Sisällön tarjoaa Blogger.

TESTISSÄ FISKARS KITCHEN GARDEN -PÖYTÄPUUTARHA


Sain loppuvuodesta testattavakseni Fiskarsin uuden pöytäpuutarhan. Fiskars KitchenGarden moninkertaistaa kaupan yrttien eliniän, mutta vaatii myös perehtymistä yrttien sielunelämään.
Kuva: Fiskars Group



Tuoreiden yrttien hengissäpitäminen sydäntalvella on hankalaa. En ole kuitenkaan halunnut luopua tuoreista yrteistä talvellakaan, vaan kannan yrttipuskia ahkerasti kaupasta kotiin – kovilla pakkasilla yrttipuskat ovat kulkeneet kotiin muun muassa untuvatakkini povitaskussa.

Meillä on ollut nelisen vuotta päivittäisessä käytössä Zengrown pumpullinen pöytäpuutarha, joten oli erityisen kiva saada testikäyttöön myös uusi Fiskars KitchenGarden. Tarkoitukseni on myöhemmin vertailla myös näiden kahden laitteen käyttöominaisuuksia sekä -kokemuksia.

Fiskars KitchenGarden -pöytäpuutarha on muotoilultaan kivan ajaton ja tyylikäs, joskin laite on hieman muovisen näköinen. Puutarha ei ole aivan pienikokoinen, mutta toisaalta siihen mahtuu runsaasti yrttejä. Pöytäpuutarhassa ei ole pumppua, joten laite on täysin äänetön. Laite on helposti koottava, eikä erillisiä osia ole montaa. Premium-mallissa on mukana kaukosäädin, jonka avulla valon värisävyä voi muuttaa. Kaukosäätimen avulla pöytäpuutarhaan voi asentaa myös ajastuksen, jolloin valo on päällä vain tietyn ajan vuorokaudesta. Pöytäpuutarhan led-valo on myös helppo sammuttaa kaukosäätimestä painamalla – esimerkiksi illallisen ajaksi.

Noin kahden kuukauden testijakson aikana pöytäpuutarha lunasti lupauksensa ja moninkertaisti kaupan yrttien sadon. Varsinkin basilika pärjäsi hyvin ja tuotti runsaasti satoa. Myös korianteri villiintyi testijakson aikana ja kasvoi toistakymmentä senttiä ulos pöytäpuutarhan reiästä.

Kuva: Fiskars Group


Kehuja helppohoitoisuudesta

Puutarhan helppohoitoisuus ansaitsee kehuja. Yrttien voi antaa elää omaa elämäänsä, eikä tarvitse huolehtia oikeastaan mistään muusta kuin veden riittävästä määrästä. Vettä ei tarvitse myöskään lannoittaa, vaan yrtit saavat tarvittavat ravinteet suoraan mullasta. Kaupan yrttiruukut voi myös laittaa suoraan sellaisenaan pöytäpuutarhaan.

Puutarhaan mahtuu kuusi kaupan ruukkua. Puutarhan mukana tulee kaksi kasvatusalustaa, jotka on tarkoitettu vähemmän vettä tarvitseville yrteille. Näin ollen puutarhassa voi kasvattaa samanaikaisesti sekä runsaasti että niukemmin vettä tarvitsevia yrttejä.

Tutustu yrttien vaatimuksiin ja ominaisuuksiin

Maksimoidakseen laitteesta saatavan hyödyn, tulee käyttäjän kuitenkin perehtyä eri yrttien vaatimuksiin ja valon spektreihin. Laitteen mukana tuleva ohjekirjanen kannattaakin lukea useamman kerran läpi. Punertava tai sinertävä valo voi myös häiritä, mikäli pöytäpuutarha on keskeisellä paikalla esimerkiksi keittiössä tai ruokailutilassa. Itse käytin testauksen aikana kompromissiratkaisuna vain neutraalin väristä valkoista valoa, jota en kokenut häiritsevänä. Valkoinen valo ei kuitenkaan ole yrttien kasvun kannalta paras vaihtoehto.  

KitchenGarden, kuten mikään muukaan pöytäpuutarha, ei tee yrteistä kuolemattomia. Esimerkiksi timjami ei säilynyt meillä hengissä viikkoa kauempaa. Pöytäpuutarha kuitenkin pidensi huomattavasti yrttien elinikää ja moninkertaisti kaupan yrttien sadon.

KitchenGarden -pöytäpuutarhan plussat ja miinukset

PLUSSAT

+ helppous
+ kuluttaa vain vähän energiaa
+ premium-mallin kaukosäädin (sekä kaukosäätimessä oleva magneetti)
+ moninkertaistaa kaupan yrttien sadon
+ tyylikäs muotoilu
+ äänettömyys
+ kasvatusalustan ja yrttitukien konepestävyys
+ mahtuu 6 yrttiruukkua


MIINUKSET

pakkauksessa mukana vain kaksi yrttiruukkua (ruukkuja voi ostaa lisää erikseen)
ohjekirja hieman monimutkainen
– laite vaatii perehtymistä yrttien ominaisuuksiin ja valon väreihin, mikäli laitteesta haluaa maksimaalisen hyödyn
– siniset ja punaiset valosävyt häiritseviä
– suojakupu unohtuu helposti auki tai yrtit jäävät sen väliin 
– veden määrä vaikea arvioida

 Arvio on julkaistu alun perin MTV:n ylläpitämällä Yrttikeittiö-sivustolla.
Bloggaaja sai pöytäpuutarhan omakseen testijakson loputtua.




18 kommenttia

  1. Millaista lannoitusta käytit? Mä en ole saanut kaupan yrttejä tuossa pömpelissä juurikaan kasvamaan. Kovin honteloita varsia ja pieniä lehtiä tekevät, vaikka lannoitan yrttilannoitteella. Siemenestäkin kokeilin yrttejä kasvattaa KG:ssä, mutta kovin huonolla menestyksellä. Tuntuu, että KG:n valo ei ole kasveille riittävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole käyttänyt ollenkaan lannoitusta KG:ssa, Zengrowssa ollaan käytetty sekä niitä sen omia nappuloita että chililannoitusta. Lähinnä meillä noissa laitteissa yrtit pysyvät hengissä ja mahdollinen lisäsato on plussaa. Nyt varmaan kasvuongelmakin alkaa jo helpottaa, kun luonnonvalon määrä lisääntyy.

      Poista
  2. Mä olen ollut todella tyytyväinen IndoorGardenin käyttäjä. Omistin aikaisemmin ZenGrown, mutta hermot meni siihen jatkuvaan pulputukseen ja pumpun toistuvaan tukkeutumiseen. IndoorGarden on käytännössä aivan äänetön, eikä pumppuun pääse yhtä helposti juuren- tai lehdenpaloja välipohjan ansiosta. Nykyään tuohon saa myös korkeammalla varrella varustettuja lamppuja, mutta huono puoli on kyllä se, ettei lamppua voi säätää tai käännellä ZenGrow'n tapaan. IndoorGarden on näistä kaikista kolmesta kyllä ehdottomasti parhaimman näköinenkin. Saman firman uusi pieni Genie -yrttilaitekin näyttää ihan fiksulta.

    Tämä ei muuten sitten ollut maksettu mainos, vaikka ehkä siltä kuulostaakin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän ZenGrow hommattiin heti silloin kun se tuli markkinoille, silloin ei vielä oikein ollut mitään muuta vastaavaa laitettan. Meillä ei pumppu ole mennyt kertaakaan tukkoon, mutta kyllä se aina välillä kovasti pulputtelee. Toisaalta pulputuksesta huomaa heti, että vesi on vähissä. Zengrown rinnalla tää KitchenGardenkin on aikamoinen kaunotar. :)

      Kuinka monta yrttipuskaa tuohon IndoorGardeniin mahtuu? Mä olen muistaakseni nähnyt siitä vain sellaisia malleja, joissa on ihan pari puskaa vain.

      Poista
  3. Joku yrttitarha olisi kiva. Aika harva on kuitenkaan kovin kivan näköinen. Tämä ei ole hullumpi. Laitan omaisuuden yrtteihin talven aikana, ei haittaisi yhtään, jos puskista saisi vähän enemmän satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tää KG on jopa yllättävän kivan näköinen (ainakin verrattuna ZenGrowhun..) Ledivalot tuovat kyllä ihan uusia mahdollisuuksia yrttitarhoihinkin, ehkä riittäisi, että johonkin tosi kivaan valaisimeen vain vaihtaisi kasveille sopivan lampun?

      Poista
  4. Hei suosittele jotai kivaa ruokapaikkaa, ei kallista, ollaan kaverin kanssa huomenna tulossa Helsinkiin keikalle ja olisi kiva syödä jotain ennen sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei tule vinkit liian myöhään! Riippuu tietty vähän, missä päin kaupunkia keikka on ja minkätyyppistä safkaa tekee mieli. Kenties Fafa´s (Kamppi / Iso-Roba / Sörnäinen) tai mikäli pizzahammasta kolottaa niin Puttes (Kalevankatu 6). Tai sitten nappaatte syötävät jostakin ravintolapäivän pop up -ravintolasta. :)

      Poista
  5. Omakohtainen kokemus: ei KG anna satoa, pitää kylläkin yrtit pidempään elossa. Kasvipuutarhassa yrttien multa on keino pitää yrtit pystyssä, itse kasvuenegia ruiskutetaan suoraan juuriin. Kanattaa suhtaustua pienellä varauksella näihin blogeihin ja niiden rehellisyyteen.

    VastaaPoista
  6. Hi there, I found your site by the use of Google whilst searching for a similar topic, your site got here up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks. Feel free to visit my website; 토토

    VastaaPoista
  7. I want you to thank for your time of this wonderful read!!! I definately enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff of your blog a must read blog! Feel free to visit my website; 온라인카지노

    VastaaPoista
  8. webgirls In terms of battling infections, victims frequently have their job remove for these people. The reason being candida albicans can easily become persistent and continuing. With that in mind, in the following paragraphs, we will existing a variety of some of the finest verified yeast infection therapy and avoidance recommendations about.

    VastaaPoista
  9. https://gameeffect.xyz Many people have cherished the video game of baseball for years. There are actually fans around the world, from dedicated small-leaguers to die-tough spectators. This article has suggestions to show how pleasurable baseball happens to be.

    VastaaPoista
  10. https://gamebegin.xyz You may exercise by itself. A pitching device enables you to set the speed from the soccer ball. By packing several baseballs in to the equipment, you can practice hitting without the need for a pitcher. This electrical device is ideal for all those who wish to exercise baseball by yourself. Pitching devices could be acquired on your nearby athletic goods retailer.

    VastaaPoista
  11. ビット コイン 賭け Finding a workout partner can considerably boost your muscle mass-building results. Your companion can be quite a useful way to obtain determination for adhering to your exercise routine treatment, and pressing you to definitely optimize your initiatives as you work out. Possessing a reputable lover to work through with will also help help keep you harmless simply because you will invariably use a spotter.

    VastaaPoista
  12. https://gameboot.xyz You can see them on publications and on Tv set, people who appear to be their arms and legs will explode as their muscle tissues are so huge! There is absolutely no need to have that you should take your body to that particular levels in the event you don't want to, as being the straightforward tactics in this article will help you to build muscle inside a healthier manner.

    VastaaPoista
  13. Thanks for sharing a beautiful content.I got an information from our blog.Keep sharing
    Abogado Transito Mecklenburg VA

    VastaaPoista
  14. Most sites add the i의정부출장샵mages to make sharing the content more social media friendly but any of the other platforms should be good for writing.

    VastaaPoista