Sisällön tarjoaa Blogger.

ITSE TEHTY VIILI


Viilin tekeminen on miltei naurettavan helppoa: tarvitset vain lusikallisen valmista viiliä, lorauksen maitoa sekä vuorokauden aikaa. 


En ole koskaan erityisemmin pitänyt maidon juomisesta. Ruokajuomista suosikkini on
vesi, ja tarvittavan kalsiumin pyrin saamaan hapanmaitotuotteista ja juustosta. Meillä kuluukin purkkikaupalla sopivan hapanta bulgarianjogurttia – se on suosikkini. Jogurtin lisäksi pidän myös viilistä. Jotenkin sen venyvä rakenne kiehtoo minua. 

Viilin tekeminen on miltei naurettavan helppoa. Viilin tekemiseen ei tarvita kuin nokare valmista viiliä, maitoa sekä hieman aikaa. Valmiin, mieluiten mahdollisimman rasvaisen, viilin sekaan sekoitetaan maitoa ja seoksen annetaan tekeytyä huoneenlämmössä valmiiksi viiliksi. Kun viili on valmista, voi siitä taas hyödyntää osan uuden viilin valmistamiseen. 

Mummini söi viilin aina sokerin ja jauhetun maustepippurin kera. Saattaa kuulostaa hassulta, mutta muistelen yhdistelmän maistuneen jopa hämmentävän hyvältä. Meillä olivat tällä kertaa maustepippurit loppuneet, mutta täytyy pian taas laittaa uusi viilisatsi tulille ja testata mummin makuyhdistelmää. Vaikka hyvältä viili maistuu suosikkihillonikin, omena-ruusunmarjahillon kanssa.

ITSE TEHTY VIILI (6 annosta)
 • 1 purkki valmista viiliä (rasvaa mieluiten noin 3 prosenttia)
 • 1 litra (luomu)täysmaitoa

Jaa viili kuuteen kulhoon. Kaada päälle maitoa ja sekoita kunkin kupin sisältö sekaisin. 

Peitä kulhot tuorekelmulla ja anna viilin tekeytyä huoneenlämmössä noin vuorokauden ajan tai kunnes maitoseos on muuttunut viilimäiseksi. Nosta valmiit viilit jääkaappiin. 

Voit valmistaa lisää viiliä tekemistäsi viileistä samaa ideaa noudattaen. 

9 kommenttia

 1. Oi, tuli lapsuus mieleen, silloin tehtiin kesäisin mökillä viiliä, kun saatiin sukulaisten tilalta maitoa. Oli tietyt kupit, joihin aina laitettiin uutta viiliä tulemaan. Se oli jotenkin taianomaista, että aamulla kupissa oli oikeaa viiliä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania muistoja, vieläkö kupit ovat tallella? :)

   Poista
 2. Siis mitä? Voiko viiliä tehdä itse! Vautsi. Mun äiti soi viiliä aina talkkunan kanssa. Talkkuna oli hassua, se tarttui ensin kitalakeen ja jos sattui naurahtamaan talkkuna suussa, pärskähti se hassusti suusta ympäri huonetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi, ja se on vielä naurettavan helppoa hommaa! :) Mäkin muistan myös pienenä syöneeni viiliä talkkunan kanssa, mutta siitä on kyllä niin pitkä aika, etten enää edes muista miltä talkkuna maistuu. :)

   Poista
 3. Itse tehtyä viili on maailman parasta!
  Meillä siihen kuului lapsuudessa myös maidon hakeminen suoraan lehmätilalta. Joissain ruoissa vaan on paljon ihania muistoja :)
  http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/2014/07/mummolan-muisto-viilipytty.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tuo sinun viilitarinasi! Ja postauksesi lasiset viilikulhot ovat kyllä tosi nätit! Vanhemmillani on landella myös vino pino vanhoja viilikulhoja, täytyykin tehdä niihin kesällä viiliä.

   Poista
 4. Meillä mummo teki aina ite viilin , täytyy tunnustaa ettei oo tullu ite silti ikinä tehtyä. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne, teen vastavierailun Aurinkokujalle! :) Seuraavalla kauppareissulla siis ostoskoriin purkillinen viiliä siemeneksi. :)

   Poista
 5. Minä teen näin, annoskulhoon hieman kermaa, piimää ja maitoa loput sekoitetaan ja asetetaan tekeytymään pariksipäiväksi, onnistuu myös kauramaidollakin, lopuksi kylmään.

  VastaaPoista