Uusi vuosi on lähtenyt blogin
osalta yskähdellen käytiin. Pieni sitruksinen piristysruiske on siis enemmän
kuin paikallaan.
Ostin Hakaniemen hallin vihannespuodista huumaavan tuoksuisia
bergamottisitruunoita ja laitoin leipoen. Hedelmissä on ihastuttava bergamotin
tuoksu ja maku, ja leipomani kakkuset maistuivatkin mainioilta seuranaan
kupillinen omatekoista Earl Greyta – mustaa teetä höystettynä
bergamottisitruunan kuorella.
Kuvasta poiketen kakkuset suositellaan nautittavaksi teekupposen kera |
- 200 g huoneenlämpöistä voita
- 3 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 kananmunaa
- 1 (luomu)bergamottisitruunan raastettu kuori (tai sitruunan)
- ¾ dl (luomu)bergamottisitruunan mehua (tai sitruunan)
- 1 dl maitoa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 dl mantelijauhetta
- 1 tl
leivinjauhetta
- voita ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
- tomusokeria koristeluun
Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoat.
Vatkaa voi ja sokerit
kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan, samalla vatkaten. Lisää
raastettu bergamottisitruunan kuori.
Sekoita kuivat aineet
keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta sekä nesteet. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina kakkuvuokiin ja
kypsennä uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. (Ison kakun kypsennysaika noin
45 minuuttia.) Kokeile kypsyys tikulla.
Koristele jäähtynyt kakku
tomusokerilla ja tarjoa teen kera.
Ääh, sieltä Helsingin kauppahallistako niitä bergamotteja saa?! Onko tässä nyt sitten pakko reissata kohti etelää? Niin ja lämpimästi tervetuloa, Riikka! :)
VastaaPoistaJoo! Tosin asiaa hiukan tutkittuani bergamotti ja bergamottisitruuna taitavat olla eri hedelmät. Ilmeisesti perusbergamotit eivät oikein sellaisenaan edes kelpaa syötäväksi. :)
PoistaPikku yskimisen jälkeen se lähtee taas. Taas yksi syy lisää mennä Hakikseen.
VastaaPoistaNyt alkaa taas intoa löytyä ja monta bloggaus- ja kokkausaihetta mielessä. :)
PoistaIhanat kuvat ja ihana resepti, as usual :)!
VastaaPoistaKiitos, ihana! Just kävin imemässä kuvistasi ja blogistasi aurinkoenergiaa!
PoistaTähän aikaan vuodesta sitruunat ovat paikallaan - minulla iskee niihin yleensä laskiaisen tienoilla oikein himo...
VastaaPoistaSitruunaleivonnaiset ovat varma merkki keväästä! :) Kyllä se kevät siis vielä tulee - hitaasti mutta varmasti. :)
PoistaMä en uskalla suunnitellakaan joulukalenteria, jos se imee näin kuiviin!
VastaaPoistaIhanaa kun oot taas täälä.
1 <3 Earl Grey
Joo, tai sitten täytyy alkaa tehdä postauksia jo kesällä, jolloin on esim. valoa. :) Never say never, mutta jotenkin tuntuu, että ehkä oli tän blogin eka ja vika joulukalenteri ;)
PoistaMiten kauniit kakkuset! Sitruunareseptit houkuttelevat minua aina. Milloinhan bergamottisitruunat jalkautuvat tänne Oulun korkeuksille? Ehkä läpisuperkauppaan voisi esittää niistä toiveen...
VastaaPoistaEi kun lähisuperkauppaan :)
PoistaEn itsekään muista törmänneeni näihin aiemmin. Toisaalta, eihän sitä koskaan tiedä, josko sieltä jostain niitä löytyisi – onko siellä mitään erikoishedelmiin /-vihanneksiin erikoistunutta (luomu)putiikkia?
PoistaNo eihän täällä ole! On putiikit vähissä :( Aion kuitenkin pitää silmäni auki ja tarrata kiinni bergamottisitruunoihin heti, kun niitä näen.
PoistaWau,upeita kakkusia ja kuvia!
VastaaPoistaKiitos Sari!
Poista