Sisällön tarjoaa Blogger.

MEKSIKOLAISTA KATURUOKAA
Tacos al pastor & Chelada


Lapin Kulta haastoi liudan Blogiringin bloggaajia kokkaamaan katuruokaa. Omaan kokkaukseeni hain inspiraation meksikolaisilta kujilta.

Katuruoka on nyt nosteessa, ja siitä kohistaan katujen lisäksi turuilla ja toreilla. Pohtiessani parasta koskaan syömääni katuruokaa, matkasin oitis ajatuksissani meksikolaiseen kadunkulmaan herkuttelemaan tacoilla.

Katuruoan lisäksi myös meksikolainen ruoka on nyt supertrendikästä. Vietin kymmenkunta vuotta sitten vaihto-oppilasvuoden Meksikossa ja kotiin palasin sydän haikeana, tacot ja tortillat tukevasti lantiollani. Rakkauteni meksikolaiseen ruokaan on näkynyt kuitenkin harmillisen vähän blogissani, vaikka olenkin innoissani seurannut aidon meksikolaisen ruoan, mex mexin, maailmanvalloitusta ja kokannut sitä usein myös keittiössäni.

Tacos al pastor – possua, ananasta, korianteria, sipulia ja limettiä maissitortillalla. Kyytipoikana Lapparia.



En voi parhaalla tahdollanikaan kuitenkaan sanoa pitäväni kaikesta meksikolaisesta ruoasta. Friteeratuista ja sittemmin pitkään haudutetuista siannahkasipseistä, chicharrones, tehty pataruoka tai aamiaiseksi nautittava vatsalaukkukeitto, menudo, saavat makumuistojen lisäksi aikaan kylmiä väreitä.

Sen sijaan rakastan esimerkiksi tacoja. Tacot, eli pienet maissilättyset, joiden sisään kääräistään useimmiten salsakastikkeella höystettyä lihaa tai kanaa, ovat meksikolaista katuruokaa parhaimmillaan. Erilaiset tacokojut, -kärryt tai -ravintolat, taqueríat, aukeavat usein vasta auringon laskiessa ja ovat auki aamun pikkutunneille tarjoten huikopalaa yöllisille juhlijoille ja kulkijoille.

Meksikolaisten tacojen kyytipojaksi sopii erityisen hyvin kylmä Lapin Kulta 5,2-prosenttinen lager-olut. Nauti se joko sellaisenaan hyvin jäähdytettynä, 6–8-asteisena, tai meksikolaisittain limettimehulla, suolalla ja jäillä tuunattuna. Salut!




Suosikkitacoissani, tacos al pastor, on maistettavissa perinteisten meksikolaismakujen lisäksi myös ripaus Lähi-idästä Meksikoon saapuneiden siirtolaisten mukanaan tuomaa eksotiikkaa. Kyseisten tacojen marinoitu liha kypsennetään kebab-vartaassa. Lihavartaan päällä on useimmiten tuore ananas, josta lihan sekaan valuu ihanaa, makeaa ananasmehua. Kotioloissa kypsennys onnistuu parilalla tai kuumalla grillipannulla. Marinadiin tulevien kokonaisten kuivattujen chilien metsästys Suomen kamaralla on haastavaa, mutta ainakin itse onnistuin löytämään guajillo-chililajiketta lukuun ottamatta kaikki tarvittavat ainekset. Valmistin tacot Allrecipes Mexico -sivuston ohjetta mukaillen. Sivuilta löytyy myös selkeä video työvaiheista. 

TACOS AL PASTOR (neljälle)
  • noin 700 g porsaan kassleria eli niskaa
marinadi:
  • 2 kokonaista, kuivattua guajillo-chiliä
  • 1­–2 kokonaista, kuivattua ancho-chiliä
  • 2 chipotle-chiliä adobo-kastikkeessa (La Costeña)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 1 tomaatti
  • ½ dl valko- tai omenaviinietikkaa
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 2 dl pilkottuja ananaspaloja (tuoreesta ananaksesta!)
  • 3 neilikkaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • suolaa
  • (öljyä paistamiseen) 

Lisäksi tarjoiluun:
  • maissitortilloja (joko itse masa harina -jauhosta tehtyjä tai kaupasta ostettuja. Jos ostat valmiina, osta Nuevo Progreso -merkkisiä)
  • tuore ananas
  • sipulisilppua
  • tuoretta korianteria
  • limettejä

Poista kuivatuista chileistä kannat sekä siemenet. Keitä chilejä vedessä viitisen minuuttia tai kunnes ne pehmenevät.

Paahda tomaattia kuumalla parilalla tai pannulla kunnes se saa väriä. Kuori tomaatti.

Kuori valkosipulinkynnet ja pilko sipuli muutamaan osaan.

Mittaa kaikki marinadin ainekset tehosekoittimineen ja aja seos tasaiseksi.

Leikkaa kassler mahdollisimman ohuiksi pihveiksi. Asettele kulhoon vuorotellen lihasiivuja sekä marinadia. Peitä kulho kelmulla ja anna lihojen marinoitua jääkaapissa vähintään nelisen tuntia, mieluiten yön yli.

Paista marinoitunut liha kuumalla pannulla tai parilalla kunnes liha on kypsää ja saanut väriä. Leikkaa kypsä liha pieniksi paloiksi.

Leikkaa ananas siivuiksi ja paista parilalla tai grillipannulla kunnes ananas saa väriä. Leikkaa pieniksi paloiksi.

Silppua tacojen lisukkeeksi myös sipulia sekä korianteria. Lämmitä tortillat mikrossa, uunissa tai pannulla. Kokoa lämpimän tortillaletun päälle lihaa, ananas-, sipuli- ja korianterisilppua ja viimeistele taco limettimehulla.

CHELADA
  • Lapin Kulta 5,2 % -lager-olutta
  • limetti
  • suolaa
  • jääpaloja

Pyöräytä olutlasin reuna limettisiivulla ja suolaa lasin reuna. Purista lasiin limettimehua. Kahden desin juomaan riittää puolikkaan limetin mehut.

Täytä lasi jäillä ja kaada päälle hyvin jäähdytetty Lapin Kulta -olut.


Salut!




www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Lapin Kulta.


22 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Tohdinko myöntää, että vedettiin eilen kahteen pekkaan koko setti. :)

      Poista
  2. Rakastan ananassalsaa ja ananasta possun kaverina tacoissa. Emme kuitenkaan kovin usein, jos laisinkaan, valmista lihaa kotona. Onko sulla vinkkiä minkä muun (kasvisvaihtoehdon) kaveriksi ananas voisi sopia tacon päälle? Kokeiltiin kerran halloumin kanssa, mutta ei olut ihan nappiyhdistelmä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. O-ou, pahan heitit. Mehikolaiset tietty käyttävät paljon papuja, mutta ehkä ananas ei ole parhaimmillaan niiden seurassa… Lähtisin ehkä kokeilemaan joko tofua tai soijasuikaleita, nehän vois myös ensin marinoida samalla ohjeella.

      Poista
    2. Totta, soijasuikaleet voisivat toimia. Enpä ollut tullut ajatelleeksi. Kiitos vinkistä. Pitääkin kokeilla :)

      Poista
    3. Kerro tuliko hyvää, mikäli pääsevät lautaselle asti! :)

      Poista
  3. Olenkin pohtinut usein Meksiko-kytköstäsi mutta nyt se selkesi.

    Hauska että olet tuunannut oluttakin! Hieno setti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, siellä minä vuoden asustelin keskellä autiomaata. ;)

      Ekana oli tarkoitus tehdä Micheladaa, mutta en löytänyt mistään Clamato-mehua, ootteko koskaan törmännyt siihen Suomessa? Chelada on kyllä yllättävän hyvää, sopii varsinkin kuumiin kesäpäiviin.

      Poista
    2. Mulle nämä Micheladat ja Clamatot on ihan uusia juttuja. Kiva oppia uutta. Joten ei, en tiedä saatavuudesta :)

      Poista
  4. Chelada! Oi ihanaa.
    Löysit sitten kaikki chilit? Mistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Guajilloja en löytänyt, joten jätin ne pois (kuten tarkkaavainen lukija olisi huomannut…VIIITSI VITSI!) Anchot löytyivät Stockalta, siellä tosin oli myös guajilloa rouheena. Kassamasiinan mukaan maksoivat muutes sentin pussi. :)

      Poista
    2. Hiitsi mikä pikalukutaito. En mrinannu toisellakaan lukukerralla huomata. Syytän äitigeenejä kun huomio pitää jakaa sina monen asian kesken.

      Poista
  5. Upeat! Mäkin haluan tietää mistä ne chilit löyty :)
    Meillä oli ne ennen myynnissä mutta eivät oikein liikkuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anchot löytyivät tosiaan Herkusta, olivat Santa Mariaa. Mun siskosein on just lähdössä Mehikoon, täytyy laittaa chilitilaus menemään. :)

      Poista
  6. No kyllä kelpais tännekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehääkö vaihtarit – mä voisin ottaa sun ribsejä! :)

      Poista
  7. Tuo chelada lähtee kyllä kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vois hyvin tulla ensi kesän juomahitti! :)

      Poista
  8. Miksi ihmeessä tuo oluen tuunaaminen ei ole käynyt mielessä, kun kyseessä on suomalainen olut - kiitos! Lähden nyt tortilla ostoksille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No etkös sä olekin enemmän viininaisia? ;)

      Poista
  9. I am really impressed with your blog article, such great & useful information you mentioned here. I have read all your posts and all are very informative. Thanks for sharing and keep it up like this. Feel free to visit my website; 안전놀이터

    VastaaPoista
  10. Hi very nice blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful ..I’ll bookmark your web site and take the feeds also. I am glad to search out so many useful information here in the post, thank you for sharing. Feel free to visit my website; 온라인카지노

    VastaaPoista