Sipulit ovat lempiraaka-aineitani. Niitä meillä kuluu paljon. Luin jostakin, että sipulinsyöminen auttaisi ärtyvyyteen. Lieneekö sitten sama julkaisu, jossa salvian todettiin auttavan heikkojen hermojen hallintaan.
Vaali-iltana ei kuitenkaan ollut suurempaa ärtyvyyttä ilmassa. Tiedä sitten oliko syynä sipulipiiras vai ennalta arvattava vaalitulos.
Tämän sipulipiirakan salaisuus on pitkään haudutetut sipulit, jotka saavat makeutta hunajasta ja happoa punaviinietikasta. Pekoni tukevoittaa ja antaa kivan vastapainon makeille sipuleille. Parasta piiras on tietysti seuraavana päivänä. Salaatin kanssa. Kylmänä tai lämmitettynä. Ja ainakin meillä tehdään tätä seuraavan kerran jo ennen syksyn kunnallisvaaleja.
Näitä tarvitset: (Vuon halkaisija n. 27 cm)
Pohja:
- 150 g margariinia
- 1 dl ruisleseitä
- n. 3 dl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 2 rkl kylmää vettä
Täyte:
- n. 600 g sipuleita (esim. 3 keltasipulia ja 3 punasipulia)
- 3 valkosipulinkynttä
- (rypsi)öljyä
- ½ dl punaviinietikkaa
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
- tuoretta timjamia
- 150 g savupekonia
- 120 g smetanaa
- 100 g kermaviiliä
- 2 pientä munaa
- 100 g juustoraastetta (esim. emmentalia)
- 1 tl dijon-sinappia
- mustapippuria
- suolaa
Halkaise kuoritut sipulit kahtia ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Silppua valkosipulinkynnet ja nypi timjamista lehdet. Lorauta (valurauta)pannulle hieman öljyä ja lisää sipulit ja timjamit. Lisää sekaan hunaja ja osa etikasta. Pyörittele sipuleita miedolla lämmöllä. Lisää etikkaa nesteen haihduttua pannulta. Hauduta sipuleita matalalla lämmöllä vähintään puoli tuntia kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita. (Jos sipuleista ei tunnu irtoavan yhtään nestettä ja pannu on rutikuiva, niin lisää muutama ruokalusikallinen vettä.)
Sekoita jäähtyneet sipulit ja pekoni muiden täyteainesten kanssa ja kumoa täyte vuokaan taikinan päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.
Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!
Tuliko tuolla ohjeella kuinka monta pikkupiirakkaa? Kuvasta katselin, että et tainut käyttää sellaista 27 senttistä vuokaa. Tuollaiset pikkupiirakat on kyllä kivat. Ja upeat kuvat jälleen!
VastaaPoistaJoo, ei nuo taida ihan 27-senttisiltä piirakoilta näyttää. Tai sitten haarukka on talikko-kokoa. Noh mä tein sen 27-senttisen piirakan ja lisäksi 4 pientä. Taikinaan margariinia 200 g ja sopivasti kaikkia aineita hiukkasen enemmän, mutta yritin pienentää tohon määrät vastaamaan vain semmoista yhtä isoa piirakkaa. Noi mun pikkuvuoat on aika pieniä, halkaisija aikalailla 10 senttiä, että semmoisia noilla määrillä tulis varmaan ainakin 6, ehkä kahdeksankin.
PoistaHassua! Mekin tehtiin Sipulipiirakka vaali-iltana:)
VastaaPoistaHyvä valinta! :)
PoistaMinulla ei ole ollut hirveän hyviä kokemuksia sipulipiiraasta, ehkä en ole saanut kunnollista. Tässä on ainakin ainekset kohdallaan.
VastaaPoistaSuloisia nuo pikkuiset piiraat.
Mä kyllä fanitan sipulipiiraita, mutta sipuleiden pitää ehdottomasti olla samettisen pehmeitä. Rouskuvat sipulit sipulipiirakassa ovat ihan nou nou.
Poista