torstai 9. helmikuuta 2012

Vaali-illan sipulipiiras







Sipulit ovat lempiraaka-aineitani. Niitä meillä kuluu paljon. Luin jostakin, että sipulinsyöminen auttaisi ärtyvyyteen. Lieneekö sitten sama julkaisu, jossa salvian todettiin auttavan heikkojen hermojen hallintaan. 

Vaali-iltana ei kuitenkaan ollut suurempaa ärtyvyyttä ilmassa. Tiedä sitten oliko syynä sipulipiiras vai  ennalta arvattava vaalitulos. 

Tämän sipulipiirakan salaisuus on pitkään haudutetut sipulit, jotka saavat makeutta hunajasta ja happoa punaviinietikasta. Pekoni tukevoittaa ja antaa kivan vastapainon makeille sipuleille. Parasta piiras on tietysti seuraavana päivänä. Salaatin kanssa. Kylmänä tai lämmitettynä. Ja ainakin meillä tehdään tätä seuraavan kerran jo ennen syksyn kunnallisvaaleja. 

Näitä tarvitset: (Vuon halkaisija n. 27 cm)

Pohja:
  • 150 g margariinia 
  • 1 dl ruisleseitä 
  • n. 3 dl vehnäjauhoja 
  • ripaus suolaa 
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte:  
  • n. 600 g sipuleita (esim. 3 keltasipulia ja 3 punasipulia)
  • 3 valkosipulinkynttä  
  • (rypsi)öljyä 
  • ½ dl punaviinietikkaa 
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa 
  • tuoretta timjamia 
  • 150 g savupekonia 
  • 120 g smetanaa 
  • 100 g kermaviiliä  
  • 2 pientä munaa 
  • 100 g juustoraastetta (esim. emmentalia) 
  • 1 tl dijon-sinappia 
  • mustapippuria 
  • suolaa

Halkaise kuoritut sipulit kahtia  ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.  Silppua valkosipulinkynnet ja nypi timjamista lehdet. Lorauta (valurauta)pannulle hieman öljyä ja lisää sipulit ja timjamit. Lisää sekaan hunaja ja osa etikasta. Pyörittele sipuleita miedolla lämmöllä. Lisää etikkaa nesteen haihduttua pannulta. Hauduta sipuleita matalalla lämmöllä vähintään puoli tuntia  kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita. (Jos sipuleista ei tunnu irtoavan yhtään nestettä ja pannu on rutikuiva, niin lisää muutama ruokalusikallinen vettä.)

Tee taikina sipuleiden hautuessa pannulla. Nypi kuivat aineet sormin margariinin sekaan. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että kaiken rasvan saa nypityksi.  Lisää vesi ja sekoita massa tasaiseksi. Pyöräytä taikinapallo tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Laita sipulit kulhoon jäähtymään hetkeksi. Silppua pekoni ja laita silppu viilenneelle (sipuli)pannulle. Lämmitä pannua ja kypsennä pekoni. Sekoita smetana, kermaviili, munat, mausteet ja 2/3 juustoraasteesta sekaisin.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja nosta taikina vuokaan. Painele taikinaa reunoille ja leikkaa reuna tasaiseksi. 


Sekoita jäähtyneet sipulit ja pekoni muiden täyteainesten kanssa ja kumoa täyte vuokaan taikinan päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

Paista uunin alatasolla 50–60 minuuttia. Suojaa piiras foliolla jos pinta uhkaa tummua liikaa.





Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

6 kommenttia:

  1. Tuliko tuolla ohjeella kuinka monta pikkupiirakkaa? Kuvasta katselin, että et tainut käyttää sellaista 27 senttistä vuokaa. Tuollaiset pikkupiirakat on kyllä kivat. Ja upeat kuvat jälleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei nuo taida ihan 27-senttisiltä piirakoilta näyttää. Tai sitten haarukka on talikko-kokoa. Noh mä tein sen 27-senttisen piirakan ja lisäksi 4 pientä. Taikinaan margariinia 200 g ja sopivasti kaikkia aineita hiukkasen enemmän, mutta yritin pienentää tohon määrät vastaamaan vain semmoista yhtä isoa piirakkaa. Noi mun pikkuvuoat on aika pieniä, halkaisija aikalailla 10 senttiä, että semmoisia noilla määrillä tulis varmaan ainakin 6, ehkä kahdeksankin.

      Poista
  2. Hassua! Mekin tehtiin Sipulipiirakka vaali-iltana:)

    VastaaPoista
  3. Minulla ei ole ollut hirveän hyviä kokemuksia sipulipiiraasta, ehkä en ole saanut kunnollista. Tässä on ainakin ainekset kohdallaan.

    Suloisia nuo pikkuiset piiraat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kyllä fanitan sipulipiiraita, mutta sipuleiden pitää ehdottomasti olla samettisen pehmeitä. Rouskuvat sipulit sipulipiirakassa ovat ihan nou nou.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...