Sisällön tarjoaa Blogger.

PAKKASPÄIVÄN BORSSIKEITTO








Apupoikani ei ole kovin kranttu ruoan suhteen, mutta muutama inhokkimaku häneltäkin löytyy. Keitetyistä kasviksista eivät hänelle oikein uppoa kaali, porkkana ja punajuuri. Joten mitä muutakaan voisin huomioonottavana tyttöystävänä keittiössä tehdä, kuin pitkään haudutettua borssikeittoa?

Kuitenkin todettaneen, että apupoika kehui keittoa erinomaiseksi. Ja hyvä niin, sillä tätä meillä syödään ainakin seuraavat neljä päivää – hyvästä ruokahalusta huolimatta. Olen tehnyt borssikeittoa aiemminkin ja yleensä etsinyt internetistä hyvältä vaikuttavan reseptin. Nyt tein sopan kirjastosta lainaamani Lehmusoksien Venäläinen keittiö -opuksen borssiohjetta mukaillen. Jonkin verran sovelsin, jätin muun muassa perunat keitosta pois (en muista semmoisia aiemminkaan laittaneeni), mutta ensi kertaa lisäsin borssiin tomaattisosetta. Tiedä sitten, oliko keiton salaisuus juuri siinä, mutta en muista kuuna päivänä syöneeni yhtä hyvää borssia.


BORSSIKEITTO (kolmisen litraa valmista keittoa)
  • 4 isohkoa punajuurta (juureshyllystä, ei purkista tai tölkistä!)
  • 1 prk (370 g) paseerattua tomaattia (+ loraus vettä)
  • 1 rkl voita 
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 porkkanaa
  • pala (n. 400 g) valkokaalia
  • 2 sipulia (esim. keltasipuli ja punasipuli)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • öljyä
  • 1 tl hunajaa
  • 1/2  litraa lihalientä
  • 300 g savukylkeä
  • 1 laakerinlehti
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • mustapippureita
  • suolaa
  • smetanaa
  • lehtipersiljaa
Kuori, siivuta ja suikaloi punajuuret. Sulata voi reilunkokoisessa kattilassa, lisää punajuuret, punaviinietikka, sokeri, tomaattisose ja suolaa. Huuhtaise tomaattipurkki vedellä ja lisää neste kattilaan. Kypsennä kannen alla välillä sekoitellen vähintään puolesta tunnista kolmeen varttiin. (Ohjeen mukaan kypsennysaika on 1-2 tuntia, mutta minulla ei riittänyt siihen kärsivällisyys). 

Kuori ja suikaloi sipulit sekä silppua valkosipulinkynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Suikaloi myös kaali ja savukylki. Odotellessani punajuurten kypsymistä, haudutin sipulit pehmeiksi pannulla. Taisin lisätä sipuleiden sekaan  hunajaa ja lorauksen punaviinietikkaa. 

Lisää sipulit punajuurten sekaan ja kuullota loput kasvikset kevyesti pannulla. Lisää nekin kattilaan. Kuumenna lihaliemi pannulla ja lisää kattilaan. (Itse käytin lihaliemenä taannoisten peltopyiden valmistaessa  syntynyttä riistalientä.) Lisää mausteet keiton sekaan ja tarvittaessa vettä. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Lisää loppuvaiheessa savukylki sekä tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan ja silputun lehtipersiljan kanssa. 

Nyt pitäisi vain keksiä,  miten  jäljelle jääneet 1,9 kiloa kaalia saisi käytettyä. 







Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

9 kommenttia

  1. Borssia tulee mahtava satsi. Meilläkin lähinnä minä pidän siitä, joten välillä tuntuu, että menee urakoinnin puolelle.

    Pitääkin kokeilla tuota tomaattisosetta. Perunoita en itsekaan miellä borssiin kuuluvaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta oli tosi jännä, että ohjeen mukaan ne punajuuret kypsennettiin ekana siinä tomaattipyreessä. Mutta jos se oli onnistumisen salaisuus, niin tästä edes meillä tehdään borssi niin.

      Poista
    2. Jostain olen kuullut, että puolalaisen borssin erottaisi venäläisestä nimenomaan se, että puolalaisessa käytetään tomaattia.

      Itseäni borssissa miellyttää eniten sen kaunis väri. Mitä punaisempaa, sen kauniimpaa.

      Poista
  2. Voih nyt iski annoskateus! Mittari näyttää -25'C, aivan ihanteellinen borssi-ilma! Itse olen päätynyt juurikin tuohon, että se tomaattipyre tekee taikoja- vielä kun sen freesaa sipuleiden ja punajuurien kanssa öljyssä, lopputulos on herkkua. Tai sitten koko homma on vaan tuuripeliä, niin kuin keittiöhommissa yleensäkin:)
    (PS. Lopusta kaalista syntyy tietty kaalipihvejä!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu jotenkin borssi sopii oivallisesti näihin paukkupakkasiin. Täytyykin laittaa harkintaan nuo kaalipiffit, kiitos linkistä! :)

      Poista
  3. Nam :) Pitääkin kokeilla. Toimisikohan borssi pakastuksen jälkeen. Yleensähän keitoissa peruna on se, joka ottaa itseensä, mutta miten mahtaa punajuuri käyttäytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin toimii pakastettunakin, joskus olen osan sinne talteen lykännyt, eikä mennyt moksiskaan.

      Mua kiinnostaisi nähdä teidän koti puolitoistavuotiaan borssilounaan jäljiltä :)

      Poista
  4. Teilläkin!!! Siis inhokkina...ei kun vähemmän suosikkina...punajuuri ja kaali! Minäkin syyspuolella tein jättiläissatsin borssikeittoa - itselleni. Armastus söi sitä kyllä, nälkä kun vaivasi, mutta eipä ole pyydellyt sitä sen koommin :) Minä tykkään kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti useammassakin perheessä tämä on vähän sellaista naisväen ruokaa. :) Oikeasti apupoika kyllä tykkäsi tuosta borssista tosi paljon ja söi sitä useamman lautasellisen. Mutta normaalisti ei tykkää kypsennetystä kaalista eikä punajuuresta. :)

      Poista