Sisällön tarjoaa Blogger.

VIHREÄ LINSSILISUKE


Monesti parhaimmat keittiöoivallukset syntyvät täysin vahingossa. Lisuke vihreistä linsseistä ja pestokastikkeesta oli juuri tällainen sattumien summa.


Tupaten täynnä oleva kuiva-ainekaappimme ryppyilee minulle. Kaapista on hankala  löytää etsimäänsä,  toisaalta sieltä saattaa löytyä vaikka mitä yllätyksiä. Olenkin päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja raivata tilaa hyödyntämällä erinäiset kaapinperällä pyörivät purkin- ja pussinpohjat.

Siivousoperaation tiimellyksessä löysin vihreitä linssejä, jotka nakkasin kattilaan kiehumaan. Aluksi mielessäni oli tehdä niistä jonkinlainen lisuke sipulin kera, mutta sitten muistin jääkaapissa majailevat edellispäiväiset pestokastikkeen jämät. Lopputulos oli niin passeli, että tätä teen varmasti uudemmankin kerran.

Kaupan valmispestoa ei tähän lisukkeeseen kannata kuitenkaan käyttää. Epäilen sen maistuvan linsseihin yhdistettynä vähän turhan tunkkaiselta. Itse tekemällä pestokastikkeesta saa sen sijaan ihanan raikasta. Pestolinsseistä voisi saada myös hyvän leivänpäällystahnan ajamalla koko seoksen hienoksi. 


PESTOINEN LINSSILISUKE (neljälle)
  • 3 dl vihreitä linssejä 
  • ripaus suolaa 
  • vettä
  • n. 1 dl pestokastiketta (ohje alla)
  • sitruunankuoriraastetta
Keitä linssejä suolatussa vedessä noin 20 minuuttia. Valuta. 

Valmista pestokastike alla olevan ohjeen mukaisesti. 

Sekoita pestokastike kypsien linssien joukkoon ja ripottele päälle sitruunankuoriraastetta. 

Tarjoa lisuke lämpimänä. 

PESTO

  • 3 valkosipulinkynttä silputtuna 
  • 1 dl auringonkukansiemeniä 
  • 1 puska tuoretta basilikaa 
  • ½ dl oliiviöljyä 
  • ½-1 dl rypsiöljyä 
  • ripaus suolaa 
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ dl parmesanjuustoraastetta

Mittaa parmesanjuustoa lukuun ottamatta kaikki ainekset kapeaan ja korkeareunaiseen kulhoon. Surrauttele sauvasekoittimella hienoksi. (Vaihtoehtoiseti voit ajaa seoksen hienoksi sopivalla tehosekoittimella.)

Lisää tarvittaessa öljyä, jotta saat kastikkeeseen sopivan, hieman juoksevan, rakenteen. Lisää lopuksi sekaan parmesanjuustoraaste.

14 kommenttia

  1. Mä pidän ihan hirmusti linsseistä musta jostain syystä ne päätyy mulla järjestäen keittoon. Tämä olis ihana lisuke vaikka kalan kanssa, täytyy laittaa korvan taa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sopisi hyvin kalalle (kuten myös tuo pesto pelkiltäänkin). Me syötiin tätä eilen ankankoipiconfitin kera, sopi siihenkin!

      Poista
    2. Minä tein hyvin tämän tapaista juuri lohen kanssa viime kesänä. Ja se pussinpohja linssejä on edelleen kaapissa... Pakastimet on tänään sortteerattu, kuivakaapeille pitää tehdä samanlainen järjestely ja ottaa esille kaikki pussinpohjat ja käyttää ne pois:) Niin pitäisi tehdä ainakin kerta vuoteen!

      Poista
    3. Meiltä löytyi inventaarion yhteydessä mm. kolme kiloa mannasuurimoita eli pieni sortteeraus todellakin oli paikallaan....

      Poista
  2. Voi parhaita on juuri tuollaiset vahingossa syntyneet löydöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! On se kiva, että edes silloin tällöin oivaltaa... ;)

      Poista
  3. Ei kuulosta yhtään pahalta ... Linssejä on meilläkin syöty viime aikoina. Upposivat lapsiinkin sen verran hyvin, että täytyy ottaa uusiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat omasta mielestäni kyllä tosi hyviä. Ja toimisivat varmasti Nellen vinkein myös salaattina.

      Poista
  4. Arvaa mitä, meillä on ihan samanlainen kuiva-ainekaappi. Josko minäkin saisin itseäni niskasta kiinni sinun innoittamana! Hyvä Riikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaveilen sellaisesta valtavasta ruokakomerosta, mutta silloin hyllyille hautautuisi taatusti vielä entistä enemmänkin nyssäköitä ja pussukoita... Täytyy varmaankin ryhtyä leivänleivontapuuhiin ja tuhota muutamat jauhopussukat...

      Poista
  5. Kuulostaa ihanalta. Tykkään - kokeilepa joskus myös "minttuopestoa" johon tulee sitruunan kuortakin. Tein joskus sentyyppistä soppaa - siihen tuli kyllä pekoniakin mutta maku on upea. Lisukkeesta tulisi salaatti jos sinne ruskistaisi pekonia sekaan... hmm... :) Luulen että tätä sun juttua pitää kokeilla - mullakin ON linssejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttupesto toimisi muuten ihan varmasti linssien kanssa! Ja pekoni, ja uunikuivatut tomaatit ja ja...ja... ;) Se siitä linssipurnukasta vapautuneesta tilasta, täytyy lähteä ostamaan uusia linssejä...

      Sopisikohan muutes sitruunamelissa pestoon? Noin niinkus vaikka basilikan kaveriksi?

      Poista
    2. Niin, en tiedä, kaupasta saa kyllä ihan sitruunapestoa, mutta siinä on mielestäni käytetty ihan sitruunan kuorta raastettuna. Meillä oli toissakesänä ihan hurjan iso sitruunamelissa mutta keksin käyttää sitä lähinnä koristeena ja jääteehen. Olisi siitä piisannut vaikka mihn!

      Poista
  6. Pesto ja linssit,kaksi suosikkiani! Pitääkin kokeilla! Olen joskus laittanut linssien sekaan vihreää chilikastiketta,sekin hyvää(korianteria ja vihreää chiliä,valkosipulia,jeeraa,suolaa,öljyä)

    VastaaPoista