Sisällön tarjoaa Blogger.

Vuohenjuustotäytteiset punajuuriraviolit



Huijasin hieman. Oikeastihan nämä ovat nimeltään prinsessaravioleja. Näitä oli tarkoitus tehdä ystävänpäiväksi, mutta Apupoika harmillisesti sairastui, ja söimme ystävänpäivänä vähän simppelitöisempää sapuskaa. 


Tutkiskelin Tastespottingia hyvissä ajoin ennen ystävänpäivää. Hakusanaksi olin näpytellyt ystävänpäivän lontooksi ja sieltä sain inspiraation näihin pinkkeihin ravioleihin. En kuitenkaan löytänyt kyseistä reseptiä enää uudelleen, joten sovelsin sekä sävelsin ja nämä raviolit olivat  lopulta varsin  luovan työskentelyn tulos. Mutta täytyy sanoa, että ravioleista tuli taivaallisen hyviä. Näitä teen vielä monta kertaa uudelleenkin, tosin jatkossa ehkä vähän pienemmän satsin kerrallaan. 

Täyteaine riitti reiluun 70:ään ravioliin, pastataikinaa sain käytettyä hädintuskin kolmanneksen. Eli taikinasatsi kannattaa puolittaa tai jakaa kolmella. 

Pastataikina: (hillitön satsi)
  • 3 keskikokoista punajuurta (n. 500 g kuorineen punnittuna)
  • 3 keskikokoista kananmunaa
  • n. 600 g durum-vehnäjauhoja + 100-200 g taikinan työstämiseen
  • (n. 60 g vehnäjauhoja)
  • 3 tl oliiviöljyä
  • merisuolaa
Täyte:
  • 200 g pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa
  • loraus kermaa
  • 2 rkl tuoreita timjaminlehtiä
  • 1 limetin kuori raastettuna
  • suolaa
  • mustapippuria
Päälle:
  • auringonkukansiemeniä
  • oliiviöljyä
  • timjamia
Lisäksi keittiöstä on hyvä löytyä:
  • yleiskone
  • pastakone
  • raviolialusta, -muotti tai taikinapyörä
  • pursotinpussi

Kuori punajuuret ja keitä tai höyrytä ne kypsiksi. Jäähdytä ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. 

Pastataikina on helpoin tehdä yleiskoneessa. Sekoita munat ja punajuurisose. Lisää suolaa (sitä saa olla reilusti), öljy ja durum-vehnäjauhoja. (Epäilin, ettei taikinaan saa sopivaa sitkoa punajuurten takia pelkällä durumilla, joten lisäsin taikinaan myös vähän tavallisia vehnäjauhoja, mutta jälkikäteen luulisin taikinan onnistuvan pelkillä durumeillakin.) Vaivaa taikinaa yleiskoneella kymmenen minuuttia. (Vaivaa vähintään 20 minuuttia, jos hoidat homman pelkällä lihasvoimalla.)  

Seisota taikinaa puolisen tuntia. Taikinan tulisi olla kimmoisa ja hyvin työstettävä. Jos taikina kuitenkin on pehmeää ja tarttuu sormiin, lisää jauhoja ja anna taikinan kuivua hetken huoneenlämmössä. 

Notkista vuohenjuusto kermatilkalla ja sekoita kaikki täyteaineet sekaisin. Jätä täyte huoneenlämpöön, sillä pehmeää täytettä on paljon helpompi käsitellä. 


Ota pastataikinasta nyrkin  kokoinen pala (omat nyrkkini ovat varsin pienet) ja taputtele taikina litteäksi. Aja taikina pastakoneen rullien läpi aloittaen suurimmasta aukosta, joka ainakin Kitchen Aidin pastakoneessa on numero 1. Taita taikina kaksinkerroin ja aja uudelleen suurimman aukon läpi. Käytä apuna reilusti jauhoja. Pienennä aukkoa yksi kerrallaan ja aja taikina rullien läpi kunnes taikina on sopivan ohutta. Taikinan voi taittaa kahtia ja ajaa rullista läpi aina uudelleen, jos homma tuntuu menevän puihin. Sopiva ohuus ravioleihin Kitchen Aidillä tuntui tulevan aukolla numero neljä. Tämä riippuu kuitenkin pastakoneesta ja taikinasta. 

Ainakin omaa punajuuritaikinaani oli helpompi työstää taikinan hieman kuivahdettua, joten ajoin taikinan muutaman kerran pastakoneesta läpi suurella aukolla, minkä jälkeen annoin taikinan levätä pöydällä kymmenisen minuuttia. Tämä riippuu kuitenkin taikinan koostumuksesta, joten tomi sen mukaan. Älä kuitenkaan arastele käyttää jauhoja apuna. Hyvä taikina on helposti työstettävää, eikä näidenkään ravioleiden teon ole tarkoitus olla tuskaa, hikeä tahi kyyneleitä. 




Ravioli on täytetty pastatyyny ja niiden valmistamiseen on erilaisia apuvälineitä. Ravioli voi olla pyöreä, soikea, nelinurkkainen tai varmaan ihan minkä muotoinen tahansa. Kokkauskaupoissa myydään raviolialustoja, jollaisella saa varmaankin ihan näppärästi tehtyä useamman raviolin kerralla.  Minulla on käytössä raviolimuotti, mutta aivan yhtä hyvin voi käyttää apuna esimerkiksi juomalasia tai simppelein tapa on käyttää taikinapyörää. 

Pursota taikinalevylle nokare täyteainetta (pursottaminen on kaikista helpoin ja siistein tapa) ja nosta päälle toinen taikinalevy. Paina taikinat kiinni toisiinsa täytteen ympäriltä ja leikkaa taikinasta haluamasi mallinen pastatyyny. Valmiit raviolit voi nostaa vaikka keittiöpyyhkeen päälle odottelemaan kavereitaan. 

Kiehauta ravioleiden keittämistä varten reilu kattilallinen vettä. Pastan keitinvedessä täytyy olla reilusti suolaa, itse laitan kymmenisen grammaa, eli vajaan ruokalusikallisen karkeaa merisuolaa vesilitraa kohden. Maista vettä! Mikäli vesi maistuu merivedeltä, on suolan määrä hyvä. 

Keitä ravioleita kiehuvassa vedessä kolme minuuttia. Paahda samalla auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla (yhtä hyvin voit käyttää pinjansiemeniä tai rouhittuja manteleita). Nämä raviolit eivät tarvitse sen kummempaa kastiketta, riittää kun päälle lorauttaa hyvää oliiviöljyä ja lisää paahdetut siemenet ja muutaman timjaminoksan lautaselle. 





Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

15 kommenttia

  1. Ihanan näköisiä, värisiä ja takuulla makuisia!

    VastaaPoista
  2. Ennennäkemättömän suloisia! Sanoit, etteivät nämä kastiketta kaipaa - toden totta, eivät varmaan makunsa mutta eivät myöskään näkönsä puolesta. Kastike tai liiat lisukkeet peittäisivät näiden upeuden alleen.

    VastaaPoista
  3. Raviolit ovat helposti mielestäni vähän mauttomia, tai ainakaan sisälle ei voi laittaa ihan mitä tahansa, mutta nämä onnistuivat tosi hyvin! Olin ihan onnessani eilen näitä syödessä! :)

    VastaaPoista
  4. Hienot kuvat ja tosi villin värisiä! Varmasti olivat yhtä hyviä kuin miltä näyttävätkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jotenkin kuitenkin punainen tuntuu värinä olevan lautasella helposti lähestyttävä. En tiedä miten olisi sinisen laita...

      Poista
  5. Kauniita! Minullakin on noita leikkureita pari ostettuna viime syksyn reissulta, mutten ole vielä kokeillut. Näyttäisi olevan pätevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihan näppärä, mutta ehkä leikkuupinta saisi olla aavistuksen terävämpi, noita sai kyllä ihan tosissaan painella. Täytyy harkita hommaisko sellaisen levyn, jolla saisi kymmenen tai tusinan tehtyä kerralla. Kitchen Aidiin on olemassa myös oma raviolikone, mutta en oikein usko sen olevan kovin näppärä, mun pastalevyt kun ei ainakaan ole kovinkaan säännöllisen mallisia...

      Poista
    2. Minulla on semmoinen muotti, jonka päältä sitten kaulitaan, tosi pienillä kolosilla, joten täytettä tuli ihan pieni nökäre. Mutta kunhan oppisin tekemään paremmin taikinan ja kaulimaan sen, onnistuisi varmaan hyvin. Tein lokakuulla kokeilun ja siitä postauksen:)

      Poista
    3. Aah juu, kävin lukemassa postauksesi. Vaikuttiko se levy muuten näppärältä? Katselin niitä jossakin kokkailukaupassa, ja siellä ainakin niitä oli eri kokosina, ehkä joku vähän suurempi olisi sitten kätevämpi. Täytyy laittaa harkintaan, vaikka toisaalta tolla mun välineellä toimi ihan hyvin ja keittiössäkin on ihan tarpeeksi jo erilaisia härpäkkeitä...

      Poista
    4. Kyllä se muuten oli ihan hyvä, mutta tosiaan vähän isommat koloset ja taitavampi taikinakokki, niin avot:) Niitä muuotteja oli ihan tolkuttomat valikoimat, me ostettiin omamme jostain paikallisesta halpahallista, meinasi hermo mennä, kun ei osannut valita:) Ai niin, tosiaan piti vielä taikinapyörällä päästellä palat irti, en vissiin käyttänyt riittävästi raakaa keittiövoimaa kaulitettani muotin päältä. Se mukana tullut minikaulin oli lähinnä suloinen, käytin tavallista ranskalaista suoraa kaulinta.

      Poista
  6. Oi että, onpa kaunista! Ei melkein uskoisi suolaiseksi ruoaksi, menisivät helposti marsipaanimakeisista. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoisia söpöläisiä olivatkin! En tiedä maltanko tehdä enää ravioleita tavallisesta pastataikinasta, kun noihin verrattuna näyttäisivät niin kalpeilta ja ankeilta. :)

      Poista
  7. Ensi kerralla taidankin kokeilla tätä ohjetta.Ja hyvä vinkki tuo taikinan seisottaminen,minun oli pitkään sellaista oikein tarttuvaa,joten se seisottaminen olisi varmaan auttanut.

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. hei! missä ostasit raviolimuotti? kiitos
    anelina33@gmail.com

    VastaaPoista