Suurin
osa taannoin saamistamme tuliaislahnoista päätyi kuuman kylvyn kautta
pakasterasiaan odottelemaan auvoisempia aikoja soppaliemenä tai risoton
maustajana. Apupoika käsitteli valmiiksi suolestetut lahnat varsin
suurpiirteisesti: suurimmista kaloista tappeli fileet irti, pienemmät hän
huuhteli ja heitti sellaisenaan kattilaan.
Kalaliemen keittäminen on helppoa, liemi säilyy pakastettuna useamman kuukauden ja sen lisäksi, että itse keitetty liemi on valmiskuutioista tehtyä lientä reippaasti maukkaampaa, ei se sisällä mitään epämääräisiä ainesosia, ja suolan määränkin voi annostella itse. Jos lähipiirissä ei ole kalastajia, voi kalanperkeitä kysellä kalatiskeiltä tai kauppahallista.
Kalaliemen keittäminen on helppoa, liemi säilyy pakastettuna useamman kuukauden ja sen lisäksi, että itse keitetty liemi on valmiskuutioista tehtyä lientä reippaasti maukkaampaa, ei se sisällä mitään epämääräisiä ainesosia, ja suolan määränkin voi annostella itse. Jos lähipiirissä ei ole kalastajia, voi kalanperkeitä kysellä kalatiskeiltä tai kauppahallista.
KALALIEMI
- kalanperkeitä tai kokonaisia kaloja
- vettä
- suolaa (n. 2 tl/vesilitra)
- 1-2 laakerinlehteä
- 1 rkl kokonaisia maustepippureita
- 1 rkl kokonaisia valkopippureita
- (sipulia, tillinoksia, juureksia)
Huuhtele
kalanperkeet ja laita ne kattilaan. (Jos käytät kokonaisia kaloja, niin poista
niistä sisälmykset ja huuhtele kalat kauttaaltaan.)
Kaada päälle
kylmää vettä niin, että kalat ja perkeet peittyvät.
Kuumenna
vesi varovasti kiehuvaksi. Kuori pinnalle muodostuva vaahto ja lisää mausteet.
Halutessasi voit lisätä liemen sekaan myös esimerkiksi muutamaan osaan paloitellun sipulin ja palan
porkkanaa.
Anna
liemen porista hiljalleen 20-30 minuuttia.
Siivilöi
liemi. Jäähtyneen liemen voi pakastaa muovirasiassa.
Meriheinät Vilhon (1 v. 10 kk.) käsialaa
Kalasta puheen ollen, kesä- ja heinäkuun ajan on käynnissä Kivistössä-palstan emännöimä ruokahaaste, jonka aiheena on mainio kansalliskalamme ahven. Haasteeseen voivat osallistua kaikki blogit, blogin ei siis tarvitse olla ruokablogi. Siispä matoja koukkuun ja kireitä siimoja!
Meriheinät oli Vilhon, mutta fisut taisi olla sinun piirtämiäsi. Hienot kummatkin! Täällä keitellään kalaliemet myös hyvin samaan tapaa kuin siellä teillä, eli ihan simppelisti vaan. On sillain yllättävän nopea ja helppo homma.
VastaaPoistaFisut oli mun, vaikka enemmän fanitan noita meriheiniä. Tänään juuri purkillinen lahnalientä päätyi katkarapukeittoon.
PoistaKiva, että jätit kalaparkojen silmät rauhaan ;-)
VastaaPoistaPitäisikin kokeilla tehdä lientä itse, en ole koskaan tehnyt.
Joo silmät jätin rauhaan, vaikka just jostakin luin, että monet kalat voi ripustaa savustumaan sillä lailla, että silmien läpi vetää narun, josta kalat laitetaan sitten roikkumaan...
PoistaMiten hienot noi piirustukset! Iso peukku!
VastaaPoistaKiitos! Saas nähdä kuinka kauan nuo ovat tuossa eteisen seinässämmä ennen kuin tajua ne siitä putsata. Remppamiespeijakkaat eivät vain tasoittaneet kunnolla tuota seinää ennen maalaamista, niin vähän haastavaa siihen on mitään raapustella.
PoistaHieno kuvitus ja mustavalkokuvat myös!
VastaaPoista