Sisällön tarjoaa Blogger.

Tomaatilla ja pinaatilla höystetyt lisäkepavut



Italialaisillallisilla pääruoan lisukkeena oli papuja kaksin tavoin. Tässä tavoista ensimmäinen. Kerrottaneen kuitenkin, etten ole ensinkään mikään suuri papufani. Joskus nuoruudessani elin tovin lihatonta elämää, ja silloin kouluni kasvisruokalista koostui päivittäin papukastikkeesta. Aika usein lämmitetystä purkillisesta papuja tomaattikastikkeessa. Sain pavuista yliannostuksen, eivätkä ne sen koommin ole kuuluneet herkkuruokiini. 


Kävimme pari viikkoa sitten Chef Wotkinsin tehtaanmyymälässä ja poikkesimme samalla myös lähellä olevassa etnisessä myymälässä. Liikkeen nettisivuilla kerrotaan monien suomalaisten kulinaristien löytäneen tämän eksoottisen liikkeen ja ihastuneen sen laajaan tarjontaan. Tarjonta olikin varsin kattava, aina itämaisista matoista lähtien, mutta pakastetiskissä köllötelleet lampaan aivot, suolistot tai keuhkot eivät kuitenkaan eksyneet tämän kulinaristin ostoskassiin. Sen sijaan sinne päätyi pussillinen adsukipapuja. 

Adsukipavut (tai adukipaput) ovat oikeasti japanilaisia, mutten antanut tämän pikkuseikan häiritä, vaikka kyseessä olivatkin italialaiset iltamat. Pavut olivat nimittäin mukavan pieniä tällaisen papurajoitteisen mielestä. Pavut ensin liotettiin, sitten keitettiin, jäähdytettiin ja lopuksi paistettiin voissa. Sekaan pyöräytettiin uunissa valkosipulin kanssa paistettuja kirsikkatomaatteja ja baby-pinaattia. Taidan tehdä toistekin. 

KIRSIKKATOMAATEILLA JA PINAATILLA HÖYSTETYT PAVUT (lisukkeena kuudelle)
  • 200 g kuivattuja adsukipapuja (tai jotakin muita papuja)
  • vettä liotukseen
  • kasvislientä papujen keittämiseen
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • (oliivi)öljyä
  • 200 g (baby)pinaatinlehtiä
  • voita paistamiseen
  • suolaa



Liota papuja yön yli tai papupakkauksen ohjeen mukaan. Heitä liotusvesi pois ja keitä pavut kasvisliemessä kypsiksi. Adsukipavut muussautuvat varsin helposti, joten keitä ne juuri ja juuri kypsiksi. Sopiva keittoaika itselläni oli noin 20 minuuttia, mutta kypsymisaika riippuu myös liotuksen  kestosta. 

Huuhtele ja jäähdytä pavut. (Tähän asti pavut voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoamista, vaikkapa jo edellispäivänä.)

Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele ne leikkauspinta ylöspäin uunivuokaan tai -pellille. Silppua valkosipulit ja ripottele valkosipulisilppu tomaattien päälle. Lorauta tomaateille öljyä ja kypsennä tomaatteja 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia tai kunnes pinnassa on sopivasti väriä. 

Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Sulata voita isossa paistokasarissa ja kypsennä pinaatinlehdet. Lisää pavut sekä lopuksi kirsikkatomaatit. Lisää tarvittaessa vielä nokare voita sekä suolaa ja paista kunnes pavut ovat kauttaaltaan kuumia. 

(Vinkki: kirsikkatomaatit voi korvata myös aurinkokuivatuilla tomskuilla, varsinkin jos uuni ei ole valmiiksi kuumana niiden paistamista varten.)




Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

4 kommenttia

  1. Jännää muuten noitten erikoisempien ruhonosien kanssa. Seinäjoella on Karen-heimoa Myanmarista pakolaisina ja eräs äiti etsi vauvalleen jäniksen aivoja ensimmäiseksi kiinteäksi ruuaksi, uskomuksena, että tietyntyyppiset ominaisuudet siirtyvät siten vauvaan ja sen elämästä muodostuu onnellinen. Ilmeisesti ei saanut...ajatelkaa, on sekin jos uskot, että et ole nyt sitten pystynyt antamaan lapsellesi parhaita mahdollisia eväitä elämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saako siis omia vanhempia syyttää tietyistä puutteistaan? Minua ei haittaisi yhtään mahdolliset kauriin jalat tai norsun muisti. Kauriin ossobucco-aterian tai norsunaivojen sijaan epäilisin ensimmäisten kiinteiden olleen kohdallani kuitenkin perunaa. Vai jotakin velliäkö ekaksi syötetään? Kenties olenkin kasvanut kuin pellossa.

      Mutta hirmusen surullista ajatella, kuinka se äiti on etsinyt niitä aivoja, ja mikä pettymys kun ei olekaan voinut tehdä kaikkeaan lapsensa eteen.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kai minä vahingossa poistanut kommenttiasi villin viikonlopun vinkeistäsi? Ilmeisesti monet etniset putiikit ovat aikamoisia sekatavarakauppoja. Niistä voi kyllä tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Meilkein kuin olisi hetken ulkomailla. :)

      Poista