Sisällön tarjoaa Blogger.

Helppo appelsiinikastike kalalleOlen varsin huono keittokirjojen kanssa. Kirjoja löytyy vino pino, mutta harvemmin kokkaan tai leivon noudattaen orjallisesti ohjeita. Yksi suosikkiopuksistani on kuitenkin Lehmusoksan pariskunnan kirjoittama Urho Kekkosen pöydässä. Kirjasta löytyvä appelsiinikastikkeen ohje on alun perin keittiömestari Aarne Nissisen vuonna 1930 ilmestyneestä kirjasta Uutta ja maukasta, ohjeita nykyaikaisessa ruuanvalmistuksessa. Ohjeessa kastike tarjoillaan keitetyn kuhan kera, mutta se maistui hyvältä myös paistetun nieriän päällä.

APPELSIINIKASTIKE

 • 3 munanruskuaista 
 • 100 g pehmeää voita tai margariinia 
 • 1 dl appelsiinimehua
 • 2 tl sokeria 
 • 1 tl sitruunamehua (käytin limemehua)

Kaikki yllämainitut aineet vatkataan pienessä kasarissa hellalla, kunnes seos on saonnut. Kaadetaan heti kalojen päälle vadille. Kastike säilytetään kuumana asettamalla kasari kuumaan veteen. 

6 kommenttia

 1. Reseptikin on varmasti hyvä - ja erittäin uusi kaltaiselleni heikohkolle kastikkeen tekijälle, mutta katse kiinnittyi taas upeaan kuvaasi. Hieno kertakaikkiaan.

  VastaaPoista
 2. Oi, kuulostaapa hyvältä! Pitää muistaa tämä seuraavalla kerralla, kun valmistetaan kalaa!

  VastaaPoista
 3. Ainakin kastike on tosi simppeli. Mutta sopii kyllä parhaiten jonkun aika neutraalin vaalean kalan kaveriksi.

  VastaaPoista
 4. Olipa hyvä ohje, olin ihan unohtanut tällaisen emulsiokastikkeen (lienee oikea termi)leivonnasta jääneiden keltuaisten tuhoajana :)

  VastaaPoista
 5. Hilpeä sana tuo ruskuainen. :)

  VastaaPoista
 6. Tusla: en tohtinut vaihtaa sitä keltuaiseksi kun kerta tuossa muodossa ohjeessa oli. :)

  VastaaPoista