Sisällön tarjoaa Blogger.

ITSE TEHTY JOULUKORTTI

LUUKKU 7:
Tämän vuoden joulukortit jatkavat parin vuoden takaista luonnonläheistä linjaa. Tykötarpeet kortteihin kävin hakemassa pihamaalta sekä remonttitarvikekaapista. 

LUUKKU 6: RUISPIPARIT


Itsenäisyyspäivän ja toisen adventin kunniaksi sopii laittaa piparitalkoot pystyyn! Rapeat ruispiparkakut valmistuvat nopeasti, sillä taikinan ei tarvitse antaa levätä yön yli. 




Piparkakuilta tuoksuva koti on varma merkki lähestyvästä joulusta. Perinteinen piparkakkutaikina valmistetaan hyvissä ajoin ja taikinan annetaan levätä yön yli jääkaapissa. Piparitalkoot voi laittaa pystyyn kuitenkin lyhyelläkin varoitusajalla, vaikkapa toisen adventin ja itsenäisyyspäivän kunniaksi. Ruispiparkakkutaikina valmistuu nopeasti, eikä sen tarvitse antaa tekeytyä jääkaapissa puolta tuntia pidempään. 

Rakenteeltaan ruispiparit ovat tavallisia piparkakkuja hieman rapeampia ja mureampia. Riihiruisjauho antaa pipareille vienon savun maun, mutta voit toki käyttää taikinassa myös tavallisia ruisjauhoja.




Toissa vuonna joulukalenterissa herkuteltiin itsenäisyyspäivänä kotimaisilla mauilla: kippisteltiin Kir tasavallalla ja nautittiin kylmäsavusilakasta valmistettuja cocktailpaloja. 


RUISPIPARKAKUT (noin 40 kpl)

  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl (riihi)ruisjauhoja
  • 1,5 dl vehnäjauhoja (+ varaa jauhoja myös kaulimiseen)
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 0,5 tl kuivattua inkivääriä
  • 0,5 tl neilikkaa 
  • 0,5 tl kanelia

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.

Vuoraa taikinakulho kelmulla ja nosta taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 

Kauli taikina levyksi jauhoja apuna käyttäen. Ota taikinasta muotilla pipareita. Nosta piparit leivinpaperin päälle uunipellille. 

Paista 200-asteisessa uunissa 5–8 minuuttia. 



TAIVAALLINEN MAA-ARTISOKKAKEITTO

LUUKKU 5:
Joulunalusaikaan sopivat taivaalliset asiat. Samettinen maa-artisokkakeitto on yksi niistä. Keitto sopii pikkujoulupäivällisen alkuruoaksi, ja rohkeampi aloittaa sillä myös jouluaterian. 

KUIVATUT SITRUKSET

LUUKKU 4: 
Kuivatut sitrushedelmien siivut sopivat niin lahjapakettien, joulukuusen kuin leivonnaistenkin koristamiseen. Sitrushedelmäkiekot kuivuvat huoneilmassa parissa päivässä – lisäbonuksena saat tuoksuvan kodin!

LUUKKU 3: PUOLUKKAKEIKAUSKAKKU & VALKOSUKLAAVAAHTO


Hupsistakeikkaa, puolukkakakku teki kuperkeikan!  Keikauskakun taikinaan on jemmattu joulunajan mausteita: neilikkaa, kanelia ja kardemummaa. Keralle sopii tämän joulun suosikkini, paahdetusta valkosuklaasta tehty vaahto. 


Joulunpunainen puolukkakakku sopii joulukauden kahvipöytään kuin manteli joulupuuroon. Puolukka on yksi lempparimarjoistani, ja keikauskakussa hapan marja saa makuparikseen kinuskiin vivahtavaa, paahdetusta valkosuklaasta tehtyä vaahtoa. Yhdistelmä on varsin passeli, vaikka itse sanonkin. 

Paahdettu valkosuklaa oli hitti pari vuotta sitten. Olin jo hetkeksi ehtinyt unohtaa suklaan paahtamisen, mutta nyt olen taas hurahtanut siihen tyystin. Varoitan jo nyt, että tulette törmäämään siihen vielä useamman kerran joulukalenterin varrella. Paahtaminen tekee valkosuklaalle ihmeitä: väri muuttuu hailakkaan valkoisesta hennon ruskeaksi ja maku hellän kinuskimaiseksi. Sopii myös niille, jotka eivät perinteisesti ole valkosuklaan ystäviä. 



Valkosuklaa kannattaa paahtaa ja sulattaa kerman sekaan mieluiten jo edellisenä päivänä, sillä jääkaapissa yön yli viilennyt kerma vatkautuu parhaiten tanakaksi vaahdoksi. Eikä kakullekaan pieni tekeytyminen tee lainkaan huonoa. 

Toissavuotisen joulukalenterin kolmannesta luukusta paljastui kuusikortin askarteluohje. 

PUOLUKKAKEIKAUSKAKKU


  • 25 g voita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • noin 4 dl puolukoita

  • 100 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,25 tl neilikkaa
  • 0,25 tl kuivattua inkivääriä
  • 0,25 tl kanelia

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Vuole voi (25 g) umpinaisen kakkuvuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjalle. (Mikäli käytössäsi on vain irtopohjavuokia, vuoraa vuoka leivinpaperilla, sillä voisula karkaa muuten vuoan reunojen välistä ja sotkee uunin.) Ripottele päälle fariinisokeri ja laita vuoka uuniin noin 5 minuutiksi. 

Valmista taikina. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vaahdon sekaan. Sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kuiva-aineseos taikinan sekaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä voimakasta vatkaamista. 

Lisää puolukat uunivuokaan ja levitä ne voi-sokeriseoksen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Lusikoi päälle taikina ja tasoita sen pinta. 

Paista 200 asteessa keskitasolla 30–35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. (Kokeile kypsyyttä tikulla.)

Anna kakun jäähtyä kymmenisen minuuttia ja kumoa kakku lautasen avulla. 


VAAHTO PAAHDETUSTA VALKOSUKLAASTA


  • 100 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Lämmitä uuni 130-asteiseksi. Rouhi suklaa kantiltaan noin sentin kokoisiksi paloiksi teräskulhoon ja paahda suklaata uunin alatasolla 30 minuuttia. 

Kuumenna kerma kasarissa tai kattilassa. Lisää paahdettu suklaa ja aja massa tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä ja siirrä jäähtynyt kerma jääkaappiin. Anna olla jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. 

Vatkaa valkosuklaakerma vaahdoksi.