Sisällön tarjoaa Blogger.

PASTA GRILLATUISTA SINISIMPUKOISTA


*Kaupallinen yhteistyö / Henkell & Co. Suomi*


Grilli- ja sinisimpukkakausi risteävät vain pari kertaa vuodessa. Nyt kannattaa ottaa molemmista ilo irti ja sujauttaa simpukat tulisille hiilille. Grillatut sinisimpukat sopivat loistavasti voi-valkoviinikastikkeessa pyöräytettyyn pastaan.


Alkusyksy on vuoden paras aika raaka-aineiden puolesta. Satokauden ansiosta kesälle on hitusen helpompi jättää hyvästit, niin haikeaa kuin kesän päättyminen aina onkin. Porkkanoiden ja punajuurten lisäksi syyskuussa käynnistyy myös sinisimpukoiden sesonki. Noudatan orjallisesti ranskalaisten ja belgialaisten linjaa ja valmistan sinisimpukoita vain kuukausina, joiden nimessä on r-kirjain. Joskaan en anna sen häiritä, että suomenkielisissä kuukausissa ärriä löytyy vain marraskuusta.

Sinisimpukkakausi on vasta aluillaan. Sen sijaan mökkeilykausi siirtolapuutarhallamme alkaa olla lopuillaan. Tulevan viikonlopun jälkeen puutarhan kesävesi suljetaan ja sen myötä kokkailu tiluksilla muuttuu haastavammaksi. Myös grillikausi vetelee viimeisiään, vaikka toki tosifani grillaa vaikka lumihangessa. Ennen grillin laittamista talviteloille kannattaa kuitenkin yhdistää sinisimpukka- ja grillisesonki ja sujauttaa simpukat hiilille.Grillatut sinisimpukat ovat hyviä sellaisinaan, eivätkä kaipaa keralleen kuin lasin rieslingiä, aiolia ja hyvää maalaisleipää. Loistavia ne ovat sujautettuna sitruunapastan sekaan. Perinteisesti sinisimpukat valmistetaan hukuttamalla ne valkoviiniliemeen. Tällä kertaa sinisimpukat pääsivät grilliin, ja keitin voista ja valkoviinistä simppelin kastikkeen, keitin keralle sitruunalla maustettua pastaa, silppusin sekaan kimpun lehtipersiljaa ja pyöräytin koko komeuden sekaisin. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta jos ruoanlaitto onnistui kahden juuri ryömimään oppineen vauvan ja yhden taaperon kanssa, onnistuu se varmasti sinultakin.

Grilli tekee sinisimpukoille ihmeitä. Ne paitsi saavat mukavasti savun makua, niiden purutuntuma napakoituu. Jos et pidä valkoviinissä keitettyjen simpukoiden suutuntumasta, kannattaa kokeilla niiden grillaamista. Aikalailla täydellinen lopputulos syntyi kamadogrillissämme 240 asteen lämpötilassa kuuden minuutin grillaamisella.


Mitä simppelimpi ruoka, sitä suurempaa huomiota kannattaa kiinnittää raaka-aineisiin. Pastaksi valitsin italialaista artesaanipastaa, joka on maustettu sitruunalla. Pasta on pinnaltaan karheaa, minkä seurauksena kastike kiinnittyy siihen hyvin. Sitruunapastaa löytyy ainakin Hakanieman hallista sekä Hella&Herkusta. Myös sinisimpukoiden tulee olla mahdollisimman tuoreita ja tietysti eläviä.

Sekä simpukkapastan sekaan että kyytipojaksi hulautin saksalaista, Rheingaun viinialueen, 50° Riesling Trocken -viiniä. Hapokas ja kypsän sitruksinen viini sopii hyvin simpukoiden kaveriksi – sekä pataan että lasiin. 50°-viiniä on saatavilla perinteisen kolmen vartin pullon lisäksi kätevässä kahden litran hanapakkauksessa, joka on ulkoasultaan pelkistetyn tyylikäs. Viinin nimi 50° tulee 50. leveyspiiristä, joka halkoo rieslingvoittoisen Rheingaun viinialueen. Pullo tai pakkaus viiniä sopisi kivaksi tuliaiseksi simpukkapussillisen kanssa, sen verran hyvin ne sopivat toisilleen.Kippis ja kulaus! Huomioithan, että alkoholilainsäädäntö kieltää alkoholijuomia koskevan kommentoinnin. Muuten sana kommenttiboksissa on vapaa!


GRILLATUT SINISIMPUKAT JA PASTAA VOI-VALKOVIINIKASTIKKEESSA
(kahdelle–kolmelle)

 • 1 kg sinisimpukoita
 • 250 g sitruunapastaa (esim. Stringozzi al limone)
 • reilusti suolaa pastan keitinveteen

 • 2 salottisipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 50 g voita
 • 2 dl 50 ° Riesling Trocken -valkoviiniä
 • 1 dl kuohukermaa
 • nippu lehtipersiljaa


Käsittele ensin simpukat: Huuhtele simpukat juoksevan veden alla. Poista simpukoiden karvaiset ”parrat” veitsen avulla. Heitä rikkinäiset simpukat pois. Tarkista, että simpukat ovat eläviä. Kopauta aukinaisia simpukoita kevyesti pöytää vasten ja heitä pois simpukat, jotka eivät sulkeudu. Käytä vain sulkeutuneet simpukat.

Tarkista omalle grillillesi sopiva kypsennyslämpötila ja -aika muutamalla simpukalla. Omassa Big Green Egg -kamadogrillissämme passeli grillausaika oli 6 minuuttia 240 asteessa. Kun sopiva lämpötila ja aika on löytynyt, kaada simpukat grilliin ja kypsennä ne.

Käsittele grillattuja simpukoita varovasti, sillä kuoret haurastuvat kuumassa grillissä. Käytä pastaan vain avautuneet simpukat. Heitä kiinni olevat simpukat pois. Voit poistaa osasta simpukoista kuoret tai toisen kuorista. Säästä kuitenkin osa simpukoista kuorineen. Kokonaiset simpukat ovat kivan näköisiä, mutta valmiiksi kuoritut helpottavat syömistä.

Valmista voi-valkoviinikastike pastalle: Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Laita kattilaan nokare voita ja lisää sipulisilppu. Freesaa sipuleita kunnes ne pehmenevät, älä kuitenkaan anna niiden ruskistua. Lisää loput voista sekä valkoviini. Anna porista miedolla lämmöllä kunnes nestemäärästä on jäljellä noin puolet alkuperäisestä. Lisää kuohukerma ja anna kiehahtaa.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan reilulla kädellä suolatussa vedessä. (Sopiva määrä suolaa on noin 1 rkl karkeaa merisuolaa / 2 litraa vettä.)

Valuta pasta ja sekoita kastike pastan joukkoon. Lisää myös simpukat ja hienonnettu lehtipersilja.


Samaan viiniperheeseen kuuluu myös Pinot Noir Rose -viini, joka sopii värinsäkin puolesta syksyyn

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Henkell & Co. Suomen kanssa

3 kommenttia

 1. aika raaka-aineiden puolesta. Satokauden ansiosta kesälle on hitusen helpompi jättää hyvästit, niin haikeaa kuin kesän päättyminen aina onkin. Porkkanoiden ja punajuurten lisäksi syyskuussa käynnistyy love language quizmyös sinisimpukoiden sesonki. Noudatan orjallisesti ranskalaisten ja belgialaisten linjaa ja valmistan sinisimpukoita vain kuukausina, joiden nimessä on r-kirjain. Joskaan en anna sen häiritä, että suomenkielisissä kuukausissa ärriä löytyy vain marraskuusta.Sinisimpukkakausi on vasta aluillaan. Sen sijaan mökkeilykausi siirtolapuutarhallamme alkaa olla lopuillaan. Tulevan viikonlopun jälkeen puutarhan kesävesi suljetaan ja sen myötä kokkailu tiluksilla muuttuu haastavammaksi. Myös grillikausi vetelee viimeisiään, vaikka toki tosifani grilla

  VastaaPoista
 2. This blog in very informative for us

  VastaaPoista
 3. muutamalla simpukalla. Omassa Big Green Egg -kamadogrillissämme passeli grillausaika oli 6 minuuttia 240 asteessa. Kun sopiva lämpötila ja aika on löytynyt, kaada simpukat grilliin ja kypsennä ne. Käsittele grillattuja love language quiz simpukoita varovasti, sillä kuoret haurastuvat kuumassa grillissä. Käytä pastaan vain avautuneet simpukat. Heitä kiinni olevat simpukat pois. Voit poistaa osasta simpukoista kuoret tai toisen kuorista. Säästä kuitenkin osa simpukoista kuorineen. Kokonaiset simpukat ovat kivan näköisiä, mutta valmiiksi kuoritut helpottavat syömistä.

  VastaaPoista