Vietin eilen hyvän tovin atk-tietokoneella istuen ja etsiskellen
tietoa puolalaisesta ja ukrainalaisesta ruokakulttuurista, kunnes yhtäkkiä nälkä vatsassa kurnien
tajusin, että lähestulkoon vieressämme on varmasti Helsingin paras
ukrainalainen ravintola. Hahaa! Ravintola Pelmenit tuli kovinkin tutuksi viime
kesänä, jolloin remontoimme uutta kotiamme. Ravintolasta saa konstailematonta
slaavilaista kotiruokaa, jonka avulla jaksoi vähän pidemmänkin päivän remppatyömaalla.
Lisäksi ravintolaan saattoi poiketa, vaikka kampauksen seasta pilkisti
sahanpurua ja farmareiden lahkeessa komeili maalinräiskeitä.
Siinä, missä ravintola oli ennen auki lähes joka päivä
iltamyöhään, ovat aukioloajat muuttuneet, ja ravintolan ovet sulkeutuvat
nykyään arkisin jo viideltä. Onneksi sentään perjantaista sunnuntaihin paikka
on auki iltakymmeneen. Työn ulkopuolinen elämä sallittaneen myös
ravintolayrittäjälle, mutta juurikin arki-illat olisivat otollisinta aikaa
poiketa kaalikääryleelle tai höyryävälle borsts-keitolle. Perjantai-iltaisin ja
viikonloppuisin on kiva kokkailla rauhassa kotona tai ulkoistaa syöminen
astetta fiinimpään raflaan.
Joku voisi kuvailla Pelmeneiden sisustusta kotoisaksi.
Minä olen onnellinen, ettei kodissani näytä alkuunkaan samalta.
Valkosipuliletit, värikkäät kankaat ja posliinilautaset seinillä sekä vuosia
vanhat joulukortit – hylkeennahkaa unohtamatta – tekevät paikan miljööstä
kuitenkin mukavan leppoisan, ja ympäristöä on hauska tutkailla ruokia
odotellessa. Yleensä ruoka-annoksia ei tosin tarvitse kauaa varttua. Ruokailu
on muutenkin Pelmeneissä mukavan joutuisaa: ruokalista on kirjattu tiskin
viereen liitutaululle, tilaus tehdään tiskillä ja lasku maksetaan ruokailun
jälkeen. Viiniä tahi vodkaa ei paikasta saa, mutta olutvalikoima on ihan
passeli.
Perjantai-iltana poiketessamme ravintolaan, oli paikka
mukavan täysi ja ravintolasalissa kävi monenkielinen puheensorina. Televisiosta raikaa yleensä venäjänkielinen draama, mutta eilen sieltä tuli avausottelun toinen puolisko, juuri kuten olimme suunnitelleetkin. Tilaan Pelmeneossä melkein järjestelmällisesti joko kalatäytteisiä ohukaisia
tai kaalikääryleitä. Tällä kertaa meinasin tehdä poikkeuksen ja ottaa saslikia,
mutta sen valmistaminen olisi kuulemma kestänyt reilut 20 minuuttia, joten
päädyin vakkariohukaisiin, jotka tarjoillaan mainion punaisen tahnan ja
smetanan kera. Apupojan suosikki on kasakan jauhelihapihvit. Ehkä ensi visiitillä
pitää uskaltautua kokeilemaan jotakin uutta, ettei nyt aivan tapoihimme kangistuta.
Ravintola Pelmenit
Kustaankatu 7, (Harju/ Helsinki)
Avoinna ma-to 11-17, pe-su 11-22
Oi, Pelmenit on tosiaan loisto paikka! Minulle se on lounasetäisyydellä, ainoa huono puoli on se, että vaatteet käryää vähän ruualle siellä vierailun jälkeen.
VastaaPoistaMä laskisin huonoksi puoleksi myös sen, että en varmasti pysyisi loppupäivää hereillä, jos Pelmeneissä lounastaisin, sen verran on tuhdit setit :) Mikä on suosikkiannoksesi?
PoistaKiitos vinkistä! täytyypä käydä bortschilla :)
VastaaPoistaSuosittelen käymään jos satut lähelle! :)
PoistaLuin aiemmin postauksesi, jossa hait vinkkejä ukrainalaisesta ruoasta (uuteen jalkapallo-teemaasi) ja mielessäni kävi Ravintola Pelmenit. Silloin jäi kommentoimatta, mutta kiva että paikka on sinulle tuttu ja tuli mieleesi - Mahtava mesta!
VastaaPoistaNiin, ja myös mainio tuo sinun teemasi jalkapallokauteen! Venäläinen keittiö on meidän taloudessa hyvinkin tuttu Farmorini kautta, mutta muu itä-eurooppalainen ruokakulttuuri onkin meillä sitten aina jäänyt vähän pimentoon. Odotan innolla puolalais-unkarilaisia postauksiasi :)
Mulla ei ole slaavilaisia juuria, mutta muuten tykkään kyllä venäläisistä ruoista. Täytyy vielä aika paljon tutkailla, että mitä siellä Puola-Ukraina -akselilla oikein syödäänkään...
PoistaKiva, kun muistutit. Tänne on pitänyt mennä jo pitkään.
VastaaPoistaOletko kokeillut paikan pelmenejä?
Muistaakseni ekalla kerralla kun oltiin tuolla syömässä, niin napsin pelmeneitä apupojan lautaselta, mutta tulin silloin siihen tulokseen, että omat lettuseni olivat parempia. Mutta ensi kerralla vois vaikka niitä ottaa. :)
Poistamä jotenkin yhtään tykkää tosta kaikkien kehumasta punaisesta tahnasta, musta se maistuu vaan rankasti aromivahventeelta ja teolliselta.
VastaaPoistalätyt on kyllä hyviä ja paikka vähän kummallinen(hyvällä tavalla) ja mahtava.
Mulla sen tahnan valkosipuli maistui suussa vielä kahden päivän päästä visiitistä. :)
PoistaI think that what you typed was actually very logical.
VastaaPoistaBut, what about this? suppose you added a little
information? I ain't suggesting your content is not solid., but what if you added a title that grabbed folk's
attention? I mean "Helsingin paras ukrainalainen" is kinda plain.
You ought to glance at Yahoo's front page and see how they create article titles to get people to click. You might add a video or a related picture or two to get people excited about everything've got
to say. Just my opinion, it might make your blog a little livelier.
Feel free to surf to my blog post: honda s2000 mugen hardtop for sale
Erittäin paska ukrainan pelmeenit
Poista