Katuruoka on nyt nosteessa, ja siitä kohistaan katujen lisäksi turuilla ja toreilla. Pohtiessani parasta koskaan syömääni katuruokaa, matkasin oitis ajatuksissani meksikolaiseen kadunkulmaan herkuttelemaan tacoilla.
Katuruoan lisäksi myös meksikolainen ruoka on nyt supertrendikästä. Vietin kymmenkunta vuotta sitten vaihto-oppilasvuoden Meksikossa ja kotiin palasin sydän haikeana, tacot ja tortillat tukevasti lantiollani. Rakkauteni meksikolaiseen ruokaan on näkynyt kuitenkin harmillisen vähän blogissani, vaikka olenkin innoissani seurannut aidon meksikolaisen ruoan, mex mexin, maailmanvalloitusta ja kokannut sitä usein myös keittiössäni.
Tacos al pastor – possua, ananasta, korianteria, sipulia ja limettiä maissitortillalla. Kyytipoikana Lapparia. |
En voi parhaalla
tahdollanikaan kuitenkaan sanoa pitäväni kaikesta meksikolaisesta ruoasta. Friteeratuista
ja sittemmin pitkään haudutetuista siannahkasipseistä, chicharrones, tehty pataruoka tai aamiaiseksi nautittava
vatsalaukkukeitto, menudo, saavat
makumuistojen lisäksi aikaan kylmiä väreitä.
Sen
sijaan rakastan esimerkiksi tacoja. Tacot, eli pienet maissilättyset, joiden
sisään kääräistään useimmiten salsakastikkeella höystettyä lihaa tai kanaa, ovat
meksikolaista katuruokaa parhaimmillaan. Erilaiset tacokojut, -kärryt tai -ravintolat,
taqueríat, aukeavat usein vasta
auringon laskiessa ja ovat auki aamun pikkutunneille tarjoten huikopalaa yöllisille
juhlijoille ja kulkijoille.
Meksikolaisten
tacojen kyytipojaksi sopii erityisen hyvin kylmä Lapin Kulta 5,2-prosenttinen
lager-olut. Nauti se joko sellaisenaan hyvin jäähdytettynä, 6–8-asteisena, tai
meksikolaisittain limettimehulla, suolalla ja jäillä tuunattuna. Salut!
Suosikkitacoissani, tacos al pastor, on maistettavissa perinteisten meksikolaismakujen lisäksi myös ripaus Lähi-idästä Meksikoon saapuneiden siirtolaisten mukanaan tuomaa eksotiikkaa. Kyseisten tacojen marinoitu liha kypsennetään kebab-vartaassa. Lihavartaan päällä on useimmiten tuore ananas, josta lihan sekaan valuu ihanaa, makeaa ananasmehua. Kotioloissa kypsennys onnistuu parilalla tai kuumalla grillipannulla. Marinadiin tulevien kokonaisten kuivattujen chilien metsästys Suomen kamaralla on haastavaa, mutta ainakin itse onnistuin löytämään guajillo-chililajiketta lukuun ottamatta kaikki tarvittavat ainekset. Valmistin tacot Allrecipes Mexico -sivuston ohjetta mukaillen. Sivuilta löytyy myös selkeä video työvaiheista.
TACOS AL PASTOR
(neljälle)
- noin 700 g porsaan kassleria eli niskaa
marinadi:
- 2 kokonaista, kuivattua guajillo-chiliä
- 1–2 kokonaista, kuivattua ancho-chiliä
- 2 chipotle-chiliä adobo-kastikkeessa (La Costeña)
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli
- 1 tomaatti
- ½ dl valko- tai omenaviinietikkaa
- 1 dl appelsiinimehua
- 2 dl pilkottuja ananaspaloja (tuoreesta ananaksesta!)
- 3 neilikkaa
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl kuivattua oreganoa
- suolaa
- (öljyä paistamiseen)
Lisäksi tarjoiluun:
- maissitortilloja (joko itse masa harina -jauhosta tehtyjä tai kaupasta ostettuja. Jos ostat valmiina, osta Nuevo Progreso -merkkisiä)
- tuore ananas
- sipulisilppua
- tuoretta korianteria
- limettejä
Poista kuivatuista
chileistä kannat sekä siemenet. Keitä chilejä vedessä viitisen minuuttia tai
kunnes ne pehmenevät.
Paahda tomaattia
kuumalla parilalla tai pannulla kunnes se saa väriä. Kuori tomaatti.
Kuori
valkosipulinkynnet ja pilko sipuli muutamaan osaan.
Mittaa kaikki
marinadin ainekset tehosekoittimineen ja aja seos tasaiseksi.
Leikkaa kassler
mahdollisimman ohuiksi pihveiksi. Asettele kulhoon vuorotellen lihasiivuja sekä
marinadia. Peitä kulho kelmulla ja anna lihojen marinoitua jääkaapissa
vähintään nelisen tuntia, mieluiten yön yli.
Paista marinoitunut
liha kuumalla pannulla tai parilalla kunnes liha on kypsää ja saanut väriä.
Leikkaa kypsä liha pieniksi paloiksi.
Leikkaa ananas
siivuiksi ja paista parilalla tai grillipannulla kunnes ananas saa väriä.
Leikkaa pieniksi paloiksi.
Silppua tacojen
lisukkeeksi myös sipulia sekä korianteria. Lämmitä tortillat mikrossa, uunissa
tai pannulla. Kokoa lämpimän tortillaletun päälle lihaa, ananas-, sipuli- ja
korianterisilppua ja viimeistele taco limettimehulla.
CHELADA
- Lapin Kulta 5,2 % -lager-olutta
- limetti
- suolaa
- jääpaloja
Pyöräytä olutlasin
reuna limettisiivulla ja suolaa lasin reuna. Purista lasiin limettimehua.
Kahden desin juomaan riittää puolikkaan limetin mehut.
Täytä lasi jäillä ja
kaada päälle hyvin jäähdytetty Lapin Kulta -olut.
Salut!
ah, kuinka ihanaa!
VastaaPoistaTohdinko myöntää, että vedettiin eilen kahteen pekkaan koko setti. :)
PoistaRakastan ananassalsaa ja ananasta possun kaverina tacoissa. Emme kuitenkaan kovin usein, jos laisinkaan, valmista lihaa kotona. Onko sulla vinkkiä minkä muun (kasvisvaihtoehdon) kaveriksi ananas voisi sopia tacon päälle? Kokeiltiin kerran halloumin kanssa, mutta ei olut ihan nappiyhdistelmä...
VastaaPoistaO-ou, pahan heitit. Mehikolaiset tietty käyttävät paljon papuja, mutta ehkä ananas ei ole parhaimmillaan niiden seurassa… Lähtisin ehkä kokeilemaan joko tofua tai soijasuikaleita, nehän vois myös ensin marinoida samalla ohjeella.
PoistaTotta, soijasuikaleet voisivat toimia. Enpä ollut tullut ajatelleeksi. Kiitos vinkistä. Pitääkin kokeilla :)
PoistaKerro tuliko hyvää, mikäli pääsevät lautaselle asti! :)
PoistaOlenkin pohtinut usein Meksiko-kytköstäsi mutta nyt se selkesi.
VastaaPoistaHauska että olet tuunannut oluttakin! Hieno setti!
Juu, siellä minä vuoden asustelin keskellä autiomaata. ;)
PoistaEkana oli tarkoitus tehdä Micheladaa, mutta en löytänyt mistään Clamato-mehua, ootteko koskaan törmännyt siihen Suomessa? Chelada on kyllä yllättävän hyvää, sopii varsinkin kuumiin kesäpäiviin.
Mulle nämä Micheladat ja Clamatot on ihan uusia juttuja. Kiva oppia uutta. Joten ei, en tiedä saatavuudesta :)
PoistaChelada! Oi ihanaa.
VastaaPoistaLöysit sitten kaikki chilit? Mistä?
Guajilloja en löytänyt, joten jätin ne pois (kuten tarkkaavainen lukija olisi huomannut…VIIITSI VITSI!) Anchot löytyivät Stockalta, siellä tosin oli myös guajilloa rouheena. Kassamasiinan mukaan maksoivat muutes sentin pussi. :)
PoistaHiitsi mikä pikalukutaito. En mrinannu toisellakaan lukukerralla huomata. Syytän äitigeenejä kun huomio pitää jakaa sina monen asian kesken.
PoistaUpeat! Mäkin haluan tietää mistä ne chilit löyty :)
VastaaPoistaMeillä oli ne ennen myynnissä mutta eivät oikein liikkuneet.
Anchot löytyivät tosiaan Herkusta, olivat Santa Mariaa. Mun siskosein on just lähdössä Mehikoon, täytyy laittaa chilitilaus menemään. :)
PoistaNo kyllä kelpais tännekin!
VastaaPoistaTehääkö vaihtarit – mä voisin ottaa sun ribsejä! :)
PoistaTuo chelada lähtee kyllä kokeiluun!
VastaaPoistaSiitä vois hyvin tulla ensi kesän juomahitti! :)
PoistaMiksi ihmeessä tuo oluen tuunaaminen ei ole käynyt mielessä, kun kyseessä on suomalainen olut - kiitos! Lähden nyt tortilla ostoksille :)
VastaaPoistaNo etkös sä olekin enemmän viininaisia? ;)
PoistaI am really impressed with your blog article, such great & useful information you mentioned here. I have read all your posts and all are very informative. Thanks for sharing and keep it up like this. Feel free to visit my website; 안전놀이터
VastaaPoistaHi very nice blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful ..I’ll bookmark your web site and take the feeds also. I am glad to search out so many useful information here in the post, thank you for sharing. Feel free to visit my website; 온라인카지노
VastaaPoista