinneruokaa tehtyä. Mutta teen sen terveellisemmin eli käytän TÄYSmakaronia. En enää tummaa, johon sen aikaisemmin tein. On hieman parempi omatunto tuosta hiilarimätkystä sillä tavalla valmistettuna :)

    t. vakkarivieras

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva, että vakkarilukija ilmoittautui, kiva aina saada tietää, ketä siellä ruudun toisella puolen oikein onkaan. :) Totta tosiaan, tumman makaronin nimi on vähän harhaanjohtava, sillä sehän ei tosiaan ole täysviljasta tehtyä.

      Poista
  12. Kiva blogi sulla. Pakko liittyä lukijaksi :)

    VastaaPoista
  13. Säännöllinen vieras meidän suurperheen pöydässä ja meillä savupaprika on luottomausteen asemassa :)

    VastaaPoista
  14. Meillä ei kotona tehty ikinä makaronilaatikkoa, se ei äidin mielestä ollut oikeaa ruokaa. Koulussa sain makaronivelliä, joka oli pahaa ja josta taisi jäädä pieniä traumoja koska olen vasta reilusti päälle kaksikymmpisenä tutustunut ko. ruokalajiin uudestaan. Pastana käytän yleensä vehnänalkiopastaa jos kaupasta löytyy, koska se on tosi maukasta. Kerran heitin joukkoon savulampaan jämät sekä paprikaa ja tuli niin hyvää että koko vuoka tyhjeni yhdellä istumalla :)

    VastaaPoista