Sisällön tarjoaa Blogger.

Aamiaissyrnikit ja karamellisoidut omenat



En erityisemmin pidä makean syömisestä heti herättyäni, sen sijaan makea maistuu aikalailla kaikkina muina vuorokaudenaikoina. Lauantainen aamiainen nautittiin kuitenkin jo lähempänä lounasaikaa ja syrnikit, eli venäläistyyliset rahkaletut, aamiaisen jälkkäriksi. Miksi aina ei voisi olla lauantaiaamu?

Syrnikkien kaveriksi karamellisoin omenalohkoja. Yhtä hyvin lettujen kanssa olisi sopinut hillo, loraus hunajaa, kermavaahtonokare, tuoreet tai pakastetut marjat ja mitä niitä lettupäällisiä nyt onkaan.

Syrnikit tein netistä löytyneen Alkon sivujen ohjeen mukaan. Vastedes jätän kyllä sokerin pois tai  korvaan sen korkeintaan ruokalusikallisella sokeria. 


SYRNIKIT (neljälle)

  • 2 dl maitorahkaa 
  • 4 munaa
  • 6 rkl (n. 1 ½ dl) vehnäjauhoja 
  • 1 dl sokeria (vähennä määrää jos nautit letut esim. makean hillon kanssa) 
  • ripaus suolaa 
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • voita paistamiseen


Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi. Sulata pannulla voita ja kaada taikinaa sopiva määrä pannulle. Taikina on aika paksua, ja useamman pienen letun samanaikainen paistaminen tavallisella valurautaisella ohukaispannulla onnistui hyvin. (Et siis tarvitse erillistä pienten lettujen ohukaispannua näiden paistamiseen.)

Paista letut miedolla lämpötilalla ja käännä letut kun taikina on hyytynyt päältä. Puinen voiveitsi oli oiva kääntämisapu. Itse laitoin valmiin taikinan teräksiseen maidonvaahdotuskannuun, josta oli kätevä kaataa sopiva määrä taikinaa pannulle.

KARAMELLISOIDUT OMENALOHKOT

  • 1-2 (hapanta) omenaa 
  • ruokalusikallinen voita 
  • ruokalusikallinen tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria) 
  • loraus Galliano-vaniljalikööriä (tai esim. omenamehua)
  • (koristeeksi raastettua appelssiininkuorta)

Pilko tai lohko omenat. Sulata kattilassa voi ja sokeri. Lisää omenat ja pyörittele niitä hetki pannulla. Lorauta kattilaan pieni määrä Galliano-likööriä tai muuta sopivaa nestettä. Anna omenien kypsyä hetki, mutta älä kypsennä niitä liikaa, jotteivät mene mössöksi. Jäähdytä ennen tarjoamista.   




Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

13 kommenttia

  1. Ihan uusi sana tuo syrnikki. Aina oppii jotain..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa suussa syrnikki kuulostaa ihan arsenikilta. Tappavan hyvää.

      Poista
  2. Minustakin syrnikki kuulostaa joltain kauhean vaaralliselta :) Siitä huolimatta olen itsekin niitä rohkaistunut tekemään ja vakuutuin niiden ihanuudesta. Laitoin appelsiinia aromiksi ja sissus miten tuli hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tarpeeksi noita syö ja joka päivä, niin ehkä ne koituvatkin kohtaloksi. :) Raastoitko kuorta sekaan, puristitko mehua vai sekä että? Ei kuulosta ollenkaan huonolta! Musta tuntuu että kaardemumma taikinassa + vadelmahilloa päälle toimisi myös aika hyvin... Saako näitä tehdä joka viikonloppu?

      Poista
    2. Kotiharmin syrnikkejä ihailinkin jo aikaisemmin ja nyt myös näitä kilinkolin-syrnikkejä. Heti kun muistan ostaa sitä rahkaa, niin kokeilen kyllä. Ja minun suosikkini lettujen kaveriksi on se hunaja.

      Poista
    3. Mä tykkään hunajasta myös lettujen kanssa, mutta näiden kaveriksi ei oikein ois voinu laittaa, kun olivat niin makeita muutenkin. Nyt sit vaan syrnkikkitehdas pystyyn!

      Poista
  3. Ihanan näköiset syrnikit. Kieltämättä aikamoisen massiivinen annos sokeria ohjeessa. Sitä on onneksi helppo säädellä. Minun on tehnyt noin kuukauden ajan mieli lettuja, mutta en vain saa paistettua. Laiskuuden huipentuma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jotenkin vielä aamupöhinässä laitoin kiltisti koko ohjeen määrän, mutta seuraavalla kerralla kyllä vähennän rajusti. Mun mielestä kuitenkin letuissa se makeus saa tulla täytteistä. Mutta hei, nää oli jotenkin tosi helppo ja nopea paistaa, wink wink!

      Poista
  4. Raastoin yhden appelsiinin kuoren taikinaan ja siitä tuli sopivasti makua. Minun ohjeessani oli sokeria puoli desiä ja se tuntui ihan sopivalta. Meillä oli mustikkahilloa appelsiinisyrnikkien seurana, ja yhdistelmä oli loistava.

    Kardemummakin kuulostaa hyvältä, joutuu ehkä joskus kokeileen sitäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih kun kuulostaa hyvältä! Täytynee kyllä kokeilla!

      Poista
  5. JOs letunpaistosta ei tulisi niin hillitön kärtsä, niin paistaisin niitä varmaankin ihan liian usein. Meillä on kyllä uusi liesituuletin ostoslistalla, että syrnikit saattavat koitua kohtalokseni.

    Ja kardemummaahan voi laittaa ihan joka ruokaan. Mun tän hetkinen suursuosikki! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta melkein jopa tuntuu, että nämä eivät kärtsänneet ihan niin paljon kuin normaalit letut (tai ehkä se johtu siitä, että taikina oli paksua, eikä sitä ollut ihan älytöntä satsia, joten paistaminen ei kestänyt tuhottoman kauan). Jotenkin noi syrnikit oli tosi helppopaistoisia ja pienten lettujen paistaminen tosiaan onnistui vaikkei meillä ole sellaista pikkulettupannua.

      Nyt tuli valinnanvaikeus: tehdäkö seuraavat syrnikit kaardemummalla ja vadelmahillolla vai aplarilla ja mustikkahillolla?!? :)

      Poista
  6. Syrnikkkilettusia syödään Venäjällä ,smetanan ja marjojen(vatut) kanssa .on tosi hyviä.söis vaik kuin paljo.

    VastaaPoista