Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUKKU 2: KUORRUTETTU TAATELIKAKKU


Perinteinen taatelikakku sai kostukkeeksi tujauksen viskiä ja ylleen kerroksen tuorejuustokuorrutetta.


Vaikka joulun klassikot ovat monille pyhiä, otin vapauden hieman hullutella taatelikakun kanssa. Tornikakkuvuoan sijaan paistoin kakun perinteisessä kakkuvuoassa, kostutin tilkalla viskiä ja kuorrutin kakun tuorejuustosta ja turkkilaisesta jogurtista pyöräytetyllä kuorrutteella. Päälleen taatelikakku sai vielä sulatetussa sokerissa pyöriteltyjä pähkinöitä. 

Vaatimattoman näköinen taatelikakku jää joulupöydässä ainakin omalla kohdallani usein paitsioon, vaikka maku onkin mitä parhain. Täydellinen taatelikakku on mielestäni tumma ja sopivan tahmainen – ei suinkaan mikään kuivakakku. Tämä tuorejuustolla ja pähkinöillä kuorrutettu versio ei sen sijaan jää katseilta syrjään. Taatelikakun voi huoletta leipoa hyvissä ajoin ennen pyhiä, sillä se vain paranee maustuessaan. Kuorrutus kannattaa kuitenkin valmistaa vasta juuri ennen tarjoilua. Ja jos rakkaiden leipomusten tuunaaminen on mielestäsi humpuukia, voit leipoa kakun huoletta perinteiseen muotoon ja unohtaa kuorrutukset – maistuu kakku niinkin.


Toissavuotisen joulukalenterin toisesta luukusta paljastui mummini reseptillä tehtyjen mantelipipareiden ohje. 

VISKILLÄ MAUSTETTU TAATELIKAKKU (noin 1,8 litran vuokaan)

  • 250 g kuivattuja, pehmeitä taateleita
  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl viskiä
  • 200 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 dl jogurttia (tai kermaviiliä / piimää)

KOSTUTUS

  • 0,25 dl kuumaa vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 0,25 dl viskiä

TUOREJUUSTOKUORRUTE

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl paksua turkkilaista jogurttia
  • 1 dl tomusokeria


Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka

Mittaa vesi ja viski kattilaan. Kiehauta ja lisää taatelilevy. Keitä hiljalleen vartin verran kunnes taatelit ovat pehmenneet täysin.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan kuutioitu voi. Anna voin sulaa ja sekoita seos tasaiseksi.

Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin.

Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja jogurtti taikinan sekaan sekä vehnäjauho–soodaseos varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi myös hieman jäähtynyt taateli–voiseos. Sekoita taikina mahdollisimman varovasti tasaiseksi. 

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 60 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa taikinaa ei jää tikkuun ja kakku on kypsä.

Mikäli et tarjoa kakkua heti, säilytä kakku jääkaapissa folioon käärittynä. Kakun voi myös pakastaa.

Valmista tuorejuustokuorrute. Vatkaa tuorejuusto, jogurtti ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi. 

Leikkaa kakku vaakatasossa kahteen osaan. Valmista kostutusliemi. Liuota sokeri kuuman veden sekaan. Lisää viski. Kostuta kakun ensimmäinen kerros ja levitä puolet tuorejuustokuorrutteesta kakun väliin. Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta lopulla kostutusliemellä ja levitä loput kuorrutteesta kakun päälle. Viimeistele sokeroiduilla pähkinöillä (ohje alla).


SOKEROIDUT PÄHKINÄT

  • 0,5 dl hienoa sokeria
  • 2 dl pähkinöistä 

Paahda pähkinöitä kuumalla ja kuivalla pannulla. Kun pähkinät ovat saaneet hieman väriä, ota ne hetkeksi pannulta sivuun. Ripottele pannulle tasainen kerros sokeria. Kuumenna ja anna sokerin sulaa, mutta älä sekoita. Kun sokeri on sulanut, lisää pähkinät ja pyörittele niitä hetki kuumassa sokerissa. Kaada pähkinät leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. 


Jäähtyneet pähkinät voit halutessasi rouhia pienemmiksi. 



LUUKKU 1:
ITSE TEHTY VAALEA GLÖGI


Glögikattila kannattaa laittaa tulille, sillä jo pelkästään joulumausteiden huumaava tuoksu saa joulufiiliksen hiipimään mieleen. Lämmin ja mausteinen juoma myös lämmittää koleassa talvikelissä viillenneet luut ja ytimet. Ja mikäli pelkkä glögi ei riitä lämmikkeeksi, voi glögimukiin hulauttaa tujauksen rommia tai omaa suosikkilikööriä. 



Sekä ulkoinen että sisäinen lämmike tuntuu nyt tulevan tarpeeseen. Vaikka lämpötila on juuttunut plussan puolelle, tuntuu jäinen viima luissa ja ytimissä. Jos saisin valita, pysyttelisin visusti sisätiloissa vilttiin kääriytyneenä, glögilasi tiukasti hyppysissä. 



Tämän joulun blogijoulukalenterin ensimmäisen luukun ohjeella valmistuu itse tehtyä glögiä, tällä kertaa vaaleaa sellaista. Tämän helpommaksi ei glögin valmistaminen muutu: nakkaa mehu ja mausteet kattilaan, keitä hetki ja anna hautua sopivan mausteiseksi juomaksi. Itse käytin glögipohjana isäni mehustamaa omena-luumumehua. Kattilaan passaa yhtä hyvin myös kaupan tuorepuristettu omenamehu. Käyttämäni intiaanisokeri antaa glögille hieman lakritsisen maun, mutta voit korvata sen suosiolla myös aivan  tavallisella sokerilla.

Kaksi vuotta sitten joulukalenterin ensimmäisestä luukusta ilmestyi taiteltavan paperitähden ohje.

VAALEA OMENAGLÖGI (neljälle)

  • 1 litra (tuorepuristettua) omenamehua
  • 2 rkl tai maun mukaan (intiaani)sokeria
  • vaniljatanko
  • kanelitanko
  • 1 rkl kardemumman siemenkotia
  • 2–3 tähtianista
  • suikale tuoretta tai kuivattua appelsiininkuorta
  • (terästykseen rommia tai esim. Galliano-vaniljalikööriä)

Kaada mehu kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja murskaa kardemumman siemenkodat kevyesti painamalla niitä veitsen lappeella leikkuulautaa vasten. Lisää mausteet kattilaan. Kuumenna mehu kiehumispisteeseen ja keitä kymmenisen minuuttia. Laita levy pois päältä, peitä kattila kannella ja anna glögin hautua vielä toiset kymmenkunta minuuttia.Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Siivilöi mausteet pois valmiista juomasta. 

Mikäli haluat terästää juoman, hulauta tujaus terästystä juomalasin pohjalle ja kaada päälle kuumaa glögiä. Koristele annokset halutessasi kanelitangoilla, tähtianiksilla ja kumkvattisiivuilla. Tai ihan perinteisesti rusinoilla ja manteleilla. 



BLOGIJOULUKALENTERI 2015


24 yötä jouluun, mutta vain yksi yö Vatsasekaisin Kilinkolin -joulukalenterin ensimmäisen luukun avautumiseen. 


Olen kärsinyt huonoa omaatuntoa, sillä blogi on ollut aivan liian kauan heitteillä. Pari viikkoa sitten tartuin lopultakin itseäni niskasta kiinni ja kaivoin muuttolaatikoista kuvauskaluston esiin. Vaikka marraskuussa päivänvalo tuntuu etelässäkin kaikkoavan ennen kuin päivä ehtii kunnolla edes sarastaa, päähänpisto sai minut laittamaan hösseliksi ja värkkäämään blogiin toissa vuoden malliin joulukalenterin. Ja tiedättekö mitä, olen taas tyystin hurahtanut bloggaamiseen!

Seuraavan 24 päivän aikana on luvassa makeita herkkuja, muutama suolainen suosikki sekä suihin sopivia joululahjoja. Ja koska kiire, stressi sekä yllätykset tuntuvat kuuluvan jouluun, on itsellenikin vielä arvoitus, mitä muutamasta luukusta tulee paljastumaan. 

Uusi luukku aukeaa blogissa joka päivä aamutuimaan. Nyt on hyvä hetki alkaa seurata myös blogin some-kanavia Facebookissa sekä Instagramissa, sillä niissä kurkitaan myös joulukalenterin kulisseihin.



INNOSTUITKO KALENTERISTA? JAA TUOTOKSESI TUNNISTEELLA #KILINKOLINJOULU


Instagramissa joulukalenteripostaukset on merkitty tunnisteella #kilinkolinjoulu. Jos innostut itsekin kokkailemaan tai valmistamaan jotakin joulukalenterin inspiroimana, jaa kuva Instagramissa ja lisää kuvaan tunniste #kilinkolinjoulu. Mikäli et instaile tai Instagram-tilisi ei ole julkinen, voit postata kuvan myös blogin Facebook-tilin seinälle tai lähettää tuotoksesta kuvan minulle sähköpostitse osoitteeseen vatsasekaisinkilinkolin@gmail.com. Arvon joulun jälkeen kivan ylläripaketin kaikkien osallistuneiden kesken. 


Huomiseen, silloin aukeaa ensimmäinen luukku!



HELSINGIN KAHVIKOMPPANIA – KAHVIA MOPON KYYDISTÄ


Helsingin kahvikomppanian liikkuva kahvipomo tarjoilee laatukahvia kahvinhimoisille kaupunkilaisille.


Lueskelin Paikka auringossa -blogista juttua Helsingin kahvikomppaniasta, eli pääkaupungin kaduilla pyyhältävästä sympaattisesta kahvimoposta. Muistinpa itsekin näpytelleeni mopedista keväällä pienen jutun, mutta postaus oli jostain syystä unohtunut luonnoksiin. 

Mutta ei hätiä mitiä, sillä mikä sopisikaan paremmin masentavaan marraskuuhun kuin aimo annos kofeiinia. Jos bongaat pienen mustan, kahvilta tuoksuvan mopon, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja napata kahvi matkaan. Helsingin kahvikomppanian sumppimopo tarjoilee kahvia kofeiinihimoisille kansalaisille pitkin päivää ja Helsinkiä. 

Helsingin kahvikomppanian taustalla ovat Kahvila Sävyn entiset omistajat, joten voin huoletta vannoa sumppimopon juomien olevan Helsingin parhaimmistoa. Arkiaamuisin Helsingin Kahvikomppanian mopon voin bongata usein Varsapuistikon laidalta, mutta kulloinenkin sijainti kannattaa tarkastaa Kahvikomppanian Facebook-sivulta
Helsingin Kahvikomppania luottaa turkulaisiin papuihin – tuplacappuccino kustantaa (tai ainakin kustansi viime keväänä) 3,50 €.





KANAKEITTO – FLUNSSANNUJERTAJA PITKÄN KAAVAN MUKAAN


Vellova flunssa nujerretaan perinteisesti kanakeitolla. Sopan salaisuus on hieman suurempi vaivannäkö ja pitkä haudutus.