Sisällön tarjoaa Blogger.

Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt...


Kuulin huhua, että suppilovahverot alkaisivat jo paikoitellen putkahdella maanpinnalle eteläisessä Suomessa, joten suuntasimme tänään Apupojan kanssa viimevuotisille sieniapajillemme. Kantarelleja olemme tänä kesänä poimineet, ja myös syöneet, varsin paljon. Tällä viikolla meillä ei tarjoiltu montaakaan keltavahverotonta ateriaa. Sienet löysivät tiensä ainakin keittoon, yhteen jos toiseenkin kastikkeeseen, peruna-sienipaistokseen ja piiraaseen.

Parin tunnin empiirisiin metsähavaintoihin perustaen linjaisin, että suppilovahverot ovat vielä maan uumenissa piilossa, ja ne yksittäiset pinnalle ponnahtaneet ovat vielä liian pieniä poimittavaksi. Iloiseksi yllätyksekseni Apupoika löysi kuitenkin aimo satsin mustia torvisieniä. Niillä herkuttelimme tänään. 

Minä kyllästyin parin tunnin jälkeen sienten etsimiseen, kun ei niitä kerta tuntunut kunnolla löytyvän, joten päätin kerätä piirakkaan tarvittavan määrän mustikoita. Olemme tänä kesänä poimineet mustikoita ämpäritolkulla, eikä pakastimeemme mahdu enää ainokaistakaan marjaa, mutta jotenkin metsässä kulkiessa minuun iskee mahdottoman huono omatunto. Näen sieluni silmin mätästolkulla lukemattomat määrät potentiaalisia marjapirtelöitä, mustikkapullia ja -piiraita, enkä tohtisi jättää yhtäkään marjaa mättäälle pilaantumaan.  Käykää nyt ihmeessä mustikassa te onnelliset, joiden pakastimessa on vielä tilaa!



SIMPPELI MARJAPIIRAS

pohja:
  • 100 g margariinia 
  • ¾ dl sokeria 
  • 1 kananmuna 
  • 3 dl jauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 1 dl kaurahiutaleita

täyte:
  • 1 prk kermaviiliä 
  • 2 kananmunaa 
  • ½ dl sokeria 
  • puolikkaan limetin kuori raastettuna 
  • 1 rkl limetin mehua 
  • 1 tl vaniljasokeria

  • n. ½ litraa marjoja (esim. mustikoita ja metsävadelmia)

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Vaahdota pehmennyt rasva ja sokeri. Lisää muna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele se piirasvuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja reunoille. Taikina on helpointa levittää vedellä kostutetuin sormin.

Sekoita kaikki täytteen ainekset kunnolla sekaisin. (Tämän voi tehdä hyvin pohjataikinan kanssa samassa kulhossa, tulee vähemmän tiskiä.) Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele lopuksi marjat täytteen pinnalle. (Yhtä hyvin voit toki laittaa ensin marjat pohjan päälle ja kaataa täytteen marjojen päälle.)

Paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Tarjoa jäähtyneenä. 

Psst... Seuraa Vatsasekaisin Kilinkolin –blogipäivityksiä myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

6 kommenttia

  1. Mustia torvisieniä havaittu myös! Ja mustikoita. Yhtään piirasta ei tosin ole tehty, miten se onkin mahdollista? Nyt kyllä ensi vklp:n asialistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustatorvisienet osaavat maastoutumisen niin hyvin, että niiden löytäminen on tavattoman riemukasta. Mustikoita on tänä vuonna kyllä aivan valtavasti. Kävimme yksillä erinomaisilla apajilla, enkä olisi millään malttanut lopettaa poimimista, vaikka ämpärit olivat jo täynnä. Yleensä kyllästyn poimimiseen puolen tunnin jälkeen. Tämä oli minullakin tämän kesän eka mustikkapiirakka. Mutta nyt kun makuun pääsin, niin ei taida olla vika!

      Poista
  2. AIai! Mustatorvisienet on niin hyviä! Ja kuulostaa siltä, että teidän pitää ostaa lisäpakastin kaikille noille marjoille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun sellainen pakastin mahtuisikin. Saiskos semmoisesta vaikka kivan sohvapöydän? Ei kyllä oikein sopisi sisustukseen.

      Poista
  3. Te olette niin ahkeria, että onneksi meidän pieni pakastin jo pullistelee, koska muuten minun olisi varmaan pakko mennä metsään. Mustikkapiirakka on kyllä edelleen leipomatta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh ei tarvitse olla kovinkaan ahkera saadakseen tuota meidän pakastinta täyteen. :) Harmi kyllä sinänsä, että meillä marjoja talven aikana kuluisi niin paljon kuin niitä vain on.

      Käytiin eilen Sipoonkorvessa, ja sielläkin oli vielä paljon mustikkaa, vaikka jengiäkin oli vaikka ja kuinka. Oletko käynyt tsekkaamassa keskuspuiston tai vaikkapa Paloheinän tilanteen? Sieltä voisi saada mustikkapiirakkavärkit läheltä.

      Poista