Sisällön tarjoaa Blogger.

VISPIPUURO OMENASTA JA MARJA-ARONIASTA


Lyhenevien päivien myötä on hyvä turvautua vitamiinilisään. Purkista tai pakkasesta.

Kotimaisten supermarjojen syömisestä on tunnetusti monenmoisia terveydelle edullisia vaikutuksia. Mustikka voi esimerkiksi ehkäistä hermojen rappeutumista. Mutta kannattaa muistaa, että vaikutukset saavutetaan vain marjojen säännöllisellä ja päivittäisellä syömisellä. Purkkiin ja pakastimeen säilöttyjä aarteita on turha pihtailla, sillä helposti käy niin, että seuraavan satokauden kynnyksellä on suuri osa säilötyistä herkuista vielä käyttämättä.


Tiedän mistä höpäjän, sillä löysin jääkaapin perältä purkillisen viimesyksyistä omena–aroniahilloa. Vispipuurohammastani ehti kolotella jo useamman päivän ajan, ja muistin korvanippukkani taakse muistiin jemmaamani Omenamintun kehutun marja-aronioista keittelemän vispipuuron. Vuoden varttuneen hillopurkin sisältö päätyi näin ollen puurokattilaan. Puuron voi tehdä myös mainiosti tuoreista marjoista, omenasoseen kera tai ilman. Tykkäsin tästä kuin hullu puurosta. (Hupsista, en kai sentään kompastunut omaan nokkeluuteeni...) 

Olen aika tykästynyt myös täysjyväspelttimannaan. Puuron rakenne on tavallisilla mannoilla keiteltyä puuroa rakeisempaa, mutta toisaalta ravintoaineita ja -kuitua on tavalliseen vehnämaannaan verrattuna paljon runsaammin.

OMENAINEN ARONIAVISPIPUURO
  • 5 dl vettä 
  • 2 dl (täysjyväspeltti)mannasuurimoita 
  • n. 2 ½ dl omena-aroniahilloa TAI 
    • 2 dl tuoreita marja-aronioita 
    • 2 dl omenasosetta  
    • ½ dl sokeria


PUURO VALMIISTA HILLOSTA

Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Lisää suurimot kattilaan samalla vispaten. Anna kiehua muutama minuutti ja hauduta puuro kypsäksi. (Kypsymisaika riippuu käytettävistä suurimoista. Tavalliset mannasuurimot kypsyvät noin viidessä minuutissa, mutta täysjyväspelttimanna tarvitsee jopa varttitunnin kypsymisajan.)

Sekoita hillo kypsän puuron joukkoon ja anna seoksen vielä kiehahtaa pikaisesti. Lisää tarvittaessa sokeria.

Jäähdytä puuro ja vatkaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella kuohkeaksi.


PUURO TUOREISTA ARONIA-MARJOISTA

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää aroniamarjat. Keitä viitisentoista minuuttia tai kunnes marjat pehmenevät. Siivilöi halutessasi marjojen kuoret pois. Vispaa mannasuurimot kuumaan nesteeseen ja kypsennä puuro yllä olevin ohjein. Lisää omenasose ja sokeri kypsennyksen loppuvaiheessa.

Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi.

Puuron voi tarjoilla maitotilkan sijasta myös nokareella turkkilaista jukurttia. 

***

Aiemmin keittiössämme on keitelty ja vispailtu myös mansikkaista sekä vaniljalla maustettua vispipuuroa.


10 kommenttia

  1. Oi mikä nostalgiamuki tuolla taustalla häämöttää! Ja lautanenkin on kerrassaan hurmaava.

    Äitini oli keitelly marja-aroniamehua. Maistiasia odotellessa siis. Ja ehkä sitten puuronkeittoon. Perinteinen maitoon keitetty mannis ei oikein minua ihastuta, mutta pakkohan näihin marjaisiin mannoihin on kohta lähteä mukaan. Mitkä värit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apupoika on kieltänyt mua käyttämästä tuota mukia. Sen mielestä se on niin kamala. Tuo lautanen taas on osa apupojan isovanhempien hääserviisiä, jonka olen kokonaisuudessaan varastoinut meille, niin kuin kaapit eivät muutenkin pursuilisi. Mätsäisivät mainiosti siirtolapuutarhaunelmiini.

      Laittoiko äitisi aroniamehun sekaan mitään muuta marjaa tai esim. omenaa? Pelkästään saattaa olla vähän karvaanpuoleista, mutta ainakin hyvää puuroa siitä mehusta varmasti saa. Mä taidan olla ihan hurahtanut näihin marjapuuroihin.

      Poista
  2. Meillä ei laitettu koskaan aroniamehun sekaan muuta. Ensimmäiset pullot juotiin mehuna, eivät olleet karvaita. Sitten viimeisiä pulloja käytettiin puuroihin ja taisi niitä päätyä kotiviiniksikin (sen makua en tiedä, ei varmaankaan ollut hyvää, mikä ei tosin varmaankaan ollut mehun vika).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että toimii siis yksistäänkin. :) Vispipuuroon aronia sopii kyllä mainiosti.

      Poista
  3. Meillä menee ostoslistalle tuo täysjyväspelttimanna. Esimerkiksi spelttijauhoista tulee ihan mahtavat pannarit.

    Minun syksyn tavoitteenani on ollut selvittää, miltä se marja-aronia oikein näyttää, jotta osaan poimia herkut talteen. No, en ole vielä ehtinyt. Ensi syksynä sitten ;-)

    Jostain syystä en yhtään muista, missä oma tuollainen mukini mahtaa luurata... Varmaan joku designpoliisi jemmannut ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä pelastin tuon oman mukini pari vuotta sitten mummini pihassa olevasta leikkimökkitönöstä. Apupoika on tosiaan julistanut sille käyttökiellon, toisaalta ihan ymmärrettävästä syystä...

      Muutama marja-aronian oksa vilahtaa tässä postauksessa. Ruskan värittämät oksat marjaterttuineen ovat tosi kauniita myös maljakossa.

      Poista
    2. Jonna: marja-aronia näyttää sellaiselta, että suuressa kiireessä saattaa ottaa kaupan hyllystä sen mustaherukkana. Aamiaisjugurtista saattaa silloin tulla hieman, hmm, kitkerä kokemus :)

      Poista
  4. Olen määrätietoisesti lopettanut pakasteiden säästelyn. Jos marjat loppuu pakasteesta kesken, niitä saa lisää kaupasta. Tyypillisestihän mä olen ollut syömättä omiani ennen seuraavaa kautta ja ostamatta kaupasta, kun omiakin on. Järkevää.

    Ostin tosiaan marja-aroniaa vahingossa vuosi sitten mustaherukan sijaan. Keitin siitä myös Omenmintun insproimana puuron ja kostoksi samannäköisyyshuijauksesta laitoin kaveriksi mustaherukkaa. Tosi hyvää ja tujakkaa tuli. Erinomainen syysjälkkäri! (Täällä sen ohje: http://www.lily.fi/juttu/vispipuuron-juhlavaatteet )


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt muistinkin, että niinhän teitkin viime syksynä aroniavispipuuroa marenkien kera! Kateellisena kuolasin niitä marenkejasi! :) (Ja äskön kanssa, kun klikkasin linkistäsi.)

      Totta kyllä, että tertuista putsattuna aroniat muistuttavat hämmästyttävän paljon mustaherukoita. Aika ilkeetä kyllä laittaa niitä vahingossa aamupuuroon, eivät kyllä sellaisinaan maistu marjat omasta mielestäni kovinkaan hyviltä. Sain slaagin viime vuonna, kun jossain kaupassa myytiin marja-aroniaa tyyliin 5 e/ rasia...

      Poista
    2. Aivan, mehän keskusteltiin silloin niistä marengeista :). Ja juu, jollain sellaisella kiskurihinnalla minäkin niitä silloin ostin.. Kivistössä laitettiin just keväällä 3 marja-aronian tainta maahan, katsotaan kuinka meidän niiden kanssa käy.

      Poista