perjantai 1. kesäkuuta 2012

Apupojan lahnapyörykät




Viime viikonloppuna tuli keväisten lupausten lunastamisen aika. Sunnuntaiset brunssivieraamme toivat nimittäin mukanaan ämpärillisen lahnoja. Lahna on saanut roskakalan leiman, eikä sitä tunnuta oikein arvostettavan, ja myönnettäneen, että itsellänikin edellisestä lahnapäivällisestä lienee hurahtanut melkein parikymmentä vuotta. Apupoika keitti perkeistä useamman kattilallisen maistuvaa kalalientä ja pyöräytti lihat pyöryköiksi.

Meillä oli samaan syssyyn hoidossa vajaa parivuotias pikkunapero, joka joutui lahnapyöryköiden koekaniiniksi. Annoimme naperolle pyörykän ja seurasimme kumpainenkin silmä tarkkana pikkumiehen reaktiota. Useamman pieneen suuhun kadonneen pyörykän ja muutaman tomeran ”lisää!”-ilmoituksen turvin uskaltauduimme itsekin maistamaan, ja lievistä lahnaan liittyvistä ennakkoluuloista huolimatta yllätyin täysin. Pyörykät olivat todella maistuvia. Kotiin päästyään napero oli sanonut: ”minä söin namipulla”.

LAHNAPYÖRYKÄT (n. 20 kpl)
  • 300-400 g fileoitua lahnaa (tai muita onkiretken antimia, esim. haukea)
  • 1-2 kevätsipulia varsineen
  • 1 punasipuli
  • puolikkaan sitruunan mehu ja hieman kuorta raastettuna
  • 1 limetin mehu ja kuorta raastettuna
  • 1 rkl tuoretta tilliä
  • 1 muna
  • 1 dl korppujauhoja
  • suolaa
  • mustapippuria

Fileoi kalat ja nypi fileistä ruodot. Silppua sipulit, purista sitruksista mehut ja raasta kuorta yhteensä noin teelusikallisen verran. Laita kaikki ainekset mielellään kapeaan ja korkeareunaiseen kulhoon ja aja seos hienoksi sauvasekoittimella.

Anna taikinan turvota 20 minuuttia. Lisää hieman korppujauhoja ja jatka turvottamista, jos taikina tuntuu löysältä. Pyörittele taikina palloiksi ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Halutessasi voit vielä paistaa kypsät pyörykät rapeapintaisiksi voissa paistinpannulla.

Tarjoa kermaviilikastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa

KERMAVIILIKASTIKE
  • 2 dl kermaviiliä tai turkkilaista jukurttia 
  • 1 tl dijon-(jyvä)sinappia
  • 1 kevätsipuli varsineen
  • limetin mehua sekä kuorta raastettuna
  • tuoretta tilliä
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • muutama pyöräytys mustapippuria myllystä

Silppua sipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua hetki kylmässä. 


Psst... Seuraa Vatsasekaisin Kilinkolin –blogipäivityksiä myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

9 kommenttia:

  1. Eilisten päivällislihapullien kohdalla esitettiin toiveekkaasti kysymys josko kuitenkin namipullia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah namipullahan se olikin! Yllä resepti ja lahnat Hakiksen torilta 5e/kg. Luin jostain, että lahna on muutenkin hyvää lapsille, sillä sisältää paljon valkuaisaineita.

      Poista
  2. Lapset ensin heikoille jäille ;-) Lasten suusta tulee rehellinen palaute, joten tuota suorempaa palautetta ei voi saada. Voitte siis paistatella´sen loisteessa lähipäivät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta tämä kyseinen napero on kaikkiruokaisin lapsi, jonka tiedän, mutta silti useampi päivä taisi tulla paistateltua :)

      Poista
  3. Kuulostaa tosi hyvältä! Täytyy kokeilla näitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat kyllä tosi hyviä! Täytyy laittaa Apupoika tekemään näitä taas pian. :)

      Poista
  4. no näihin saattais mullakin kärsivällisyys riittää - kiitos ideasta :-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...