Sisällön tarjoaa Blogger.

Fenkolikeitto ja ruislusikoita

Olen aikamoinen keittosieppo ja pidän hirmuisesti varsinkin erilaisista soseutetuista kasviskeitoista. Kasvispitoinen soppa vaikkapa alkuruokana arkenakin on helppo tapa lisätä kasvisten ja vihannesten syöntiä. Tämän keiton kaveriksi tein lusikanmallisia ruiskeksejä.

Pääruoaksi kahdelle, alkuruoaksi neljälle
  • sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • öljyä kuullottamiseen
  • 3 isohkoa jauhoista perunaa
  • keskikokoinen fenkoli
  • 5 dl kasvislientä
  • 100 g tuorejuustoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • tuoretta timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa

  • 2-4 siivua ilmakuivattua kinkkua

Silppua sipulit ja kuullota niitä kattilassa öljytilkassa. Lisää timjamia. Kuori perunat ja pilko ne sekä fenkoli pieniksi. Kuullota hetki myös perunoita ja fenkolia ja lisää kuuma kasvisliemi. Keitä vartin verran kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta seos sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää tuorejuusto, pippuria ja tarvittaessa suolaa. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää juuri ennen tarjoilua varovasti sekoittaen keiton joukkoon.

Laita kinkkusiivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa rapeiksi (n. 5-8 minuuttia). Nosta rapsakat siivut hetkeksi talouspaperin päälle kuivumaan ja murenna keittoannoksen päälle.

Ruislusikat (8 lusikkaa)
  • 70 g margariinia
  • ½ dl ruisleseitä
  • ½ dl ruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl rosmariinia
  • 1 rkl kylmää vettä 
  • parmesanjuustoa
  • sormisuolaa

Nypi rasva, leseet ja jauhot sekaisin. Lisää rosmariinia ja vesitilkka. Sekoita nopeasti ja muotoile jauhoa apuna käyttäen taikinasta lusikanmallisia keksejä. Ripottele päälle raastettua parmesanjuustoa ja sormisuolakiteitä. Paista 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.



4 kommenttia