Sisällön tarjoaa Blogger.

Greipillä ja limellä maustettu vappusima


Kerrankin olen ajoissa! Vappuun on vielä reilu viikko aikaa ja sima on pulloissa. Myönnettäköön, että tein esimmäistä kertaa simaa. Emme ole mitenkään intohimoisia simanjuojia, mutta halusin kokeilla hieman erilaista variaatiota perinteisen fariinisokeripussin kyljen ohjeen sijaan. Törmäsin jossakin myös inkivääri- ja minttusiman ohjeisiin, mutta eiköhän tämä versio riittäne täksi vapuksi. Sitä paitsi vappupäivän piknikillä ajattelin keskittyä pääsääntöisesti samppanjanjuomiseen. Keittelemäni simasatsi on varsin pieni, määrä kannattaa tuplata jos haluaa enemmän vappujuomaa.
Näitä tarvitset:
 • 2,5 litraa vettä
 • 200 g fariinisokeria
 • 100 g taloussokeria
 • 1 greippi (mehua noin ½ dl)
 • 4 (luomu)limeä (mehua noin ½ dl)
 • vajaan herneen kokoinen nokare hiivaa
Pullotukseen:
 • rusinoita
 • sokeria

Pese greippi ja limet hyvin. Raasta greipin keltainen ja kahden limen vihreä kuoriosa. Yritä välttää kitkerän valkoisen kerroksen raastamista. Viipaloi kaksi limeä siivuiksi ja purista lopuista hedelmistä mehut. Laita kuoret, viipaleet ja sokeri kattilaan ja kiehauta litra vettä ja kaada vesi kuorien ja sokereiden päälle. Sekoita ja lisää loppu vesi. Liuota hiiva simatilkkaan ja sekoita se nesteeseen sen ollessa kädenlämpöistä, eli aikalailla veden lisäämisen jälkeen. Lisää sitrusmehu. Peitä kattila tai astia tiiviillä kannella ja anna käydä huoneenlämmössä vuorokausi ennen pullotusta.
Pese simapullot hyvin. (Ei liene haitaksi desinfioida pullot sata-asteisessa uunissa, anna kuitenkin pullojen jäähtyä ennen pullotusta.) Pane jokaisen pullon pohjalle muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Siivilöi sima pulloihin. Räjähdystapaturmien välttämiseksi pulloja ei kannata sulkea liian tiiviiksi. Pidä pulloja vielä päivä huoneenlämmössä ja siirrä sitten kylmään, jolloin sima on valmista muutamassa päivässä tai jos olet yhtä ajoissa kuin minä, niin siirrä pullot heti viileään, jolloin vappujuoma on valmista viikon kuluttua. 

3 kommenttia

 1. Hassusti tänä vuonna vappu on heti pääsiäisviikonlopun jälkeen. Pitää tosiaan muistaa laittaa sima tulolle. Greippi antaa varmaan kivan säväyksen simalle ;)

  Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. Heii, täältähän löytyi uusia kiva blogi seurattavaksi! Tätähän täytyy seurata jatkossakin. (:
  Ihanan kuuloinen sima! Greippi ja lime on varmaan mainio yhdistelmä tässä. Harmi, kun olen itse tänä vuonna reissussa vapun alla ja sen aikaan, niin taitaa jäädä simat tekemättä. :/

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa seurailemaan, kiva tietää että on lukijoita. :) Tänään yritin jo vähän maistella simapullosta, mutta eipä ollut vielä valmista. Sitrukset kyllä maistuivat, ehkä vähän liiankin vahvasti.

  VastaaPoista