Viime
viikonloppuna tuli keväisten lupausten lunastamisen aika. Sunnuntaiset
brunssivieraamme toivat nimittäin mukanaan ämpärillisen lahnoja. Lahna on
saanut roskakalan leiman, eikä sitä tunnuta oikein arvostettavan, ja myönnettäneen, että itsellänikin edellisestä
lahnapäivällisestä lienee hurahtanut melkein parikymmentä vuotta. Apupoika
keitti perkeistä useamman kattilallisen maistuvaa kalalientä ja pyöräytti
lihat pyöryköiksi.
Meillä
oli samaan syssyyn hoidossa vajaa parivuotias pikkunapero, joka joutui lahnapyöryköiden koekaniiniksi.
Annoimme naperolle pyörykän ja seurasimme kumpainenkin silmä tarkkana
pikkumiehen reaktiota. Useamman pieneen suuhun kadonneen pyörykän ja muutaman
tomeran ”lisää!”-ilmoituksen turvin
uskaltauduimme itsekin maistamaan, ja lievistä lahnaan liittyvistä
ennakkoluuloista huolimatta yllätyin täysin. Pyörykät olivat todella maistuvia. Kotiin päästyään napero oli sanonut:
”minä söin namipulla”.
LAHNAPYÖRYKÄT (n. 20 kpl)
- 300-400 g fileoitua lahnaa (tai muita onkiretken antimia, esim. haukea)
- 1-2 kevätsipulia varsineen
- 1 punasipuli
- puolikkaan sitruunan mehu ja hieman kuorta raastettuna
- 1 limetin mehu ja kuorta raastettuna
- 1 rkl tuoretta tilliä
- 1 muna
- 1 dl korppujauhoja
- suolaa
- mustapippuria
Fileoi
kalat ja nypi fileistä ruodot. Silppua sipulit, purista sitruksista mehut ja
raasta kuorta yhteensä noin teelusikallisen verran.
Laita kaikki ainekset mielellään kapeaan ja korkeareunaiseen kulhoon ja aja seos
hienoksi sauvasekoittimella.
Anna
taikinan turvota 20 minuuttia. Lisää hieman korppujauhoja ja jatka turvottamista,
jos taikina tuntuu löysältä. Pyörittele taikina palloiksi ja paista 200-asteisessa
uunissa noin 20 minuuttia. Halutessasi voit vielä paistaa kypsät pyörykät rapeapintaisiksi
voissa paistinpannulla.
Tarjoa
kermaviilikastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa
KERMAVIILIKASTIKE
- 2 dl kermaviiliä tai turkkilaista jukurttia
- 1 tl dijon-(jyvä)sinappia
- 1 kevätsipuli varsineen
- limetin mehua sekä kuorta raastettuna
- tuoretta tilliä
- ripaus suolaa
- ripaus sokeria
- muutama pyöräytys mustapippuria myllystä
Silppua sipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua hetki kylmässä.
Eilisten päivällislihapullien kohdalla esitettiin toiveekkaasti kysymys josko kuitenkin namipullia :D
VastaaPoistaAah namipullahan se olikin! Yllä resepti ja lahnat Hakiksen torilta 5e/kg. Luin jostain, että lahna on muutenkin hyvää lapsille, sillä sisältää paljon valkuaisaineita.
PoistaNaaaammm!
VastaaPoista:)
PoistaLapset ensin heikoille jäille ;-) Lasten suusta tulee rehellinen palaute, joten tuota suorempaa palautetta ei voi saada. Voitte siis paistatella´sen loisteessa lähipäivät
VastaaPoistaToisaalta tämä kyseinen napero on kaikkiruokaisin lapsi, jonka tiedän, mutta silti useampi päivä taisi tulla paistateltua :)
PoistaKuulostaa tosi hyvältä! Täytyy kokeilla näitä :)
VastaaPoistaNämä olivat kyllä tosi hyviä! Täytyy laittaa Apupoika tekemään näitä taas pian. :)
Poistano näihin saattais mullakin kärsivällisyys riittää - kiitos ideasta :-)
VastaaPoista