keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Nieriään jemmattua korvasienimuhennosta ja olutohrattoa


Ahmija-blogi haastoi huhtikuun ruokahaasteessa muut kokkaamaan oluesta. Tarkoituksena oli siis kurkkuunkaatamisen sijaan hulauttaa olutta tai maltaita ruoan sekaan. Pohdimme tovin haasteen toteuttamistapaa: jotakin tarpeeksi keväistä pitäisi keksiä. Olutruoista kun ensimmäisenä tulevat mieleeni raskaanpuoleiset ja syksyiset lihapadat.

Oman haasteannoksemme olueksi valikoitui englantilaisen Ridgeway-panimon tamminen ja savuinen Querkus-portteri, joka on sekoitus skottilaisia viskimaltaita sekä englantilaisia vaaleita ja paahdettuja maltaita. Olut on kypsytetty vanhoissa tammitynnyreissä, jotka tuovat makuun paahteisuutta, savuisuutta ja kahvista katkeruutta.

Hulautimme kyseistä olutta sekä ohrattoon että korvasienimuhennokseen. Olut ei ehkä tuonut kumpaankaan keväistä raikkautta, mutta maistui molemmissa mukavasti. Varsinkin seuraavana päivänä maut annoksen molemmissa komponenteissa olivat tasaantuneet ja harmonisoituneet. 

Korvasienikausi on aluillaan ja kyseisiä rumiluksia noussee piakkoin monille hakkuuaukeille ja metsäpoluille. Muistathan kuitenkin, että käsittelemättömänä korvasieni on erittäin myrkyllinen ja vaatii siis kunnollisen ryöppäämisen. Itse turvauduimme Sauvon säilöttyihin kokonaisiin korvasieniin. Niissäkin hiekka narskui mukavasti hampaissa.



Nieriään jemmattu korvasienimuhennos:

Neljän hengen annokseen tarvitset:
  • n. 450 g nieriää (tai vaikkapa merilohta)
  • voita (annosvuokien voitelemiseen)
  • suolaa
  • 4 annosvuokaa

  • 110 g ryöpättyjä korvasieniä
  • muutama kevätsipuli varsineen
  • nokare voita
  • tuoretta timjamia
  • 1 dl olutta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • mustapippuria
  • suolaa
  • reilusti tuoretta silopersiljaa

Fileoi kalasta ohuita siivuja. Suolaa siivut kevyesti. Voitele annosvuoat voilla ja täytä vuokien reunat kalasiivuilla. Siivut saavat roikkua reilusti reunojen yli, sillä tarkoitus on täyttää vuoka sienimuhennoksella ja peittää päällinen lopuilla kalasiivuilla. Jätä siis muutama siivu peittämistä varten.

Valmista sienimuhennos: poista timjaminoksista varret ja paista lehtiä voissa. Silppua sipulit ja lisää ne kuullottumaan pannulle. Huuhtele ja silppua korvasienet ja lisää ne sipuleiden sekaan. Hulauta joukkoon olutta, rouhi mustapippuria ja anna hautua. Lisää kermaa ja suurusta vehnäjauholla. Hauduta vielä tovi ja lopuksi silppua joukkoon runsaasti silopersiljaa ja lisää tarvittaessa suolaa.

Täytä kalafileillä vuoratut vuoat sienimuhennoksella ja peitä kipot lopuilla kalasiivuilla. Paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia.  Anna vetäytyä hetki. Pyöräytä veitsellä vuoan reunat, jotta kalajemma  saa kumottua vuoasta helpommin.

Olutohratto:

  • 2 salottisipulia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • loraus oliiviöljyä
  • tuoretta timjamia ja meiramia
  • 3,5 dl ohrahelmiä
  • 2,5 dl olutta
  • 1 litra kuumaa kasvislientä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 30 g voita
  • 30 g parmesanjuustoa
  • silopersiljaa


Lorauta kattilan pohjalle reilusti oliiviöljyä. Silppua sipulit ja kuullota niitä sekä yrttejä öljyssä. Lisää ohrahelmet ja kuullota uusi tovi varsin kovalla lämmöllä. Hulauta joukkoon puolisentoista desiä olutta ja sekoittele kunnes neste on imeytynyt ja toista sama loppuoluella. Vähennä levyn lämpöä ja lisäile kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan edellisen imeydyttyä ohrahelmiin. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoittele kunnes ohratto on lähes kypsää. Käännä virta pois levystä, lisää vielä tilkka kasvislientä, hienonnettu parmesanjuusto ja voi. Sekoita ja anna hautua kannen alla muutama minuutti. Silppua ohraton päälle runsaasti tuoretta silopersiljaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...