torstai 20. kesäkuuta 2013

HAUKIMUREKEPIHVIT


Suomen Gallup Elintarviketieto julkaisee vuosittain listan suomalaisten suosituimmista ruokalajeista. Ykkössijalla komeilee jauhelihakastike, mutta suomalaiset innostuvat myös kalasta.

Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n kyselyn mukaan jauhelihakastike on suomalaisten suosituin ruokalaji. Jauhelihaa löytyy parista muustakin kärkikymmenikön  ruokalajista. Paistettu kala jäi suosituimpien ruokalajien listalla täpärästi kakkossijalle.  Joidenkin arvioiden mukaan kolme neljästä Suomessa syödystä kalakilosta on kuitenkin tuontikalaa, pääasiassa norjalaista lohta. Suomalaiset kalalajit ovat jääneet kalatiskeillä paitsioon, vaikka monesti, maun lisäksi myös hinnan puolesta, ne päihittävät kaukomaiden sukulaisensa. Esimerkiksi haukifileen hinta ei päätä huimaa, ja hauki taipuu moneksi – jopa kanteleeksi.

Hauki sopii loistavasti murekkeisiin ja kalapulliin, jolloin kalan pirulliset y-ruodot voi huoletta jauhaa lihan sekaan. Vähärasvaisesta kalasta valmistetut murekepihvit kannattaa paistaa kullankeltaiseksi runsaassa voissa ja viimeistellä kypsiksi uunissa.



HAUKIMUREKEPIHVIT (neljälle/ kuusi isohkoa pihviä)
  • 300 g haukifileetä 
  • 2 limettiä (yhdestä kuori, kahdesta mehut) 
  • 2 munaa 
  • 1 dl korppujauhoja + korppujauhoja kuorruttamiseen 
  • 3 kevätsipulia varsineen 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 1 rkl omenaviinietikkaa 
  • 1 rkl tuoretta tilliä silputtuna
  • suolaa
  • mustapippuria 
  • voita paistamiseen

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Raasta toisesta limetistä kuori ja purista molemmista mehut. Mittaa kaikki ainekset, haukifilee pariin osaan leikattuna, monitoimikoneen tai sauvasekoittimen kulhoon. Aja seos tasaiseksi massaksi.

Anna mureketaikinan turvota noin 20 minuuttia. Lisää hieman korppujauhoja ja jatka turvottamista, jos taikina tuntuu löysältä.

Käytä pihvien muotoilemiseen pyöreää rengasmuottia. Kaada lautaselle reilusti korppujauhoja ja aseta rengasmuotti korppujauhojen päälle. Lusikoi muottiin taikinaa ja painele pihveiksi korppujauhojen avulla. Pyöräytä pihvit lopuksi kauttaaltaan korppujauhossa.

Paista murekepihveihin voissa kaunis pinta ja nosta pihvit uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Halutessasi voit paistaa pihvit myös pelkästään miedolla lämmöllä pannulla.

Tarjoa pihvit perunoiden, raikkaan salaatin ja kermaviilikastikkeen (ohje alla) kanssa.


KERMAVIILIKASTIKE
  • 1 prk (200 g) kermaviiliä 
  • 1 rkl dijon-sinappia 
  • 1 rkl limettimehua 
  • 1 kevätsipulin varsi 
  • tuoretta tilliä
  • ripaus suolaa 
  • ripaus sokeria

Silppua kevätsipulin varsi sekä tilli kermaviilikastiketta varten. Sekoita kastikeainekset sekaisin ja anna kastikkeen maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.



Avainsanat: haukiresepti, paistettu kala resepti, hauki resepti, mitä hauesta, ei kaipaa kalaa kun on lohta

6 kommenttia:

  1. Voi nam. Katiska järveen nyt! Miten kauniin kuvan kalapihvistä voikaan saada!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain hyvää julkisivurempasta - asumme jättiläissoftboxissa! Hyvää ja makoisaa juhannusta!

      Poista
  2. Resepti kuulostaa ihanalta! Tuo rengasmuotin käyttö tekee pihveistä hienoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opin tuon rengasmuottiniksin eräässä Tammisen kokkailuillassa. Sillä saa tosi kätsästi nättejä piffejä! :)

      Poista
  3. Teen usein niin, että kun graavaan kirjolohta, leikkaan vatsasta rasvaisimman osan ja pakastan. Kun teen haukipihvejä heitän tämän osan lihamyllyyn mukaan, ja saan mukaan vähän rasvaa. Ei enää tietysti puhtaasti haukimurekepihvejä, mutta antaa mukavasti meheyttä.
    Kuva on huippu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihan loistoidealta – kiitos, otan ehdottomasti käyttöön! Graavilohessahan ne rasvat eivät tosiaan ole kovin miellyttäviä. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...