sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Kahvilla KööpenhaminassaMonelle lienee yllätys, että nykyisen kahvikulttuurin ehkä seuratuimpia edelläkävijöitä ja suunnannäyttäjiä ovat tanskalaiset baristat ja paahtajat. Puhun nimenomaan laadukkaasta kahvista ja sen saatavuudesta, en kahviloista, joiden vitriinit pursuavat toinen toistaan houkuttelevampia leivoksia. On oikeastaan hyvin harvinaista, että samasta paikasta saa sekä erinomaista kahvia että laajan valikoiman maukkaita leivoksia. Tämä oli havaintomme myös visiitillämme Kööpenhaminaan. 

Baristat kilpailevat kokkien tavoin myös maailmanmestaruuksista. World Barista Championship -kilpailijat valmistavat tuomaristolle espressot, cappuccinot ja omat singaturejuomansa.  Maailmanmestareita on kruunattu vasta vuodesta 2000, Tanskaan niistä on mennyt neljä. Mestaruuksien lisäksi Tanska on saavuttanut myös useita muita kärkisijoituksia. Myös maan sisällä kilpailu on kovaa ja edustajat maailmanmestaruuskisoissa ovat vaihdelleet melko paljon. Meille ei siis ollut yllätys, että Kööpenhaminassa laadukasta kahvia sai monesta eri paikasta. Huonoa kahvia emme saaneet missään, mutta toisaalta olemme oppineet jättämään kahvit tilaamatta jos baristatyöskentely ei vakuuta. Ehkä suurin Kööpenhaminassa kohtaamamme puute oli hieman liian kuuma maitovaahto cappuccinossa, mutta joka paikassa sai kuitenkin kunnollista mikrovaahtoa. Monien suomalaisten ketjupaikkojen tarjoamaa tulikuumaa saippuavaahtoa ei onneksi näkynyt missään.  


Kahvi on tarjottava tuoreena, valmistettiin se sitten millä menetelmällä tahansa. Jos paahtopäivästä on kulunut jo kuukausi, on parempi jättää kahvi hyllyyn. Siksi Köpiksenkin laatupaikat paahtavat kahvinsa itse tai sitten toimivat läheisessä yhteistyössä jonkin paahtimon kanssa. Laatukahvipiireissä suodatinkahvit ovat muutaman viime vuoden aikana nousseet suureksi villitykseksi. Meillä kuitenkin juodaan lähes yksinomaan espressopohjaisia juomia. Suomessa espressoa juodaan kotona melko vähän ja siksi kahvin hankkimiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Me ostamme suurimman osan kahvistamme Kahvila Sävystä, jossa on aina tarjolla Turun Kahvipaahtimon tuoretta kahvia. Myös Kaffan tuotteita kokeilemme aika-ajoin ja uuden tulokkaan, Helsingin Kahvipaahtimon, tuotteisiin täytyy myös tutustua. Välillä meillä on tapana tilata kahvimme Englannista, tulevaisuudessa ehkä myös Tanskasta.Odotukset Kööpenhaminan kahviloiden suhteen olivat kovat ja ilokseni voin todeta niiden täyttyneen. Parhaan espresson sain Coffee Collectiven paahtimolla. Siinä oli kaikki kohdallaan. Samaa sanoi Riikka cappuccinostaan. Saa nähdä pääsenkö kotona yhtä hyvään tulokseen samalla pavulla eli Coffee Collectiven espressoblendillä. Tämä ei ole itsestään selvyys, koska join kaksi espressoa Coffee Collectiven kahvibaarissa Israels Platsilla eikä maku kummallakaan kerralla vetänyt vertoja paahtimolla juomaani. Riikkakaan ei ollut aivan niin vaikuttunut cappuccinostaan.  Kuitenkin kahvibaarissa nauttimamme juomat olivat poikkeuksellisen hyviä.Kent Kaffe Laboratorium on paahtimo ja kahvibaari, joka olisi varmaan jäänyt huomaamatta ellei Kahvila Sävyn Mikko olisi sitä maininnut ennen matkaamme. Paikka oli aivan hotellimme vieressä ja siinä tuli piipahdettua pariinkin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla espresso oli hyvä, mutta ei sen parempi. En tiedä, pilasiko makuelämyksen jo se, että mielestäni barista laittoi kahvan koneeseen tamppaamatta tai edes tasoittamatta kahvia ensin. Tästä huolimatta kuppiin tuli espresson näköinen ja makuinen tuote. Toisella vierailullamme töissä oli toinen barista, joka teki kaiken täydellisesti. Espressoni oli erinomainen. Lähes yhtä hyvä kuin Coffee Collectiven paahtimolla juomani.  Myös Riikan cappuccino oli hyvää. Täältäkin tarttui pussillinen papuja matkaan.Risteriet on myös paahtimo ja kahvibaari. Kahvin lisäksi myynnissä oli monenlaisia tarvikkeita. Vaikutelmaa pilasi hieman se, että myynnissä olevat kahvit oli pakattu tavallisiin paperipusseihin. En tiedä, onko tällä parin viikon säilytyksen aikana oikeaa merkitystä, mutta fiilis ei ole yhtä ammattimainen. Täällä espresso oli pieni pettymys verrattuna kaupungin muiden paikkojen tasoon. Minun makuuni paahto oli hieman liian tumma eikä kahvin vivahteikkuus päässyt esiin. Jo tuoksussa tuntui enemmän paahto kuin kahvi.


Kontra Coffeen paahtimo ja kahvibaari oli valitettavasti kiinni, kun kävimme seudulla. Tämä jäi hieman harmittamaan, koska odotukset paikan suhteen olivat korkealla. Kahdessa muussa kahvilassa joimme Kontra Coffeen paahtamaa kahvia, jotka olivat oikein hyviä. Mieltä jäi kuitenkin kaivelemaan, josko kahvi olisi ollut paahtimolla parempaa. Muualla ei voi olla täysin vakuuttunut kahvin tuoreudestakaan. Kontra Coffeen pavutkin jäivät ostamatta eli kotonakaan ei pääse tätä tuotosta kokeilemaan.Loistavaa kahvia siemaillessa voi samalla tutustua kahvin paahtamiseen. Sijaitsee keskustan ulkopuolella ja asiakaspaikkoja on niukasti.

Jægersborggade 10
2200 København 


Toisella visiitillä kahvi oli erinomaista. Sijainti hyvä ja sisustus viihtyisä. Reilusti asiakaspaikkoja.

Nørre Farimagsgade 70
1364  København 

The Coffee Collectiven uusi kahvila. Sijainti hyvällä paikalla uudessa kauppahallissa. Jäimme kaipaamaan tavallisia tuoleja ja pöytiä baari-istuimien lisäksi.

Vendersgade 6D, Israels Plads
1363 København 

Kontra Coffeen pavut. Persoonallinen ja viihtyisä pieni kahvila.

Vester  Voldgade 87
1552 København 

Dag H on oikeastaan ravintola. Hyvä brunssi, mutta miksi cappuccino pitää pilata kaakaojauhekoristeluilla? Cappuccino maksoi melkein 7 euroa. 

Dag Hammarskjölds Allé 38
2100 København Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa

2 kommenttia:

  1. Kiitokset tästä hienosta raportista. Tulostetaan ja otetaan omalle talvilomareissulle mukaan. Ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei loistavaa jos tästä on apua! Toivottavasti säät suosivat teidän reissua meitä paremmin: tammikuun ekat päivät Köpiksessä vain satoi ja myrskysi, joten oli pakko pysytellä lähinnä sisätiloissa – kahvitella, syöpötellä ja shoppailla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...