Sisällön tarjoaa Blogger.

TAIVAALLINEN MAA-ARTISOKKAKEITTO

LUUKKU 5:
Joulunalusaikaan sopivat taivaalliset asiat. Samettinen maa-artisokkakeitto on yksi niistä. Keitto sopii pikkujoulupäivällisen alkuruoaksi, ja rohkeampi aloittaa sillä myös jouluaterian. 

KUIVATUT SITRUKSET

LUUKKU 4: 
Kuivatut sitrushedelmien siivut sopivat niin lahjapakettien, joulukuusen kuin leivonnaistenkin koristamiseen. Sitrushedelmäkiekot kuivuvat huoneilmassa parissa päivässä – lisäbonuksena saat tuoksuvan kodin!

LUUKKU 3: PUOLUKKAKEIKAUSKAKKU & VALKOSUKLAAVAAHTO


Hupsistakeikkaa, puolukkakakku teki kuperkeikan!  Keikauskakun taikinaan on jemmattu joulunajan mausteita: neilikkaa, kanelia ja kardemummaa. Keralle sopii tämän joulun suosikkini, paahdetusta valkosuklaasta tehty vaahto. 


Joulunpunainen puolukkakakku sopii joulukauden kahvipöytään kuin manteli joulupuuroon. Puolukka on yksi lempparimarjoistani, ja keikauskakussa hapan marja saa makuparikseen kinuskiin vivahtavaa, paahdetusta valkosuklaasta tehtyä vaahtoa. Yhdistelmä on varsin passeli, vaikka itse sanonkin. 

Paahdettu valkosuklaa oli hitti pari vuotta sitten. Olin jo hetkeksi ehtinyt unohtaa suklaan paahtamisen, mutta nyt olen taas hurahtanut siihen tyystin. Varoitan jo nyt, että tulette törmäämään siihen vielä useamman kerran joulukalenterin varrella. Paahtaminen tekee valkosuklaalle ihmeitä: väri muuttuu hailakkaan valkoisesta hennon ruskeaksi ja maku hellän kinuskimaiseksi. Sopii myös niille, jotka eivät perinteisesti ole valkosuklaan ystäviä. 



Valkosuklaa kannattaa paahtaa ja sulattaa kerman sekaan mieluiten jo edellisenä päivänä, sillä jääkaapissa yön yli viilennyt kerma vatkautuu parhaiten tanakaksi vaahdoksi. Eikä kakullekaan pieni tekeytyminen tee lainkaan huonoa. 

Toissavuotisen joulukalenterin kolmannesta luukusta paljastui kuusikortin askarteluohje. 

PUOLUKKAKEIKAUSKAKKU


  • 25 g voita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • noin 4 dl puolukoita

  • 100 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,25 tl neilikkaa
  • 0,25 tl kuivattua inkivääriä
  • 0,25 tl kanelia

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Vuole voi (25 g) umpinaisen kakkuvuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjalle. (Mikäli käytössäsi on vain irtopohjavuokia, vuoraa vuoka leivinpaperilla, sillä voisula karkaa muuten vuoan reunojen välistä ja sotkee uunin.) Ripottele päälle fariinisokeri ja laita vuoka uuniin noin 5 minuutiksi. 

Valmista taikina. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vaahdon sekaan. Sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kuiva-aineseos taikinan sekaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä voimakasta vatkaamista. 

Lisää puolukat uunivuokaan ja levitä ne voi-sokeriseoksen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Lusikoi päälle taikina ja tasoita sen pinta. 

Paista 200 asteessa keskitasolla 30–35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. (Kokeile kypsyyttä tikulla.)

Anna kakun jäähtyä kymmenisen minuuttia ja kumoa kakku lautasen avulla. 


VAAHTO PAAHDETUSTA VALKOSUKLAASTA


  • 100 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Lämmitä uuni 130-asteiseksi. Rouhi suklaa kantiltaan noin sentin kokoisiksi paloiksi teräskulhoon ja paahda suklaata uunin alatasolla 30 minuuttia. 

Kuumenna kerma kasarissa tai kattilassa. Lisää paahdettu suklaa ja aja massa tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä ja siirrä jäähtynyt kerma jääkaappiin. Anna olla jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. 

Vatkaa valkosuklaakerma vaahdoksi. 







LUUKKU 2: KUORRUTETTU TAATELIKAKKU


Perinteinen taatelikakku sai kostukkeeksi tujauksen viskiä ja ylleen kerroksen tuorejuustokuorrutetta.


Vaikka joulun klassikot ovat monille pyhiä, otin vapauden hieman hullutella taatelikakun kanssa. Tornikakkuvuoan sijaan paistoin kakun perinteisessä kakkuvuoassa, kostutin tilkalla viskiä ja kuorrutin kakun tuorejuustosta ja turkkilaisesta jogurtista pyöräytetyllä kuorrutteella. Päälleen taatelikakku sai vielä sulatetussa sokerissa pyöriteltyjä pähkinöitä. 

Vaatimattoman näköinen taatelikakku jää joulupöydässä ainakin omalla kohdallani usein paitsioon, vaikka maku onkin mitä parhain. Täydellinen taatelikakku on mielestäni tumma ja sopivan tahmainen – ei suinkaan mikään kuivakakku. Tämä tuorejuustolla ja pähkinöillä kuorrutettu versio ei sen sijaan jää katseilta syrjään. Taatelikakun voi huoletta leipoa hyvissä ajoin ennen pyhiä, sillä se vain paranee maustuessaan. Kuorrutus kannattaa kuitenkin valmistaa vasta juuri ennen tarjoilua. Ja jos rakkaiden leipomusten tuunaaminen on mielestäsi humpuukia, voit leipoa kakun huoletta perinteiseen muotoon ja unohtaa kuorrutukset – maistuu kakku niinkin.


Toissavuotisen joulukalenterin toisesta luukusta paljastui mummini reseptillä tehtyjen mantelipipareiden ohje. 

VISKILLÄ MAUSTETTU TAATELIKAKKU (noin 1,8 litran vuokaan)

  • 250 g kuivattuja, pehmeitä taateleita
  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl viskiä
  • 200 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 dl jogurttia (tai kermaviiliä / piimää)

KOSTUTUS

  • 0,25 dl kuumaa vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 0,25 dl viskiä

TUOREJUUSTOKUORRUTE

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl paksua turkkilaista jogurttia
  • 1 dl tomusokeria


Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka

Mittaa vesi ja viski kattilaan. Kiehauta ja lisää taatelilevy. Keitä hiljalleen vartin verran kunnes taatelit ovat pehmenneet täysin.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan kuutioitu voi. Anna voin sulaa ja sekoita seos tasaiseksi.

Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin.

Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja jogurtti taikinan sekaan sekä vehnäjauho–soodaseos varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi myös hieman jäähtynyt taateli–voiseos. Sekoita taikina mahdollisimman varovasti tasaiseksi. 

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 60 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa taikinaa ei jää tikkuun ja kakku on kypsä.

Mikäli et tarjoa kakkua heti, säilytä kakku jääkaapissa folioon käärittynä. Kakun voi myös pakastaa.

Valmista tuorejuustokuorrute. Vatkaa tuorejuusto, jogurtti ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi. 

Leikkaa kakku vaakatasossa kahteen osaan. Valmista kostutusliemi. Liuota sokeri kuuman veden sekaan. Lisää viski. Kostuta kakun ensimmäinen kerros ja levitä puolet tuorejuustokuorrutteesta kakun väliin. Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta lopulla kostutusliemellä ja levitä loput kuorrutteesta kakun päälle. Viimeistele sokeroiduilla pähkinöillä (ohje alla).


SOKEROIDUT PÄHKINÄT

  • 0,5 dl hienoa sokeria
  • 2 dl pähkinöistä 

Paahda pähkinöitä kuumalla ja kuivalla pannulla. Kun pähkinät ovat saaneet hieman väriä, ota ne hetkeksi pannulta sivuun. Ripottele pannulle tasainen kerros sokeria. Kuumenna ja anna sokerin sulaa, mutta älä sekoita. Kun sokeri on sulanut, lisää pähkinät ja pyörittele niitä hetki kuumassa sokerissa. Kaada pähkinät leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. 


Jäähtyneet pähkinät voit halutessasi rouhia pienemmiksi. 



LUUKKU 1:
ITSE TEHTY VAALEA GLÖGI


Glögikattila kannattaa laittaa tulille, sillä jo pelkästään joulumausteiden huumaava tuoksu saa joulufiiliksen hiipimään mieleen. Lämmin ja mausteinen juoma myös lämmittää koleassa talvikelissä viillenneet luut ja ytimet. Ja mikäli pelkkä glögi ei riitä lämmikkeeksi, voi glögimukiin hulauttaa tujauksen rommia tai omaa suosikkilikööriä. 



Sekä ulkoinen että sisäinen lämmike tuntuu nyt tulevan tarpeeseen. Vaikka lämpötila on juuttunut plussan puolelle, tuntuu jäinen viima luissa ja ytimissä. Jos saisin valita, pysyttelisin visusti sisätiloissa vilttiin kääriytyneenä, glögilasi tiukasti hyppysissä. 



Tämän joulun blogijoulukalenterin ensimmäisen luukun ohjeella valmistuu itse tehtyä glögiä, tällä kertaa vaaleaa sellaista. Tämän helpommaksi ei glögin valmistaminen muutu: nakkaa mehu ja mausteet kattilaan, keitä hetki ja anna hautua sopivan mausteiseksi juomaksi. Itse käytin glögipohjana isäni mehustamaa omena-luumumehua. Kattilaan passaa yhtä hyvin myös kaupan tuorepuristettu omenamehu. Käyttämäni intiaanisokeri antaa glögille hieman lakritsisen maun, mutta voit korvata sen suosiolla myös aivan  tavallisella sokerilla.

Kaksi vuotta sitten joulukalenterin ensimmäisestä luukusta ilmestyi taiteltavan paperitähden ohje.

VAALEA OMENAGLÖGI (neljälle)

  • 1 litra (tuorepuristettua) omenamehua
  • 2 rkl tai maun mukaan (intiaani)sokeria
  • vaniljatanko
  • kanelitanko
  • 1 rkl kardemumman siemenkotia
  • 2–3 tähtianista
  • suikale tuoretta tai kuivattua appelsiininkuorta
  • (terästykseen rommia tai esim. Galliano-vaniljalikööriä)

Kaada mehu kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja murskaa kardemumman siemenkodat kevyesti painamalla niitä veitsen lappeella leikkuulautaa vasten. Lisää mausteet kattilaan. Kuumenna mehu kiehumispisteeseen ja keitä kymmenisen minuuttia. Laita levy pois päältä, peitä kattila kannella ja anna glögin hautua vielä toiset kymmenkunta minuuttia.Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Siivilöi mausteet pois valmiista juomasta. 

Mikäli haluat terästää juoman, hulauta tujaus terästystä juomalasin pohjalle ja kaada päälle kuumaa glögiä. Koristele annokset halutessasi kanelitangoilla, tähtianiksilla ja kumkvattisiivuilla. Tai ihan perinteisesti rusinoilla ja manteleilla.