Pyöräytin tuossa jokunen päivä sitten jälkiruoaksi pieniä sitruunatahna- ja mascarponevaahtotäytteisiä mansikkapiirakoita. Satsista voi tehdä yhden ison tai usean pienemmän torttusen. Mukavan kesäisiä makuja. Piirakkaa ei paisteta ollenkaan, joten ohje auttaa myös uunittoman mökkeilijän makeannälkään.
Näitä tarvitset:
pohja:
- 1 pötkö (175 g) tummia täytekeksejä (esim. Dominoita)
- 40 g voita sulatettuna
sitruunatahna:
- ¾ dl vettä
- 1 dl sokeria
- ½ dl sitruunamehua
- 1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna
- puolikkaan limen mehu
- 2 rkl perunajauhoa
- 2 keltuaista
- 25 g voita
- 1 tl vaniljasokeria
mascarponevaahto:
- 2 dl kuohukermaa
- 125 g mascarpone-tuorejuustoa
- vaniljasokeria
- päälle 1 litra mansikoita
Aloita valmistamalla sitruunatahna. Mittaa kaikki tahnan ainekset kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuun ottamatta. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila sivuun ja vatkaa sekaan paloiteltu voi ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä.
Murskaa pohjaa varten keksit sopivassa masiinassa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele taikina vuokien pohjalle. Pohjan irrottamisen helpottamiseksi vuoan voi kelmuttaa, jolloin torttuset saa helpommin tarjolle ilman vuokia (toisin kuin kuvassa).
Sekoita mascarpone kerman joukkoon ja vaahdota. Sokeroi. Annostele keksipohjan päälle sitruunatahnaa, mascarponevaahtoa ja reilusti mansikoita.
Vastaus rukouksiini! Juuri mietiskeliin, että mitäköhän sitä tekisi jääkaapissa hengailevasta mascarponesta ja tämä ohje kuulostaa vähintäänkin napakympiltä tähän saumaan. Saanpahan vielä hyödynnettyä leipomieni suklaakeksien jämät pohjaan. Bingo bango bongo! (:
VastaaPoistaKiitos tästä ohjeesta! Aina kaipaillaan saaressa toteutettavia jälkiruokaohjeita, jotka eivät vaadi uunia.
VastaaPoistaOlkaapas hyvät! Torttu syntyi vahingossa kun olin kahden vaiheilla tehdäkö sitruuna- vai mansikkapiirasta.
VastaaPoistaKiva ohje ja hurjan herkulliset kuvat :) Voiko noista vuoista syödä suoraan? Ettei naarmuta pohjaa..
VastaaPoistaMuistaakseni pohja irtosi ihan nätisti noista muista, jotka söimme aikaisemmin. Olin jättänyt kuvaussessiota varten yhden pohjan odottamaan ja siitä en saanut sitten millään pohjaa enää ehjänä irrotettua. Tuskin nuo pohjat ihan muutamasta syöntikerrasta vaurioituvat, mutta irtoamisen tietty voi varmistaa laittamalla kelmua pohjan ja taikinan väliin.
PoistaJa itseasiassa tuo mansikkatorttukuva on yksi omista suosikeistanikin. Kesä <3