Sisällön tarjoaa Blogger.

Meksikolainen salsa rojaRaahasimme pari vuotta sitten Meksikon-reissultamme jättikokoisen kivimorttelin kotiin, ja se on käyttämättömänä lojunut kaapissamme koko tämän ajan. Olen saanut jonkin verran siipaltani palautetta tuosta heräteostoksesta, jota en jaksanut itse edes kantaa. Todentotta se oli heräteostos, sillä olimme lounastamassa tacoja kun vanha kyyryselkäinen nainen tuli myymään morttelia ravintoloitsijalle. Ravintolanpitäjä yritti karkottaa naisen tiehensä, mutta minä riensin väliin ja ostin morttelin. En edelleenkään ymmärrä, miten se nainen jaksoi morttelia kantaa.

Oikeasti syy morttelin käyttämättömyyteen johtuu siitä, että siitä irtoaa hienoa hiekkaa jauhaessa. Päätimme nyt kuitenkin kaivaa morttelin kaapista ja testata sitä. Kenties hiekkaa ei irtoa kun välissä on jotain pehmikettä, eikä pelkkä kivi hierrä kiveä vasten (näin ainakin haluan uskoa, eikä lopputuloksessa kylläkään narskunut hiekka hampaissa).

Tämä on aika perussalsa punaisista tomaateista. Salsan voi tehdä myös tehosekoittimessa tai silppuamalla ainesosat pieniksi.

Näitä tarvitset:
 • 4 kypsää tomaattia 
 • sipuli 
 • valkosipulinkynsi
 • 1-2 tuoretta chilipalkoa
 • lime
 • reilusti tuoretta korianteria 
 • ripaus suolaa


Jos teet salsan morttelissa, niin kalttaa tomaatit tekemällä ristiviillot ja upottamalla tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen, minkä jälkeen kuoret irtoavat nätisti. Omasta mielestäni kalttaaminen on varsin turhaa mikäli tomaatit pilkkoo pieniksi paloiksi. Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi sekä chili ja mortteloi niitä hetkisen. Lisää tomaatit, limemehua ja reippaasti tuoretta korianteria. Jauha hetki morttelissa, mausta suolalla ja tarjoa vaikkapa tortillachipsien (meksikolaisittain totopos), quesadillojen tai vaikkapa paistetun kanan tai kalan kanssa. Oikeastaan salsa sopii melkein minkä tahansa kaveriksi, joten salsaa voi tehdä suuremman satsin kerralla jääkaappiin. 

4 kommenttia

 1. Mulla on kans ruollainen suuri kivimortteli, se on kyllä hyvä ja itse käytän sitä myös usein tarjoiluastiana. Kuvia löytyy blogistani meksikolaisten ruokieni alta. Itse asiassa omani on ostettu suomesta ja nimenomaan thaimaalaisten ruokien innoittamana, siellä kun tämä on tahnan teossa ehdoton. Omani ei näytä ihan yhtä huokoiselta kun sun, eikä siitä ehkä siksi lähde hiekkaa tai kiviä?

  VastaaPoista
 2. Kuules Nanna, hurahdin täysin sun mehiko-resepteihin! Morttelissa saisi tehtyä monet marinadit ja muutkin kastikkeet kaikista parhaiten, mutta kun tuo kivimötiskä painaa suunnilleen sen kahdeksan kiloa, ei se oikeasti ole ehkä superkätevä...

  VastaaPoista
 3. Oi miksei mullakin ole tuollaista el mehikolaista megamorttelia! Tai morttelia ylipäänsä. Ja käytiin viime vuonna Meksikossakin! Miten ihmeessä te saitte sen tuotua kotiin? :D

  VastaaPoista
 4. Noh olimme reissussa vielä vanhaan hyvään aikaan, jolloin mannertenvälisillä lennoilla sai olla vähän enemmän lastia. Tosin reppureissaajat joutuivat kyllä ostamaan ylimääräisen matkalaukun morttelin takia. :)

  VastaaPoista